به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه خبری خبرآنی، سعدالله زارعی کارشناس مسائل منطقهای در نشست خبری که در محل خبرگزاری فارس برگزار شد، بیان کرد: منطقه واقعیتهای میدانی دارد که بر مبنای شرایط، نیازها و مسائل واقعی تنظیم میشود و همچنین برخی رخدادها هستند که بر مبنای برنامهها، نظریهها و اقدامات خاص و برنامهریزیشده و تعمدی شکل میگیرد.
وی گفت: پدیدههای نوع اول اصالت و مبنا دارند و از پشتوانههای عظیم برخوردارند و مورد اتفاق نظر هستند؛ مصلحت منطقه و مردم نیز رخ میدهد. مثلاً تجاوزات اسرائیل به فلسطین و کشورهای همجوار را شاهد هستیم؛ مخالفت با اسرائیل، دفاع از مظلوم و دفاع از مقدسات یک امر کاملاً بدیهی، طبیعی و عمومی است که همه میخواهند با اسرائیل مقابله شود. این یک مقابله مشروع و مورد پذیرش ملتهای منطقه است.
کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: هر پرچمی با این مشخصات بلند شود، دلها و ارادهها به سمت آن جلب میشود. در طول 60 سال گذشته نیز در منطقه هر پرچمی در جهت مقابله با اسرائیل بلند شده، مورد قبول ملتها بوده است. این حرکتها گاهی ماهیت ناسیونالیستی داشته مثل حرکت جمال عبدالناصر در مصر که موج حمایت را با خود همراه کرد. موج اسلامی در دفاع از فلسطین با محوریت انقلاب اسلامی ایران و تعالیم حضرت امام راه افتاد و ملتهای منطقه حول این محور مقابله با اسرائیل جمع شدند.
زارعی گفت: ممکن است بر اثر اتفاقات و رخدادها دستخوش حدی از نوسان شود ولی صحنه را ترک نمیکند و به پایان نمیرسد و حمایت از آن ادامه دارد.
وی اظهار داشت: فضای دیگر این است که کسانی تصمیم میگیرند که تغییر و یا اقدامات مبتنی بر تغییر را سامان دهند و بر اساس میزان درستی تنظیم برنامه و دقت در اجرا، ممکن است توفقیاتی داشته باشند ولی موفق نمیشوند. مسلم است که این ابتکارات به صورت موضعی، محدود، موقت و گذرا در منطقه شکل میگیرد ولی تحت تأثیر نگاه ملتها به حاشیه میرود. در 50 سال گذشته نیز مواردی از این را مشاهدهی کردهایم و آخرین مصداق آن، برنامهای است که برای تسخیر سوریه طراحی شد و با استفاده از بستر داخلی در سوریه اجرا شد و به نتایجی رسید ولی چون ابتکار طبیعی از دل ملتهای منطقه نیست و برنامه اطلاعاتی، نظامی، سیاسی و طراحی دولتی دارد، گذراست و دچار ضعف میشود.
کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: آنچه امروز در منطقه و سوریه شاهد آن هستیم، بیشباهت با وقایع سال 1392 نیست و تفاوت جوهری با آن مسأله ندارد. آن زمان جریانی به نام داعش جلو آمد و از پشتیبانی مختلف برخوردار بود و پول و بودجه کشورهای عربی را داشت و حجم عظیم تجهیزات نظامی از مرزهای ترکیه در عراق و سوریه به اینان رسید و پشتیبانی وسیع اطلاعاتی از اینان صورت گرفت و در رسانهها نیز از سوی آمریکا، اروپا، عربی و ترکی با نگاه ایجابی پوشش داده شدند.
زارعی خاطرنشان کرد: حرکت داعش در سال 1392 بهعنوان حرکت عدالتخواهانه مبتنی بر رفع ظلم آغاز شد اما مشخص شد این یک پروژه است که در کانونهای اطلاعاتی طراحی شده تا به اجرا برسد. آن پروژه در آن زمان با مجاهدت دولتها و ملتها شکست خورد و همان پروژه مقداری دقیقتر در آذرماه 1403 اجرا شد و این بار به موفقیتی رسید.
