جزئیات افت و خیز تولید و فروش صنایع مهم بورس در آذر امسال

به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، گزارش مقادیر تولید، مبالغ فروش و مصرف انرژی صنایع مهم بازار سرمایه که شامل «روند میزان تولید و فروش صنایع با اهمیت، تغییرات مبلغ فروش 50 شرکت بزرگ بازار سرمایه از نظر ارزش بازار، جزییات مصرف انرژی صنایع بازار سرمایه و نرخ گاز هاب‌های بین‌المللی» می‌شود، از سوی اداره میز صنعت سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر شد.

 

سر فصل‌ گزارش مقادیر تولید، مبالغ فروش و مصرف انرژی صنایع مهم بورسی

براساس اطلاعات منتشر شده، سر فصل‌های گزارش مقادیر تولید، مبالغ فروش و مصرف انرژی صنایع مهم بازار سرمایه در آذر 1403 شامل« روند مقدار تولید صنعت خودرو و ساخت قطعات، روند مقدار تولید صنعت فلزات اساسی، صنعت استخراج کانه‌های فلزی، صنعت فرآورده‌های نفتی، صنعت مواد و محصولات شیمیایی، وضعیت مبلغ فروش صنایع با اهمیت بازار سرمایه، وضعیت مبلغ فروش ماهانه صنایع مهم بازار سرمایه، مقایسه فروش ماهانه صنایع نسبت به ماه گذشته، روند مبلغ فروش دوازده ماهه(TTM) بازار سرمایه و صنایع با اهمیت، وضعیت مبلغ فروش TTM صنایع مهم بازار سرمایه، وضعیت صنایع مهم بازار سرمایه، لیست 50 شرکت بزرگ بازار سرمایه(به همراه درصد تغییرات فروش)، دلایل تغییرات بالای 20 درصد مبلغ فروش(آذر 1403 نسبت به آبان 1403)، جزئیات مصرف انرژی صنایع بازار سرمایه، جزئیات مصرف انرژی گاز به تفکیک صنایع بازار سرمایه، جزئیات مصرف انرژی برق به تفکیک صنایع بازار سرمایه، جزئیات مصرف آب به تفکیک صنایع بازار سرمایه، جزئیات مصرف خوراک در صنعت پتروشیمی، نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها برحسب 4 هاب منطقه‌ای» است.

 

روند تولید صنایع بزرگ بورس در آذرماه امسال

نتایج بررسی‌های اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از روند تغییرات 5 صنعت مهم بازار سرمایه حاکی از آن است که همچنان محدودیت­‌های انرژی، تغییرات نرخ‌های ارز، خوراک، فرآورده‌ها، کامودیتی‌­ها و قیمت‌گذاری دستوری از جمله مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر میزان تولید و فروش شرکت‌­ها و به تبع آن میزان سودآوری صنایع بوده است. این محدودیت‌ها باعث شده، تولید دو صنعت فرآورده‌های نفتی و استخراج کانه‌های فلزی در آذر ماه افزایش یابد و 3 صنعت دیگر با افت روبه‌رو باشند.

گزارش این اداره نشان می‌دهد در آذرماه امسال، میزان مصرف گاز به میزان 13 درصد نسبت به ماه پیش(آبان ماه) کاهش یافته که بیشترین میزان کاهش مربوط به صنعت سیمان، آهک و گچ و فلزات اساسی به ترتیب به میزان 58 درصد و 30 درصد بوده است.

 

هم‌چنین، برآیند میزان مصرف گاز صنایع بازار سرمایه نشان می‌دهد؛ ناترازی گاز در حال تسری از فصل زمستان به پاییز است. از سویی، کاهش میزان مصرف گاز و از طرفی افزایش زودهنگام در میزان مصرف گازوئیل در صنعت نیروگاهی که وظیفه تامین برق خانوارها و صنایع را بر عهده دارد، مبین بروز مشکلاتی در عرضه برق و کاهش میزان عرضه برق و احتمال قطعی برق مشترکان است.

نتایج بررسی‌های اداره میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران نشان می‌دهد در نتیجه محدودیت‌های اعمالی بر صنایع، میزان تولید صنعت فلزات اساسی و مواد و محصولات شیمیایی در مقایسه با ماه گذشته با کاهش به ترتیب 9 و 20 درصدی مواجه شده است.

همچنین، به رغم افزایش 23 درصدی نرخ دلار حواله در آذر ماه نسبت به ماه گذشته، به دلیل کاهش میزان تولید و بعضا نزولی بودن نرخ جهانی کامودیتی‌ها، فروش اغلب صنایع در مقایسه با ماه گذشته با کاهشی اندک مواجه بوده است.

 

افت 14 درصدی در میزان تولید خودرو

مقدار تولید صنعت خودرو از 91 هزار و 605دستگاه در آذر پارسال به 78هزار و 804 دستگاه در آذر امسال رسید. مقدار تولید این صنعت در این بازه زمانی با افت 14درصدی روبه‌رو شده است.

این کاهش عمدتا مربوط به نماد خودرو (کاهش میزان تولید گروه پژو و هایما به ترتیب به میزان 62 و 69 درصد) به میزان 27درصد است. به نظر می رسد خروج خودروهای پر تیراژ اما با حاشیه سود اندک، نظیر پژو پارس از خطوط تولید یکی از دلایل این موضوع بوده است.

