به گزارش حوزه دولت پایگاه خبری خبرآنی، محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهور در جریان حضور در اجلاس داووس در سوییس، با فرید زکریا مجری شبکه سیانان در پنل «گفتگوی ویژه درباره ایران» گفتوگو کرد.
متن این گفتوگو به شرح زیر است:
فرید زکریا: مهمان امروز ما کسی است که به معرفی نیازی ندارد. بدون شک یکی از شناختهشدهترین چهرههای ایران در سه دهه گذشته که مردم با آن مواجه شدهاند. معاون وزیر امور خارجه، سفیر ایران در سازمان ملل متحد و اکنون معاون رئیسجمهور. جناب آقای محمدجواد ظریف، خوش آمدید.
محمدجواد ظریف: خوشحالم که با شما هستم.
فرید زکریا: اجازه دهید با بیان تصویری که اکنون از موقعیت ایران در منطقه دارم، شروع کنم. به نظر من میتوان گفت که ایران هرگز در موقعیتی ضعیفتر از امروز نبوده است. شما روی بشار اسد در سوریه شرط بزرگی بستید؛ مقدار زیادی پول، تسلیحات، و نیروهای شبهنظامی سرمایهگذاری کردید، اما اسد دیگر نیست. حزبالله، متحد کلیدی شما در لبنان، سه رهبری خود را از دست داده و نیروهایش به شدت تضعیف شدهاند. شما با حماس روابط دارید؛ اما رهبری حماس نابود شده و زیرساختهای تونلهای آن تخریب شده است. ایده "محور مقاومت" – این گروههای شبهنظامی که قرار بود با اسرائیل، کشورهای عرب خلیج فارس و منافع آمریکا مقابله کنند – اکنون به نظر میرسد بسیار ضعیفتر از گذشته شده است. مطمئن هستم که شما با این نظر مخالفت میکنید. پس به من بگویید چرا؟
محمدجواد ظریف: خب، اول اجازه بدهید دو نکته را مطرح کنم، چون زمان زیادی نداریم. اگر به یاد داشته باشید، در سال 1982 شارون به لبنان حمله کرد و تا بیروت پیش رفت. زیرا در سال 1978 تا رود لیتانی پیشروی کرده بود تا فلسطینیها نتوانند به اسرائیل حمله کنند. اما در سال 1982، او برای نابودی کامل مقاومت فلسطینیها تا بیروت رفت و عرفات را به تبعید در تونس فرستاد.
اما چه اتفاقی افتاد؟
از سال 1981 تا 1987! جهاد اسلامی در سال 1981 شکل گرفت، حزبالله در سال 1982 به وجود آمد و حماس بین سالهای 1985 تا 1987 تأسیس شد.
بنابراین، من به هیچکس توصیه نمیکنم که از نابودی حماس، حزبالله، یا مقاومت فلسطین یا از «قطع کردن بازوهای ایران» خوشحال شود!
چرا که مقاومت تا زمانی که اشغالگری وجود دارد ادامه خواهد داشت؛ تا زمانی که سرکوب ادامه دارد، مقاومت نیز ادامه خواهد داشت.
مقاومت در برابر اسرائیل، اشغالگری اسرائیل، آپارتاید و نسلکشی قبل از انقلاب ایران وجود داشت.
این مقاومت دقیقاً در زمانی قویتر شد که اسرائیل و شارون فکر میکردند مقاومت را از بین بردهاند.
همین حالا اگر به غزه نگاه کنید، حماس همچنان وجود دارد. نتانیاهو نتوانست به هدف خود برای نابودی حماس برسد. حماس همچنان وجود دارد. اسرائیل مجبور شد به یک آتشبس موقت تن دهد.
امیدوارم که این آتشبس دائمی شود، به خاطر 50 هزار نفری که قتلعام شدند! یک نسلکشی واقعی توسط اسرائیل! بخاطر اینکه پنجاه هزار نفر دیگر قتلعام نشوند!
مقاومت از بین نرفته است! میتوانم به شما بگویم که امیدها برای محو شدن مقاومت بر اساس یک تحریف بوده است. اسرائیل این روایت را ساخته که این مسئله نه یک مسأله اسرائیلی-فلسطینی بلکه یک مسأله اسرائیلی-ایرانی است. این نکته اول!
نکته دوم: به سالهای 1981-82 برگردید و تا سالهای 2022 و 2004 پیش بروید! یک مورد به من نشان دهید که در آن مقاومت به نیابت از ایران عمل کرده باشد؟
آنها همیشه برای آرمان خودشان عمل کردند و هیچ وقت از ما دستور نگرفتهاند. ما از حملات 7 اکتبر بیخبر بودیم. در واقع، قرار بود در 9 اکتبر جلسهای با آمریکاییها برای تجدید برجام داشته باشیم که به خاطر این عملیات مختل شد و بهم خورد.
فرید زکریا: اما این موضوع نشان میدهد که برای ایران سرمایهگذاری در تأمین مالی این شبهنظامیها که حتی منافع ایران را دنبال نمیکنند، تصمیمی بسیار نادرست بوده است.
ظریف: بیایید درباره تأمین مالی صحبت نکنیم، چون خیلیها در حال تأمین مالی بسیاری از چیزها هستند و موفق نمیشوند!
