مخالفت وزارت بهداشت با عرضه دخانیات در دکه‌ها

به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، سید حسن امامی رضوی امروز یکشنبه، 23 دی ماه، در نشست خبری با اصحاب رسانه در ستاد وزارت بهداشت، اظهار کرد: در قوانین هم ممنوعیت تبلیغات و هم عوارض بر کالاهای آسیب رسان به سلامت را داریم که بیشترین تبلیغ این محصولات از رسانه ملی است که همکاری آنها با ما نسبتا خوب بوده اما مطلوب نیست.

وی افزود: رسانه‌ها بر درآمدزایی توجه دارند و استدلال می کنند که تبلیغات، محلی برای درآمدزایی است اما ما به عنوان دبیرخانه شورایعالی سلامت و وزارت بهداشت می‌گوییم که این توجیه خوبی نیست و اصرار داریم که ممنوعیت تبلیغات و اخذ عوارض از کالاهای آسیب رسان به سلامت، حتما اجرا شود.

امامی رضوی با اشاره به بررسی و رصد و اندازه گیری مستمر باقی مانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی، گفت: گزارش‌های آن مرتبا به وزارت جهاد کشاورزی ارسال می شود اما اشکال کار در اجباری شدن شناسنامه دار نشدن محصولات کشاورزی است.

رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی افزود: با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد، طرح شناسنامه‌دار کردن محصولات کشاورزی تهیه شده اما هزینه تمام شده محصولات با شناسنامه دار کردن، افزایش می‌یابد اما این هزینه بالاسری باید مشخص شود که چه کسی باید پرداخت کند و قاعدتاً هزینه آن برای مردم افزایش می‌یابد که باید برای این کار فکری کنیم و یا دولت در قالب یارانه از گروه‌های کم درآمد حمایت کند.

امامی رضوی در خصوص غنی سازی برخی محصولات غذایی با ویتامین‌ها و ریزمغذی ها، گفت: نظارت کافی و دقیقی از سوی سازمان غذا و دارو بر روی غنی سازی این محصولات انجام و مصرف این محصولات، توصیه می‌شود و به دنبال غنی‌سازی محصولات غذایی پرمصرف‌تر نیز هستیم.

رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی در خصوص مالیات بر کالاهای آسیب رسان، تاکید کرد: تجربه جهانی نشان داده وقتی محصولی مانند نوشابه‌های گازدار، شکر و شیرینی جات کمتر سالم است بهترین روش رفتارسازی، وضع مالیات بر روی این محصولات است تا مردم کمتر آن‌ها را مصرف کنند.

وی گفت: با گران شدن مواد غذایی پروتئینی در سبد کالای خانوار، مصرف آنها کاهش می‌یابد یا حذف می‌شود. مطالعاتی در استانها و کشور در مورد سوء تغذیه انجام شده که در دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه‌ها مطرح و توسط استانداری‌ها پیگیری می‌شود تا بسته های حمایتی برای گروه‌های کمتر برخوردار اختصاص یابد.

امامی رضوی در خصوص برنامه‌های این شورا برای کنترل مصرف دخانیات در کشور، گفت: در برنامه هفتم توسعه با وجود تلاش‌های برخی افراد، افزایش مالیات بر دخانیات تصویب شد و در قانون بودجه نیز تا حدودی دیده شده اما کنترل دخانیات نیاز به پیگیری ویژه، فرهنگسازی و مطالبه از سوی رسانه دارد.

وی با بیان این که در حال حاضر دسترسی به دخانیات خیلی راحت شده است، گفت: این مشکل باید به صورت اساسی حل شود. وزارت بهداشت مخالف عرضه دخانیات در دکه‌هاست و با وجود مخالفت وزارت بهداشت، این تصمیم در هیئت مقررات زدایی اتخاذ شده است.

رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی تاکید کرد: مطالبه اصلی ما در این خصوص این است که نظر وزارت بهداشت در هیئت مقررات زدایی در مورد موضوعات مرتبط با سلامت، باید جنبه وتویی داشته باشد. این هیئت در مواردی که سازمان غذا و دارو به درستی اجازه توسعه کالاهای تولیدی آسیب رسان به سلامت را نمی‌دهد، ورود کرده و قصد دارد اجازه توسعه این صنایع را بدهد که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باید اختیارات لازم را داشته باشند که بهانه مقررات زدایی، اجازه توسعه این صنایع داده نشود.

امامی رضوی در ادامه درباره راهکارهای کاهش حوادث جاده‌ای و قربانیان این حوادث، گفت: مصدوم و قربانی شدن یک نفر هم در این حوادث، زیاد است و برای ما تاسف برانگیز است اما عدم کاهش تعداد مصدومان و قربانیان حوادث جاده‌ای در شرایطی بوده که هم جمعیت افزایش یافته، هم جاده ها توسعه یافته و هم تعداد خودروها و سفرها بیشتر شده که این توجیه کننده نیست.

وی تاکید کرد: باید در بهبود کیفیت خودروهای داخلی، واردات خودروهای استاندارد و توسعه زیرساخت ها و سفرهای ریلی بیشتر کار کنیم.

رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی در خصوص افزایش قیمت لبنیات و کاهش مصرف این محصولات در جامعه، گفت: قیمت این محصولات برای همه ملموس است که هفته به هفته و ماه به ماه قیمت آنها افزایش می یابد که این افزایش قیمت موجب مصرف این محصولات به ویژه در دهک های پایین می‌شود.

وی افزود: به دنبال اضافه کردن لبنیات در سبد کالا هستیم و راهکار این است که محصولات لبنی در سبد کالای حمایتی به ویژه برای دهک های یک تا 5 قرار گیرد.

تصویب سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی

زهرا عبداللهی، رئیس گروه امنیت غذایی دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی نیز با اشاره به تصویب سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی، گفت: ساز و کار اجرایی شدن این سند در قالب کمیسیون‌های تخصصی در حیطه های مختلف تدوین شد و حدود 221 اقدام باید توسط دستگاه‌های اجرایی، مورد نظر قرار گرفته و اجرا شود.

وی تاکید کرد: در همه کشورهای دنیا برای محصولات غذایی که مصرف بیش از حد آنها به سلامت آسیب می زند، عوارض و مالیات با هدف تغییر رفتار مصرف کننده و کاهش تقاضا دریافت می شود.

عبداللهی گفت: بر اساس مطالعات بررسی مصرف غذایی مشخص شده است که در کشور بیش از مقدار توصیه شده، روغن، شکر و نمک مصرف می‌شود.
وی درباره وضعیت سوء تغذیه و سوء مصرف محصولات غذایی در کشور گفت: مطالعات مختلفی در کشور توسط انتستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی انجام شده و الگوی مصرف غذایی در کشور بررسی شده است. سه فاکتور خطر تغذیه ای داریم که مصرف زیاد آنها باعث افزایش روند بیماریهای غیرواگیر شده است.

رئیس سابق دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به مصرف بالای قند و مواد قندی در جامعه، یادآور شد: میزان مصرف قند در کشورمان 66 گرم در روز است در حالیکه میزان توصیه شده در سبد مطلوب غذایی، 46 گرم است.

وی با بیان اینکه مردم ایران دو تا سه برابر مقدار توصیه شده جهانی، نمک مصرف می‌کنند، بیان کرد: سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که مقدار توصیه شده نمک در روز باید کمتر از 5 گرم و برای برخی گروه‌ها مانند افراد بالای 50 سال، بیماران قلبی، عروقی، فشارخون بالا و کودکان، کمتر از 3 گرم باشد که در حال حاضر مردم ایران، روزانه 10 گرم نمک مصرف می‌کنند.

