دیده بان حقوق بشر اعلام کرد استانداردهای دوگانه کشورهای غربی حقوق بشر را از بین برده است.
به گزارش خبرآنی، پنجشنبه گذشته، دیده بان حقوق بشر گزارش سالانه خود را در مورد وضعیت حقوق بشر در سراسر جهان برای سال ۲۰۲۴ منتشر کرد که شامل نزدیک به ۱۰۰ کشور و بیش از ۵۰۰ صفحه بود.
در این راستا «تیرانا حسن» مدیر اجرایی این سازمان در مصاحبه با العربی الجدید در نیویورک در مورد وضعیت غزه و سودان و استانداردهای دوگانه در بسیاری از کشورها و شکست بسیاری از دموکراسیها در حفاظت از اصول بینالمللی قانون حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بینالمللی صحبت کرد.
وی تأکید کرد: اکنون زمان آن نیست که عقبنشینی کنیم یا از درخواست برای حمایت از همگان در سراسر جهان دست برداریم.
وی گفت: ما شاهد شکست سخت دولتهایی بودهایم که قدرت داشتند یا میتوانستند از قدرت خود برای مداخله و حفظ جان و کرامت مردم استفاده کنند. شاید بارزترین نمونه آن در غزه و سودان باشد. در عین حال دلیل نامیدن سال ۲۰۲۴ به سال پاسخگویی یا حسابرسی به این دلیل است که در حالی که ما شاهد تلاشهایی برای تضعیف نظام بینالمللی حقوق بشر، خواه عمدا یا ناخواسته بودهایم اما شاهد دفاع از حقوق بشر نیز بودهایم، هرچند توسط طرفهایی صورت گرفته که فعال نیستند یا نقش مهمی را بازی نمیکنند. در زمینه غزه، آفریقای جنوبی کشوری بود که به دادگاه بینالمللی دادگستری رفت و اسرائیل را به دلیل عدم انجام تعهداتش تحت کنوانسیون نسلکشی به چالش کشید. نمونههای دیگری نیز وجود دارد که در آن کشورهای کوچکتر مایل بودند در دفاع از حقوق بشر در مقابل اسرائیل بایستند.
تیرانا حسن گفت: ما نگرانیهای خود را با مقامات آمریکایی در مورد تداوم ارائه و انتقال کمکها و فروش تسلیحات نظامی به ارتش اسرائیل مطرح کردهایم. شواهد قانع کنندهای وجود دارد که نشان میدهد از سلاحهای آمریکایی در حملات تهاجمی در غزه استفاده شده و قوانین بینالمللی و حقوق بشر را نقض کرده است. ایالات متحده با تداوم عرضه تسلیحات، چه در نقض قوانین داخلی خود و چه قوانین بینالمللی نقش دارد.
وی گفت: هنگامی که دیوان بینالمللی دادگستری در ژوئیه ۲۰۲۴ نظر مشورتی خود را در مورد پیامدهای حقوقی سیاستهای اسرائیل صادر کرد، یکی از مهمترین نتیجه گیریهای دیوان این بود که اسرائیل مرتکب نقض متعدد و جدی قوانین بینالمللی علیه فلسطینیان در سرزمینهای اشغالی فلسطین از جمله تبعیض نژادی شده است. دادگاه همچنین به این نتیجه رسید که اسرائیل مسؤول جبران خسارات وارده به فلسطینیان در نتیجه اشغال و اقدامات غیرقانونی آن است. عنصر مهم دیگر مربوط به اقدامات موقت صادر شده توسط دیوان بینالمللی دادگستری در مورد جنگ است. اکنون که جامعه بینالمللی، متحدان اسرائیل و همه دولتها از وضعیت حقوقی اقدامات دولت اسرائیل آگاه هستند، باید تمام تلاش خود را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که اسرائیل به تعهدات خود عمل میکند و به احکام دیوان یا اقدامات موقت دیوان پایبند است. در عمل، این بدان معناست که ایالات متحده به عنوان متحد اسرائیل باید از نفوذ خود برای توقف نقضها و اطمینان از دسترسی بدون محدودیت فلسطینیها به کمکهای بشردوستانه استفاده کند. این همچنین در مورد اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان نیز صدق میکند که باید از نفوذ خود اعم از اقتصادی یا غیره استفاده کنند تا اطمینان حاصل کنند که اسرائیل به نقض قوانین بینالمللی ادامه نمیدهد و همچنین باید اطمینان حاصل کنند که اقدامات و روابط آن با اسرائیل کمکی به ارتکاب این نقضها نمیکند.