بیایید تمرکز کنیم روی این واقعیت که ما از حقوق مردم حمایت کردهایم. اکنون اقدامات اسرائیل تحت صلاحیت دیوان بینالمللی دادگستری برای نسلکشی قرار گرفته. نتانیاهو و وزیر دفاع اسرائیل تحت تعقیب قضائی دیوان کیفری بینالمللی هستند.
و آنها نمیتوانند به داووس بیایند. رئیسجمهور اسرائیل میتواند به داووس بیاید چون در اسرائیل هیچکسی نیست. (برای جواب دادن به چیزی که دیروز گفت). وگرنه باید به لاهه میرفت نه داووس. این واقعیت موجود است. مردم به مقاومت ادامه خواهند داد.
حال چرا من چنین چیزی میگویم؟ چون اگر میخواهید مسأله فلسطین را حل کنید، باید به خود ریشه مسأله فلسطین توجه کنید. تا زمانی که این مسأله وجود داشته باشد، مبارزه ادامه خواهد داشت. مقاومت ادامه خواهد یافت و حمایت از سوی جامعه بینالمللی، از جمله متحدان عربی ایالات متحده، نیز وجود خواهد داشت.
فرید زکریا: نکته شما را گرفتم. اما اگر اجازه دهید، با احترام، شما به سوال من در مورد موقعیت ایران پاسخ ندادید. شما یکی از متحدان کلیدیتان، یعنی بشار اسد را از دست دادهاید، یا حداقل متحدتان در حزبالله خیلی ضعیفتر شده است، سیستمهای پدافند هواییتان تخریب شدهاند…
محمدجواد ظریف: این یک ادعاست
فرید زکریا: گزارشهایی داریم – شما میگویید که این درست نیست، اما – گزارشهایی از فرماندهان ایرانی وجود دارد که در مورد این موضوع صحبت میکنند که بهای سنگینی برای حمایت از اسد پرداختهاند. آیا این درست نیست که شما در موقعیتی بسیار ضعیفتر قرار دارید؟
ظریف: اجازه دهید دوباره چند نکته را مطرح کنم. ما با عراق جنگیدیم زمانی که هیچ پدافند هوایی نداشتیم. زمانی که هیچ سلاحی نداشتیم. زمانی که ایالات متحده به عراق ایواکس میداد، زمانی که فرانسه به عراق موشکهای اگزوست و جنگندههای میراژ میداد، زمانی که آلمان به عراق سلاحهای شیمیایی میداد، زمانی که بریتانیا به عراق تانکهای چیفتن میداد، زمانی که روسیه – اتحاد جماهیر شوروی در آن زمان – به عراق میگها و موشکهای اسکاد میداد، زمانی که چین در آن زمان به عراق موشکهای سیلکوورم میداد.
ما هیچ چیزی نداشتیم. ما به مدت هشت سال در برابر عراق ایستادیم و حتی یک وجب از خاک خود را واگذار نکردیم.
پس اولاً، ادعا در مورد نابودی پدافند هواییمان یک داستان است!
فرید زکریا: شما میگویید که این اتفاق نیفتاده است؟
ظریف: نه، ما آسیب دیدیم. اما این به این معنی نیست که پدافند هواییمان را از دست دادیم!
و دوم اینکه، ما علیه یک ارتش با تجهیزات کامل – که توسط همه تجهیز شده بود – جنگیدیم، در حالی که هیچکس برای هشت سال به ما سلاحی نمیداد. و ما حتی یک وجب از خاک خود را از دست ندادیم. و این چیزی است که در ایران طی 220 سال گذشته اتفاق نیفتاده است. در 220 سال گذشته، ما در هر جنگی که وارد آن شدیم، شکست خورده بودیم. این اولین دولتی در ایران است که در دو و نیم قرن گذشته ذرهای خاک را از دست نداده است.
پس، ما در مورد یک دولت ضعیف صحبت نمیکنیم!
من به سوال شما پاسخ دادم و گفتم که یک مورد به من نشان دهید که این گروهها، که به اشتباه «نیابتیهای ایرانی» نامیده میشوند، به نمایندگی از ما عمل کرده باشند؟
اگر از جانب ما عمل نمیکنند، چه تاثیری بر قدرت ما دارند؟
حالا شما ممکن است بگویید که ما به نمایندگی از آنها در عرصه دیپلماتیک عمل کردیم و این به ما قدرت بخشید. اما ما هیچگاه سعی نکردیم که سرمایهگذاریمان در منطقه را «نقد» کنیم. اکنون شما میگویید که این یک سرمایهگذاری غلط بوده است. اما من و شما به یک مکتب فکری در علوم اجتماعی تعلق داریم که تنها به قدرت مادی اعتقاد ندارد. هر دوی ما به قدرت معنایی (انگیزشی) باور داریم. واقعیت این است که ایران میتواند مردم را در خیابانها در مناطق مختلف دنیا به حرکت درآورد، و این به ما قدرت میدهد، چه با حزبالله و چه بدون آن. ما هنوز آن قدرت را داریم. هنوز میتوانیم مردم را به تحرک درآوریم و الهامبخش آنها باشیم، همانطور که در آغاز انقلاب این کار را کردیم.
ممکن است به خوبی گذشته نباشد، چون ما کاستیهایی داشتهایم که باید روی آنها کار کنیم.
ادامه دارد...