وی گفت: تحریر الشام همان النصره است و این گروه با داعش یکی است و هر دو شعبه ای از القاعده هستند و طبق نوعی خلافت غیرمذهبی طراحی شدهاند و خلافت سیاسی الهام یافته از بنی امیه را دنبال کرده و میکنند. همان جریان با برنامهریزی دقیق سرویسهای اطلاعاتی در یک نقطه تحت کنترل میت ترکیه و با پشتیبانی دولتهای عربی و غربی فعالیت میکنند.
کارشناس مسائل منطقه اضافه کرد: این یک طراحی است و امر طبیعی نیست و چیزی که در دمشق ایجاد کردند هنوز عنوان مشخصی ندارد و معلوم نیست. اگر امر طبیعی است و از دل ملت برخاسته، اصول و مقصد مشخص دارد. با اینکه یک ماه تسخیر سوریه توسط این مجموعه میگذرد حتی عنوان آینده اینان مشخص نیست و آیا جمهوری، فدرال، سلطنتی و دموکراسی توافقی، دولت متکی به ترکیه، اتحادیه عرب و غیره هستند؟
زارعی بیان کرد: ما میدانیم به دلیل عدم قطعیت و عدم اطمینانی که نسبت به شرایط دارند، نمیتواند وضع مشخص را اعلام کنند و منتظرند که چه چیزی را میتوان هماهنگ کرد.
وی عنوان کرد: جولانی رسماً میگوید که معلوم نیست چه زمانی انتخابات برقرار میشود؛ ممکن نیست کمتر از سه سال قانون اساسی داشته باشیم و کمتر از چهار سال نمیشود انتخابات داشته باشیم. آیا از مردم سوریه میپرسند که شما چه میخواهید؟
کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: صحبت از این است که یک امر دستوری و قطعی اعلام شود. این یعنی تولد غیرطبیعی یک پدیده.
زارعی گفت: اگر این پدیده از دل مردم سوریه بود، میشد اعلام کرد بعد از چند ماه رفراندوم برگزار شود و وضعیت معلوم شود.
وی ادامه داد: کسانی که در منطقه از روندهای طبیعی برخوردارند و به اعتقادات ملتها پشتگرمی دارند، پدیدههای باثبات هستند و میتوانند ساختارهای باثبات ایجاد کنند. این جریان در منطقه حاضر شده و از سوریه در برابر تروریسم دفاع کرده و بعد آن کشور را ترک کرده است. عملکرد ایران و جمهوری اسلامی در سوریه برای همیشه قابل افتخار است و در این کشور پیامهای مثبت تولید میکند. تا صدها سال از ایثار شهید سلیمانی و سایر شهدا در سوریه به نیکی یاد خواهد شد. این یاد نیکی، انگیزشهای مردم سوریه برای شکل دادن به آنچه مد نظر دارند را ترغیب میکند و مانع طراحی خارجی عمل میکند.
کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب نیز در بیان آنچه در سوریه مشخص است، فرمودند جوانان سوریه کسانی را که سوریه را اشغال کردهاند، لگدمال میکنند. در این صحنه، دو ایده، روش و مکتب را شاهدیم؛ یکی برخاسته از باورهای منطقه و یکی طراحی اتاقهای اطلاعاتی در اتحادیهها، برنامههای مشترک دولتهای خاص مواجهیم.
زارعی افزود: یکی از این دو وضعیت، نتایج درازمدت دارد و ممکن است نشیب داشته باشد ولی حرکت فرازگونه دارد ولی جریانی که با طراحی جلو آمده نمیتواند با ثبات باشد. افق مقاومت در برابر دخالتهای خارجی است و حول وحدت بر آرمانها جلو میرود.
وی گفت: در متن جهان اسلام، دولتی منفورتر از آمریکا و اسرائیل وجود ندارد و وحدت خوب محور مقابله با آمریکا و اسرائیل در منطقه یک آرمان مشترک است. پرچم این مقابله نیز در دست جبهه مقاومت است و جبهه مقاومت هیچ رقیبی ندارد. تنها حامی صادق در دفاع از فلسطین و مقابله با طرحهای آمریکا، جبهه مقاومت این و به پیش میرود. ممکن است نشیب داشته باشد ولی ادامه دارد.