این مسؤول دیده بان حقوق بشر گفت: وقتی صحبت از کشورهای امضاکننده اساسنامه رم و به ویژه حکم بازداشت صادر شده برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق میشود، موضوع بسیار واضح است: کشورهای طرف اساسنامه رم دادگاه کیفری بینالمللی باید به عنوان عضو به تعهدات خود عمل کنند و این شامل حصول اطمینان از اجرای حکم بازداشت در صورت پا گذاشتن نتانیاهو و گالانت به خاک آنها میشود، بنابراین راه حل جایگزینی وجود ندارد و استثنایی وجود ندارد. طبق اساسنامه رم عواقبی برای کشورهایی وجود دارد که این قانون را نقض میکنند و این در حال حاضر در حال انجام است.
وی درباره عواقب استانداردهای دوگانه کشورهای غربی در مورد فلسطین یا حتی سودان در مقایسه با اوکراین گفت: بحث استانداردهای دوگانه موضوع جدیدی نیست و محدود به کشورهای غربی نیست اما پیامدهای استانداردهای دوگانه و تداوم آن در طول سال ۲۰۲۴، به ویژه از سوی ایالات متحده، انگلیس و اتحادیه اروپا زمانی که موضوع درباره وضعیت غزه و سودان است آسیب آن فقط برای غیرنظامیان نیست بلکه در تضعیف حقوق بشر در سراسر جهان و تضعیف نهادهای بین المللی مربوطه نیز نقش داشته است. ما دیدیم که چگونه زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، ایالات متحده و کشورهای اروپایی از هر ابزار ممکن برای حمایت از غیرنظامیان استفاده کردند. آنها از سازوکارهای عدالت بینالمللی استفاده کردند و ایالات متحده حتی آماده حمایت از تحقیقات در دادگاه کیفری بینالمللی و حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و مسؤولان آن بود. اما وقتی نوبت به غزه رسید، ما دقیقا عکس آن را دیدیم، در عوض دیدیم که قانونگذاران آمریکایی با ارائه لایحهای که دادگاه کیفری بینالمللی را تحریم میکنند و حملهای همهجانبه به دادگاه کیفری بینالمللی را آغاز کردند.
تیرانا حسن گفت: درباره سودان سهل انگاری وجود دارد. سودان با بزرگترین بحران انسانی در جهان مواجه است و بیش از ۲۰ میلیون نفر با گرسنگی شدید روبهرو هستند و در اردوگاههای آوارگان داخلی قحطی اعلام شده است. اردوگاههای آوارگان مکانهایی هستند که مردم معمولا برای جستجوی سرپناه، ایمنی و کمکهای اولیه بشردوستانه مانند غذا به آنجا میروند اما آنچه اتفاق افتاد این است که طرفهای درگیر در سودان آشکارا قوانین جنگ را نادیده گرفتند، حملات عمدی گستردهای علیه غیرنظامیان انجام دادند و دست به کشتار، غارت و خشونتهای جنسی گسترده زدند. همچنین میدانیم که هر ۲ طرف؛ نیروهای مسلح سودان و نیروهای واکنش سریع، با ایجاد انواع موانع اداری از ورود کمکهای بشردوستانه جلوگیری میکنند.
انتهای پیام