به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، طبق مطالعهای که توسط دانشمندان ناسا انجام شده است، دستکاری انسان در چرخه آب جهان فراتر از انتظارات بوده است.
در دو دهه گذشته، کارشناسان شاهد یک تغییر بیسابقه در چرخه آب بودهاند که معتقدند به طور عمده تحت تأثیر فعالیتهای انسانی مانند کشاورزی ایجاد شده است. این تغییرات نه تنها یک مشکل زیستمحیطی هستند، بلکه بر اکوسیستمها تأثیر میگذارند و چالشهایی را در مدیریت منابع آب ایجاد میکنند.
سوجای کومار، دانشمند مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا، در این باره گفت: "با استفاده از دادهها، متوجه شدیم که دخالت انسان در چرخه آب جهانی بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور میکردیم."
تأثیرات تغییرات در چرخه آب
تغییرات رادیکال در چرخه آب میتواند پیامدهای جدی برای جوامع در سراسر جهان داشته باشد. روشهای سنتی مدیریت آب، مانند زیرساختهای سیلاب یا توسعه شاخصهای اولیه خشکسالی، معمولاً بر این فرض استوارند که چرخه آب تنها در یک محدوده خاص نوسان میکند.
تأثیرات انسانی بر چرخه آب در مناطقی مانند شمال چین که با خشکسالی مواجه است، قابل مشاهده است. با این حال، گیاهان در بسیاری از مناطق همچنان به خوبی رشد میکنند، بخشی از این مسئله به دلیل ادامه آبیاری توسط کشاورزان از طریق استخراج بیشتر آب از ذخایر آب زیرزمینی است.
این دخالتهای انسانی که به هم مرتبط هستند، اغلب تأثیرات پیچیدهای بر سایر متغیرهای چرخه آب مانند تبخیر و تعرق و رواناب دارند.
تغییرات مشخص در چرخه آب
این مطالعه روی سه نوع تغییر در چرخه آب تمرکز کردند. نخست،تغییرات روندها، مانند کاهش در ذخایر آب زیرزمینی است. سپس تغییرات در الگوهای فصلی را مانند شروع زودتر فصل رشد یا ذوب زودهنگام برف رامورد بررسی قرار داد. همچنین، آنها به تغییرات در رویدادهای شدید، مانند وقوع سیلابهای "100 ساله" به طور مکرر پرداختند.
دانشمندان از دادههای سنجش از دور بین سالهای 2003 تا 2020 که توسط ماهوارههای مختلف ناسا جمعآوری شده بود، استفاده کردند.
این دادهها شامل اطلاعات بارش از ماهواره ماموریت اندازهگیری بارش جهانی، دادههای رطوبت خاک از ابتکار تغییرات اقلیمی آژانس فضایی اروپا، و دادههای ذخیرهسازی آب سطحی از ماهوارههای آزمایش گرانش و بازیابی اقلیمی بودند.
همچنین دادههایی درباره سلامت گیاهان از دستگاه سنجش ماهوارهای Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer جمعآوری شد.
ادغام فعالیتهای انسانی در مدلهای آینده
آگوستویو گتیرانا، یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: "این مقاله ترکیبی از سالها تلاش تیم ما در توسعه قابلیتهای تحلیل دادههای ماهوارهای است که به ما این امکان را میدهد تا جریانات و ذخایر آب قارهای را به دقت شبیهسازی کنیم."
یافتههای این مطالعه نشان میدهند که مدلهای سیستم زمین که بهطور کنونی برای پیشبینی چرخه آب جهانی استفاده میشوند، باید بازنگری شوند تا تأثیرات مداوم فعالیتهای انسانی را در نظر بگیرند.
با دادههای بیشتر و مدلهای بهبود یافته، تولیدکنندگان و مدیران منابع آب میتوانند بهتر درک کنند و بهطور مؤثری برای "وضعیت جدید" شرایط آبی محلی خود برنامهریزی کنند.
طبیعت بههمپیوسته چرخه آب
چرخه آب یک سیستم حساس و بههمپیوسته است که حرکت آب را از طریق جو، زمین و اقیانوسها تنظیم میکند. فعالیتهای انسانی، مانند کشاورزی، شهرنشینی و فرآیندهای صنعتی، بهطور فزایندهای بر این تعادل طبیعی تأثیر میگذارند.
زمانی که آب زیرزمینی برای آبیاری یا استفاده شهری بیش از حد استخراج میشود، فرآیند بازتولید طبیعی آن مختل میشود، که منجر به کاهش و پیامدهای بلندمدت برای دسترسی به آب در مناطق مختلف میشود.
بهطور مشابه، جنگلزدایی و تغییرات در استفاده از زمین میتواند الگوهای بارش و رواناب را تغییر دهد، که خطرات خشکسالی و سیلابها را تشدید میکند.
تغییرات اقلیمی این تأثیرات انسانی را با تشدید شرایط اقلیمی و تغییر در الگوهای بارش منطقهای پیچیدهتر میکند. دمای بالاتر نرخ تبخیر را افزایش میدهد و توزیع منابع آب در سطح سیاره را تغییر میدهد.
این موضوع پیامدهای گستردهای برای اکوسیستمها، امنیت غذایی و پایداری منابع آب شیرین دارد.
فهم این تعاملات پیچیده برای توسعه سیاستهای مدیریت آب تطبیقی ضروری است. با ادغام دادههای تأثیرات انسانی در مدلهای هیدرولوژیکی، سیاستگذاران و دانشمندان میتوانند بهتر چالشهای آینده آب را پیشبینی کنند و راهحلهای پایدار را اجرایی کنند.
این مطالعه کامل در Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
انتهای پیام/