به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، علی احمدآبادی؛ دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد سوختگیها قابل پیشگیری هستند، اظهار کرد: هر ساله در فصول سرد سال به علت عدم رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی شاهد حوادث ناگوار در این حوزه مانند سوختگیها هستیم، از همین رو توجه به نکات ایمنی و اصول برخورد با بیمار سوختگی از اهمیت بالایی برخوردار است.
با اشاره به اینکه همه افراد منزل باید محل شیر اصلی قطع گاز منزل و فیوز اصلی قطع برق منزل را بشناسند و در صورت بروز حادثه به سرعت گاز و برق را قطع کنند، گفت: کپسول آتش نشانی باید همواره آماده و فعال باشد و تاریخ انقضای پودر آن نگذشته باشد؛ هر بار که میخواهید کپسول را برای شارژ مجدد ارسال کنید، یک مانور کوچک با حضور همه اعضای خانواده برگزار کنید و نحوه کار با کپسول آتش نشانی را تمرین کنید.
وی افزود: اگر منزل شما منبع آب آتش نشانی دارد، جای شلنگهای آن را بدانید و نحوه کار کردن با آن را با اعضای خانواده تمرین کنید. منبع آب آن را در بالای پشت بام چک کنید که پُر و آماده به کار باشد؛ اگر هشدار دهنده دود و آبپاش سقفی (اسپرینگلر) دارید، مطمئن شوید که این سیستمها کار میکنند. یادمان باشد که حادثه خبر نمیکند.
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سوختگی و ترمیمی با تاکید بر اینکه قبل از راهاندازی وسایل گرمایشی مانند بخاری، شوفاژ و شومینه، شلنگها، بستها و شمعک دستگاه را بررسی کنید، گفت: این کار را قبل از فرا رسیدن اولین موج سرما انجام دهید تا مجبور نشوید در یک شب سرد برای گرم کردن خود و خانواده تان از یک وسیله گرمازای معیوب استفاده و دچار حادثه شوید.
وی با تاکید بر اینکه هرگونه نشت گاز را در فصل زمستان جدی بگیرید، گفت: در فصلهای گرم سال که اکثر اوقات در و پنجرهها باز است و یا کولر روشن است و هوا در محیط جریان دارد، ممکن است نشت مختصر گاز موجب حادثه نشود. هرچند نشت گاز را در هر زمان باید جدی گرفت و در اوج تابستان هم ما بارها شاهد حوادث ناگوار ناشی از نشت گاز بودهایم، اما باید توجه داشت که در فصل سرما و با بسته شدن در و پنجرهها، خطر تجمع گاز ناشی از نشتیهای کوچک افزایش مییابد و میتواند به حوادث بسیار ناگوار منجر شود.
کپسول گاز مایع و کپسول پیک نیک، بمب آشپزخانه است
وی با اشاره به اینکه نام دیگر کپسول گاز مایع و کپسول پیک نیک، بمب آشپزخانه است، ابراز کرد: در این کپسولها گاز تحت فشار زیاد به حالت مایع درآمده است تا حجم گاز زیادی را بتوان در آنها جای داد. هرگونه نشتی از رگلاتور یا شلنگ این وسایل یا هرگونه خوردگی یا آسیب به بدنه آنها بسیار خطرناک است؛ هرگز سعی نکنید شخصاً و در محیط خانه و در حضور سایر اعضای خانواده برای رفع عیب این کپسولها اقدام کنید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برای روشن کردن آتش از بنزین و الکل استفاده نکنید، ادامه داد: باید دانست که بنزین، الکل و تینر درجه اشتعال پذیری بالایی دارند، یعنی هنگام ریختن آنها روی آتش، شعله آتش در مسیر حرکت این مایعات زبانه میکشد و خودش را به ظرفی که در دست شماست میرساند و علاوه بر اینکه خود فرد دچار سوختگی میشود، در بسیاری مواقع مجبور میشود ظرف محتوی الکل، بنزین یا تینر را پرت کند که به آسیب دیگران و آتش سوزی منجر میشود.
وی افزود: همچنین الکل، تینر یا بنزین اگر در ظرف در باز قرار داشته باشند، به سرعت تبخیر میشوند و غلظت آنها در هوا به حد اشباع میرسد و بودن یک منبع آتش در محیط مثل شمعک آبگرمکن، بخاری یا حتی روشن کردن لامپ برق میتواند به انفجار منجر شود؛ نمونه شایع آن افرادی هستند که در محیط بسته مانند حمام سعی میکنند لباسهای رنگی را با بنزین یا تینر بشویند و در اثر تجمع بخار بنزین یا تینر، انفجار و آتش سوزی رخ میدهد. از نگه داشتن بنزین و تینر در منزل یا صندوق عقب خودرو جدا خودداری کنید.
