به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، علیرضا قشقاوی؛ معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی، در کنفرانس ملی حکمرانی داده و هوش مصنوعی، با اشاره به الزامات توسعه این فناوری گفت: برای پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی به سه عامل کلیدی نیاز داریم: زیرساختهایی مانند توسعه GPU فارمها، نیروی انسانی متخصص برای طراحی مدلها و الگوریتمها، و دادههای قابل اطمینان.
وی تأکید کرد: تا زمانی که در حوزه داده بهصورت جدی اقدام نشود، سایر تلاشها در زمینه هوش مصنوعی به نتیجه نخواهد رسید. دادهها، پیشنیاز اصلی توسعه این فناوری هستند.
قشقاوی با تأکید بر اهمیت حکمرانی داده و دسترسی به دادههای قابل اطمینان گفت: دو مسیر اصلی در این حوزه وجود دارد؛ نخست حفاظت از حریم خصوصی دادهها و دوم فراهمسازی دسترسی به دادهها برای توسعه ابزارهای هوش مصنوعی با هدف ارتقای رفاه عمومی.
وی افزود: حرکت در هر یک از این مسیرها چالشهایی به همراه دارد. بهعنوان نمونه، در اروپا به دلیل مقررات سختگیرانه در زمینه دادهها، فضای مناسبی برای توسعه هوش مصنوعی فراهم نشده و بیشتر در زمینه تدوین مقررات فعالیت شده است.
معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی با اشاره به مشکلات مشابه در ایران اظهار داشت: در کشور ما نیز بسیاری از دادهها بهدلیل برچسب محرمانگی محدود شدهاند، در حالی که دسترسی نامحدود به دادهها ممکن است به نقض حریم خصوصی منجر شود؛ موضوعی که در کشورهایی مانند چین مشاهده شده است.
وی با اشاره به پتانسیل دادههای فارسی بهعنوان مزیتی رقابتی برای ایران بیان کرد: اگر دادههای فارسی بهدرستی مدیریت شوند، میتوانند ارزشی چشمگیر برای توسعه مدلهای هوش مصنوعی ایجاد کنند. با این حال، دسترسی نامحدود به این دادهها ممکن است این مزیت را از بین ببرد، در حالی که محدودیت بیشازحد نیز مانعی برای پیشرفت فناوری خواهد بود.
قشقاوی همچنین بر ضرورت تنظیمگری دقیق در حکمرانی داده تأکید کرد و گفت: پرهیز از شتابزدگی در قانونگذاری این حوزه بسیار اهمیت دارد. ایجاد تعادل میان محرمانگی دادهها و فراهمسازی فضایی برای رشد شرکتهای هوش مصنوعی، اولین گام در این مسیر است.
وی ادامه داد: توسعهگرایی باید اولویت نخست حکمرانی داده باشد تا از ایجاد موانع برای استارتآپها و شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی جلوگیری شود. همچنین فرهنگ اشتراکگذاری داده میان صاحبان آن باید ترویج شود و بسیاری از دادههای دولتی از برچسب محرمانگی خارج شوند.
معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی با تأکید بر حمایت از کسبوکارهای دادهمحور تصریح کرد: توسعه داده و دادهمحوری باید بهعنوان یک فرصت اقتصادی تلقی شود. شرکتهای دادهمحور میتوانند در آزادسازی، فرآوری و مدیریت دسترسی به دادهها نقشی کلیدی داشته باشند.
وی در ادامه افزود: این رویکرد میتواند به ایجاد بورس داده یا سکوهای اشتراکگذاری داده منجر شود که گام نخست آن با مشارکت بخش خصوصی آغاز خواهد شد.
قشقاوی با اشاره به فعالیتهای سازمان ملی هوش مصنوعی یادآور شد: این سازمان نقش تسهیلگری و ایجاد زیرساختهای پردازشی را بر عهده دارد و متولی مستقیم توسعه هوش مصنوعی نیست. دسترسی به دادهها یکی از اولویتهای اصلی ما است.
وی افزود: با امضای تفاهمنامههایی با سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه فضایی، و نهادهایی مانند کتابخانه ملی و ایرانداک، دادهها و تصاویر ماهوارهای در اختیار توسعهدهندگان قرار میگیرد.
معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی با اشاره به ظرفیت نیروی انسانی نخبه در کشور اظهار امیدواری کرد که ایران بتواند در میان 10 کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی قرار گیرد.
انتهای پیام/