یک نشریه آمریکایی از برنامه واشنگتن برای کم کردن محدودیتهای وضع شده بر عرضه کمکهای بشردوستانه به سوریه با هدف به نمایش گذاشتن یک حمایت محدود از دولت جدید حاکم بر دمشق خبر داد.
به گزارش خبرآنی، روزنامه «وال استریت ژورنال» گزارش داد دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور در حال کنارهگیری آمریکا قصد دارد امروز (دوشنبه) اعلام کند که محدودیتها بر عرضه کمکهای بشردوستانه به سوریه را کاهش میدهد؛ اقدامی که هدفش تسریع تحویل محمولههای اساسی به سوریه بدون برداشتن تحریمهایی که جلوی کمکهای دیگر به دولت جدید در دمشق را میگیرند، اعلام شده است.
به نوشته وال استریت ژورنال این تصمیم همچنین این را برجسته میسازد که «کاخ سفید نسبت به حذف تحریمهای فراگیر علیه سوریه تا زمان واضحتر شدن مسیر اتخاذ شده از سوی رهبران جدید دمشق نگرانی دارد؛ کسانی که توسط گروهی که آمریکا به آن عنوان سازمان تروریستی را داده بود، رهبری میشوند.»
به گزارش این روزنامه آمریکایی چند مقام گفتند دولت واشنگتن این گام محدود را طی روز یکشنبه تصویب کرده و به موجب آن به وزارت خزانهداری ایالات متحده اجازه میدهد معافیتهایی را برای گروههای امدادرسان و شرکتهای عرضه کننده خدمات اساسی نظیر آب، برق و دیگر محمولههای بشردوستانه قائل شود.
این مقامها تصریح کردند: «این معافیت که در ابتدا برای مدت ۶ ماه برقرار است عرضهکنندههای کمکهای بشردوستانه را از اجبار برای گرفتن مجوز برای هر موردی آزاد ساخته اما این شرط را نیز میگذارد که تضمین شود سوریه از محمولههای کمکها سواستفاده نکند.»
آمریکا مدتی پیش نیز اعلام کرده بود جایزه ۱۰ میلیون دلاری را که برای ابومحمد الجولانی، رهبر سازمان هیات تحریر الشام اعلام کرده بود لغو میکند؛ سازمانی که ابتدا به عنوان یک شعبه از القاعده تشکیل شده و به رهبری حملاتی پرداخت که باعث سرنگون شدن حکومت بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه شد.
وال استریت ژورنال نوشت: «آمریکا تصمیمگیری برای برداشتن تحریمهای فلج کننده اعمال شده علیه سوریه در طی جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور را متوقف کرده و به دنبال گرفتن تضمینهایی است مبنی بر اینکه دمشق وعدههایش برای حمایت از حقوق زنان و اقلیتهای قومی و مذهی فراوان سوریه را نقض نکند.»
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی در ماه دسامبر بعد از آنکه بشار اسد خاک سوریه را در پی تسلط مخالفان مسلح وی بر دمشق ترک کرد، گفت: «اشتباه نکنید، برخی از گروههای شورشی که بشار اسد را سرنگون کردند سوابق سیاهی در زمینه تروریسم و سواستفادههای حقوق بشری دارند. آنها اکنون دارند حرفهای درستی میزنند اما همچنان که مسئولیت بیشتری را قبول میکنند ما نه فقط حرفها بلکه اقدامات آنها را ارزیابی خواهیم کرد.»
به نوشته این روزنامه آمریکایی «دولت تحت رهبری جولانی به دنبال گرفتن رسمیت از سوی قدرتهای جهانی به منظور مشروعیت بخشیدن به حکومت خود است. این گروه چند سال پیش به صورت علنی ارتباطاتش را با القاعده قطع کرده و به دنبال این بود که خودش را به عنوان یک گروه میانهروتر جا بزند.»
با توجه به اینکه تنها دو هفته تا پایان دولت جو بایدن باقی مانده، تصمیمگیری درباره تحریمهای مربوط به سوریه و به رسمیت شناختن دولت تحت رهبری مخالفان مسلح به دوش دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا خواهد افتاد.
چند مقام آمریکایی رده میانی تاکنون به دیدار رهبران هیات تحریر الشام در دمشق رفتهاند و ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان روز جمعه در دمشق حضور داشتند.
بربوک بعد از دیدارش با جولانی این سیگنال را فرستاده که هنوز برای برداشتن تحریمهای اروپاییها علیه سوریه خیلی زود است.
در ادامه گزارش وال استریت ژورنال آمده است: «آمریکا و متحدانش در اروپا و خاورمیانه موافق این هستند که سوریه به شکل مبرمی نیازمند کمکهای بیشتر از جمله کمکهایی برای بازسازی زیرساختهای از هم پاشیده آن، است. اتحادیه اروپا هم در حال بررسی گامهایی است که بتواند برای تسهیل جریان رساندن کمکها اتخاذ کند؛ جریانی که به دلیل تحریمها دچار اختلال است. اما تعیین گروه هیات تحریر الشام به عنوان یک گروه تروریستی نخواهد گذاشت که این گروه بتواند بودجه برای بازسازی دریافت کند و این همچنین باعث اعمال کنترلهای سفت و سخت بر انواع کمکهایی که اجازه ورود پیدا کردن به سوریه را پیدا کنند، میشود.»
انتهای پیام