ظروف حاوی مایعات داغ باید بر روی شعلههای عقبی اجاق گاز باشد
وی با اشاره به اینکه ظرفهای محتوی آب داغ زیاد مانند قابلمه، سماور و کتریهای بزرگ اگر روی کودکان واژگون شوند منجر به سوختگیهای وسیع و حتی کشنده میشوند، گفت: خانوادهای که کودک خردسال دارند، لازم نیست برای درست کردن دو لیوان چای، سماور 4 یا 6 لیتری را جوش بیاورند، قرار دادن سماور روی کابینت آشپزخانه خطرناک است و به راحتی در اثر گیر کردن لباس یا موهای بلند به دسته آن یا برخورد کودک در حال بازی، واژگون خواهد شد.
احمدآبادی گفت: ظرفهای محتوی آب داغ یا خورشت و سوپ داغ را در شعلههای عقبی اجاق گاز قرار دهید و دسته قابلمه به سمت بیرون نباشد تا خطر واژگون شدن آنها در اثر کنجکاوی کودک و کشیدن ظرف کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در صورت بروز آتش سوزی در داخل منزل خونسردی خود را حفظ کنید، گفت: اگر آتش فقط در یک نقطه است، کمک بخواهید، با استفاده از کپسول آتش نشانی آن را خاموش کنید و جریان گاز و برق را موقتاً تا ایمنسازی کامل محیط قطع کنید. اما اگر آتش گسترش یافته است، سعی کنید به سرعت از محیط بسته خارج شوید. بیشترین آسیبها در آتش سوزی ناشی از استنشاق دود و خفگی ناشی از آن است.
وی با اشاره به اینکه در هنگام آتش سوزی سعی کنید سینه خیز و چسبیده به کف حرکت کنید تا دود کمتری وارد ریههای شما شود، گفت: اگر آتش سوزی در واحدهای مجاور یا فضاهای مشاع یک مجموعه است، قبل از خارج شدن در خروجی آپارتمان و در راه پله را لمس کنید، اگر این درها داغ هستند، نباید آنها را باز کنید، چون بمحض باز کردنِ در، آتش به درون واحد شما شعله خواهد کشید. سعی کنید از مسیرهای دیگر برای خروج استفاده کنید و یا از دیگران و آتش نشانی کمک بخواهید.
احمدآبادی با بیان اینکه در سوختگی با مایعات داغ مانند آب جوش، چای، آبگوشت و شیر، به سرعت محل سوختگی را با آب تمیز در دسترس مانند آب شیر خنک کنید، این کار را باید خیلی سریع و در عرض ثانیهها انجام دهید، تأکید کرد: از یخ یا آب یخ استفاده نکنید که موجب عمیقتر شدن سوختگی میشود. در سوختگیهای وسیع (بیشتر از 10 کف دست)، ریختن آب روی بدن بیمار میتواند باعث کاهش سریع دمای بدن مصدوم و به اصطلاح "هیپوترمی" شود که عواقب خطرناکی به دنبال دارد؛ بنابراین اگر سوختگی وسیع است و با آب آن را سرد کردهاید، به سرعت بیمار را خشک و گرم کنید و اگر امکان این کار را ندارید از استفاده از آب برای سرد کردن بیمار صرف نظر کنید.
وی تاکید کرد: لباسهای آغشته به مایعات داغ را به سرعت از تن مصدوم خارج کنید؛ از مالیدن خمیر دندان، سیب زمینی رنده شده، عسل، سفیده تخم مرغ و هر چیز دیگری بر روی زخم خودداری کنید. روی محل سوختگی را با یک پارچه تمیز بپوشانید، بیمار را گرم نگه دارید و به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید.
احمدآبادی تاکید کرد: نگهداری مواد شیمیایی اسیدی و قلیایی برای خانوادههایی که کودک خردسال دارند، کار بسیار خطرناکی است. اسیدها و قلیاهای قوی مانند جوهر نمک، محلولهای سفیدکننده لباس، محلولهای چاه بازکن و سایر موارد را به مقدار کم و بر حسب نیاز خریداری کنید و بلافاصله مورد استفاده قرار دهید. از نگهداری باقیمانده آنها در منزل صرف نظر کنید. در صورتی که مجبور به نگهداری هستید، هرگز باقیمانده این محلولها را داخل ظرفهای جذاب مانند ظرف نوشابه نریزید. خوردن اشتباهی یک جرعه از این محلولها میتواند موجب سوختگی شدید و وسیع در راههای تنفسی و گوارشی و مرگ افراد شود. باقیمانده این مواد را در ظرف اصلی و برچسبدار و در کابینتهای بالا و دور از دسترس اطفال نگه دارید.
انتهای پیام/