عبداللهی با تاکید بر ضرورت فرهنگسازی و آموزش برای کاهش مصرف قند، نمک و چربی و همچنین کاهش این فاکتورهای خطر در صنایع غذایی، گفت: میزان نمک موجود در نان، پنیر، دوغ و فست فودها باید کاهش یابد. همچنین مردم ایران عادت دارند غذاهای چرب و پرروغن و سرخ شده مصرف می کنند که بیش از مقدار توصیه شده است.

وی به افزایش مصرف میوه و سبزیجات در سالهای اخیر در کشور، تاکید کرد: سازمان جهانی بهداشت توصیه می‌کند مردم روزانه حداقل باید 400 گرم میوه و سبزی مصرف کنند تا از بیماریهای غیرواگیر پیشگیری شود همچنین مصرف حبوبات، نان و غلات کامل باید بیشتر شود.

مدیر گروه امنیت غذایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه بهبود سلامت نان و تولید نان کامل از برنامه‌های اصلی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی است، گفت: نان، قوت غالب مردم به حساب می‌آید. از سال گذشته تا به امروز، 88 کارخانه تولید آرد توانسته‌اند مجوز تولید آرد کامل را از سازمان غذا و دارو دریافت کنند. در حال حاضر، 450 نانوایی در کشور نسبت به تولید نان کامل اقدام می‌کنند. توسعه تولید نان کامل با حمایت همه‌جانبه دولت در دستور کار شورای عالی سلامت و امنیت غذایی قرار دارد.  

عبدالهی با بیان اینکه نان کامل از ارزش غذایی بیشتری برخوردار است، گفت: قیمت نان کامل می‌بایست به نحوی باشد که تمام اقشار جامعه و به ویژه دهک‌های پایین جامعه بتوانند از آن برخوردار باشند. 

رئیس گروه امنیت غذایی دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه سوء تغذیه دو طیف دارد که شامل کم خوردن و کمبود دریافت کالری، پروتئین و ریزمغذی ها و همچنین چاقی و اضافه وزن است، تصریح کرد: متاسفانه در کشور روند افزایشی چاقی و اضافه وزن داریم که شکلی از سوء تغذیه است و آخرین مطالعات وزارت بهداشت نشان می دهد که روند اضافه وزن و چاقی در همه گروه های سنی از 59 درصد در سال 95 به 63 درصد در سال 1400 افزایش یافته است.

عبداللهی درباره افزایش قیمت لبنیات، گفت: شیر و لبنیات باید با قیمت مناسب در بازار در دسترس همه قرار گیرد. یکی از وزارتخانه‌هایی که نقش خیلی مهمی در این زمینه و تولید شیر و لبنیات دارد، وزارت جهاد کشاورزی است چراکه لبنیات در کشور ما به قیمت بالا تولید می شود و برای کاهش قیمت و تولید ارزان این وزارتخانه باید برنامه هایی نظیر تامین علوفه داشته باشد که این محصولات گران تولید نشود.

وی خاطرنشان کرد: کاری که دولت می تواند انجام دهد اختصاص یارانه به شیر و لبنیات است و مشخص شود که این یارانه به تولید کننده، مصرف کننده و یا دامدار داده شود. همچنین از محل اخذ عوارض و مالیات بر محصولاتی که مصرف آنها تهدید کننده سلامت است می توان به سمت شیر و لبنیات سوق داد که با قیمت مناسب تری در اختیار مردم قرار گیرد.

عبداللهی خاطرنشان کرد: شیر و لبنیات گروه اصلی غذایی است که باید در سفره مردم وجود داشته باشد. سبد غذایی ذیل کالابرگ الکترونیک در دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی تعریف شده تا در اختیار اقشار کم درآمد قرار گیرد که شیر و لبنیات در آن سبد دیده شده و اگر طرح کالابرگ الکترونیک به شکل جدی اجرایی شود و توسعه یابد، می‌توان اطمینان داشت که اقشار کم درآمد به این محصولات دسترسی داشته باشند.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.