از سوی دیگر، هرچند خودروسازان مجوز افزایش نرخ گرفته‌اند؛ اما به نظر می‌رسد؛ به دلیل وجود زیان انباشته، نبود وجود نقدینگی کافی، حجم بالای تسهیلات بانکی و بدهی انباشته‌شده خودروسازان به قطعه‌سازان، حداقل در کوتاه مدت نمی‌توان انتظار امکان افزایش تولید را از خودروسازان داشت.

هم‌چنین، به دلیل لزوم گذشت حداقل زمان لازم برای طی شدن فرایند آماده‌سازی قطعه و ورود آن به خط تولید خودروسازان، شماره‌گذاری خودروها و افزایش نرخ بهای اولیه برای واردات قطعات با شکل‌گیری بازار ارز توافقی، به نظر می‌رسد، مشاهده آثار افزایش تولید را باید به ماه یا ماه‌های آینده موکول کرد.

 

کاهش 5درصدی صنعت فلزات اساسی

براساس این گزارش، مقدار تولید صنعت فلزات اساسی در آذر امسال نسبت به مدت مشابه پارسال به میزان 5 درصد کاهش داشته است. میزان تولید صنعت فلزات اساسی در مقایسه با آبان اما 9 درصد کاهش یافته است. این کاهش ناشی مربوط به نمادهای کاوه (کاهش میزان تولید شمش بیلت به میزان 53 درصد) ، فولاد (کاهش میزان تولید محصولات گرم به میزان 35 درصد)، هرمز (کاهش میزان تولید اسلب به میزان 25 درصد ) و فخاس (کاهش میزان تولید شمش به میزان 33درصد) به ترتیب به میزان 53 ، 7 ، 24 و 20 درصد است.

دلیل کاهش تولید عمدتا بروز محدودیت در میزان مصرف گاز و برق بوده است. این درحالی است که وزارت نیرو در دستورالعملی اعلام کرده که شرکت‌های با دیماند مصرفی بالاتر از 2 مگاوات در ساعت باید مصرف برق خود را در مجموع 50 درصد کاهش دهند این موضوع به معنای ایجاد یک محدودیت جدید برای فولادسازان و کاهش تولید آن‌ها است.

 

رشد 3درصدی استخراج کانه‌های فلزی

افزون براین، میزان تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی اما با رشد 3 درصدی از 7 میلیون و 587 هزار تن در آذر پارسال به 7 میلیون و 798هزار تن در آذر امسال رسیده است.

 

میزان تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی در آذر 1403 نسبت به آبان امسال نیز رشد داشته است.

 

رشد 19 درصدی تولید فرآورده‌های نفتی

داده‌های آماری گزارش اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس، نشان می‌دهد؛ میزان تولید صنعت فرآورده‌های نفتی با 19 درصد رشد از 5 میلیون و 494 هزار مترمکعب در آذر پارسال به 6 میلیون و 545 هزار مترمکعب در آذر امسال رسیده است.

هم‌چنین، صنعت فرآورده‌های نفتی در آذرماه نسبت به آبان ماه امسال، دارای افزایش تولید به میزان 15 درصد بوده است.

این افزایش تولید عمدتا مربوط به نماد «شتران» است که دارای افزایش 76 و 95 درصدی میزان تولید نسبت به ماه گذشته و مدت مشابه سال قبل بوده است. عمده این افزایش مربوط به نگه‌داشت محصول بوتان بابت فروش صادراتی (به علت دریافت نکردن بوتان مازاد بر مصرف شرکت‌های پالایشی توسط شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و مجوز این نهاد به شرکت‌ها بابت فروش صادراتی گاز مایع مازاد بر مصرف داخلی) بوده است.

 

افت 16 درصدی تولید مواد و محصولات شیمیایی

بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی در آذر ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 16 درصد کاهش یافته است. میزان تولید این صنعت از 3 میلیون 562هزار تن در آذرماه پارسال به 2 میلیون و 983هزار تن در آذر امسال رسیده است.

این کاهش عمدتا مربوط به کاهش تولید نمادهای «زاگرس و شیراز» به ترتیب به میزان 74 و 59 درصد است که حاکی از شدت گرفتن ناترازی انرژی در دو سال اخیر است.

براساس این گزارش، کاهش 20درصدی میزان تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی در آذر نسبت به آبان ماه امسال عمدتا به دلیل کاهش تولید نمادهای فعال در زیر صنعت پتروشیمی است.

هم‌چنین، نمادهای زاگرس (کاهش تولیدمحصولات بخار و متانول به میزان 63و 65درصد) ، شیراز (کاهش میزان تولید اوره و آمونیاک به میزان 56و 55 درصد) و کرماشا (کاهش میزان تولید اوره و آمونیاک هر دو به میزان 74 درصد) به ترتیب به میزان63، 54 و 74 درصد در آذر ماه 1403 نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است.

این کاهش تولید به دلیل قطع گاز و محدودیت‌های مصرف انرژی بوده که نسبت به سال قبل شدت گرفته است و این امر موجب توقف خطوط تولید بسیاری از کارخانجات چون نماد شیراز (طبق افشای اطلاعات با اهمیت در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران در تاریخ 19 آذر امسال) شده است.

هم‌چنین، گاز طبیعی شرکت پتروشیمی زاگرس بنا بر نامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی توسط شرکت مبین انرژی خلیج فارس قطع شده است.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.