کارشناس مسائل منطقه اظهار داشت: دشمن برای اینکه صحنه منطقه را علیرغم این واقعیتها در دست بگیرد، به جعل خبر و مفهوم دست میزند. دشمن به دروغپردازی رو میآورد و ادعا میکند جبهه مقاومت ضعیف شده ولی بعد از 15 ماه در غزه، اسرائیل تلفات میدهد.
زارعی عنوان کرد: اسرائیل در لبنان مجبور شد آتشبس را امضا کنند؛ بله در سوریه که مقاومت نیست، اسراییل میتواند ژست ارتش مقتدر را بگیرد ولی اگر یک مقاومت در حد مقاومت غزه وجود داشت، اسرائیل نمیتوانست وارد سوریه شود. اسرائیل نمیتواند آتش یمن را خاموش کند و درگیر است و برابر انصارالله نگران است. ارتش سوریه ارتش مقاومت نبود و نمیتوان گفت مقاومت در سوریه شکست خورد. حزب بعث در سوریه، مقاومتی نبوده که بگوییم مقاومت شکست خورده است.
وی ادامه داد: سوریه خود را بازیابی میکند و ساختار مقاومت از دل مردم سوریه میجوشد و آن موقع با مقاومت در بیفتند و مشخص میشود که مقاومت شکست خورده یا نه.
کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به سوالی درباره برخی ادعاها مبنی بر گلهمندی شهید نصرالله پیرامون کمک ایران به لبنان، بیان کرد: سید حسن نصرالله منطق و آرمان مشخصی داشت. کمتر شخصیتی مانند اوست که مبناهای فکری مشخص داشته باشد و همه از آن مطلع باشند. اعتقادات شهید نصرالله به ایران و حضرت آقا مشخص و روشن است و پیرامون این شخصیت دروغپردازی میشود. شهید نصرالله مد نظر داشت که ایران در جنگ درگیر نشود و منطق او این بود که ایران ستاد و نقطه فرماندهی مقاومت در منطقه است و نباید درگیر آشوب و جنگ باشد. او معتقد بود که مقاومت با نگاه به آن پیش میرود و ایران نباید درگیر جنگ شود.
زارعی عنوان کرد: فلسطین هم این منطق را دارند و بعد از شهادت آقای هنیه، خانواده او از ایران خواستند که نسبت به این جنایت پاسخ داده نشود چون معتقدند که ایران ستاد فرماندهی است و مرکز جبهه مقاومت است. فلسطین، لبنان، یمن و دیگر کشورهای مقاومت معتقدند که ایران نباید درگیر جنگ شود و پرچم مقاومت را به پیش ببرد. دروغترین کلام این است که گفته شود شهید نصرالله از عدم اقدام نظامی ایران، گله داشته باشد و اتفاقاً برعکس این صادق است.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص روابط ایران و ترکیه، کرد: نگاه ایران، برقراری روابط با کشورهای منطقه است. ما از ترکیه بابت تحولات سوریه انتقاد داریم و معتقدیم چیزی که در سوریه دنبال شد و آقای اردوغان نام آن را انقلاب گذاشته، یک اقدام نظامی و تسخیر قدرت بوده و نه یک حرکت مردمی. ما در این زمینه گلایه داریم ولی روابط ایران و ترکیه اصل مهم است و دنبال میشود. افق روابط دو کشور رو به جلو هست ولی در مباحث منطقه حرفهای جدی با دولت ترکیه داریم ولی نباید در فضای علنی و تنش دنبال کنیم.
کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به این سوال که آیا گروههای کرد در منطقه و ترکیه هستند؟ بیان کرد: گروه پ.ی.د کمتر از یک میلیون جمعیت دارد و حدود 4 درصد از سوریه هستند.
زارعی عنوان کرد: این جمعیت در سوریه پراکنده است و تهدید اساسی نیستند و دولتها در سوریه خود را متعهد به این بودند که اینان تهدیدی برای ترکیه نباشد. چرا آقای اردوغان این را بهعنوان یک تهدید میداند؟ آیا بخشی از خاک ترکیه در تصرف سوریه است یا برعکس؟
انتهای پیام/