رسانه آمریکایی با اعلام جزئیاتی به نقل از منابع مطلع نوشت دولت «جو بایدن» و تیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا به رغم اختلافنظرهای عمیق در بسیاری از زمینهها، به دنبال رسیدن به توافق آتشبس در غزه پیش از تحلیف رئیسجمهور جدید و در حال همکاری نزدیک در این راستا هستند.
به گزارش خبرآنی، منابع مطلع میگویند دولت بایدن در حال همکاری نزدیک با مقامات دولت آتی این کشور برای رسیدن به توافق آتشبس و تبادل اسرا و پایان دادن به جنگ غزه پیش از تحلیف «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا در ۲۰ ژانویه است.
شبکه سیانان با این مقدمه در گزارشی نوشت: با برقراری آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حزبالله لبنان، مذاکرات درباره آتشبس غزه بیسروصدا اما به سرعت، ازسرگرفته شده است.
فارغ از این که دولت بایدن مایل است در روزهای باقیمانده برای آن به توافق آتشبس در غزه دست پیدا کند، تمایل ترامپ به آغاز دوره دوم ریاستجمهوریاش در حالی که جنگهای لبنان و غزه خاتمه یافته باشند و اسرای نزد حماس نیز آزاد شده باشند، جانی تازه به این روند دمیده که چند ماه پیش، عملا، از بین رفته بود.
چهار منبع مطلع از گفتوگوها در این باره گفتند که با در جریان قرار گرفتن تیم ترامپ از فعالیتهای حساس و دشوار دولت بایدن در زمینه مذاکرات آتشبس غزه، همکاری نزدیکی میان آنها شکل گرفته است.
اقدامات عمده هنوز تحت نظر تیم بایدن و «ویلیام برنز» مدیر سیا و «برت مکگورک» فرستاده دولت بایدن در امور غرب آسیا و با هدایت آنها انجام میشود. «استیو ویتکاف» گزینه ترامپ برای تصدی سمت فرستاده آمریکا در امور غرب آسیا از تیم انتقالی رئیسجمهور منتخب با او همکاری دارد.
دو منبع مطلع نیز گفتند که ویتکاف اواخر نوامبر، به اسرائیل و قطر سفر کرده بود. او در دیدارهای خود با نخستوزیر قطر که یکی از میانجیهای مذاکرات آتشبس غزه است، درباره جنگ غزه و احتمال حصول توافق آتشبس گفتوگو کردند.
ترامپ، هفته گذشته، در پیامی در شبکههای اجتماعی مدعی شد که خواستار آزادی اسرا در نزد حماس تا زمان تحلیف خود است و هشدار داد که در غیر این صورت، «غرب آسیا و کسانی که مرتکب این قساوتها علیه بشریت شدند، توان سنگینی خواهند داد.»
سیانان در ادامه این مطلب آورده است: ویتکاف علاوه بر این، در کنفرانسی در ابوظبی بر اظهارات رئیسش صحه گذاشته و به خبرگزاری رویترز گفت که «به آنچه رئیسجمهور میگوید، گوش بدهید. روزی که آنها آزاد نشوند، روز خوبی نخواهد بود.»
استقبال مقامات دولت بایدن از حمایت او از توافق آتشبس
در ادامه این مطلب آمده است: بهرغم اختلافات سیاسی میان بایدن و ترامپ در بسیاری از زمینهها، مقامات دولت فعلی به جای اختلاف نظر پیدا کردن، از حمایت رئیسجمهور منتخب از توافق آتشبس و تبادل اسرا در جنگ غزه استقبال کردهاند.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا، دوشنبه گذشته، به شبکه سیبیاس گفت «هر دو تیم مدام در تماس هستند و مسیر انتقال قدرت هموار خواهد بود». او همچنین بیان کرد که زمان قابل توجهی را صرف ارائه توضیحات و اطلاعات لازم به «مایک والتس» جایگزین احتمالی خود میکند.
ترامپ باعث گمانهزنیها درباره این شده که ترجیح میدهد جنگ غزه تحت نظارت او پایان بیابد. یک منبع مطلع از نظر ترامپ در این باره گفت که «او هنوز میخواهد این ماجرا را به نام خود تمام کند. هنوز میخواهد پیروزی از آن او باشد. اما حفظ آتشبس به نام او تمام خواهد شد.»
سیانان گفت که ویتکاف به درخواست این شبکه برای ارائه توضیحاتی در این باره پاسخی نداده است. این شبکه همچنین با تیم ترامپ تماس گرفته است.
با گذشت یک سال از نقض آخرین آتشبس در غزه، طرفین مذاکرات با وجود تلاشهایی که کردهاند، درباره محتمل بودن موفقیت آن نیز دچار ابهام نیستند.
«جان فاینر» معاون مشاور امنیت ملی بایدن، دوشنبه گذشته، در این باره به سیانان گفت: ما بر این باوریم که آتشبس امکانپذیر است. دست یافتن به توافقی در این باره، یکی از اولویتهای عمده این دولت است.
همچنین «مسعد بولس» معاون مشاور ترامپ در امور غرب آسیا، اخیرا، گفت که جنگ «عملا پایان یافته است» و تنها مسئله تبادل اسرا باقی مانده که باید «فورا» و بدون ارتباط پیدا کردن آن به برنامههای «روز بعد» انجام شود.
بلوس همچنین به نشریه فرانسوی لو پوئن گفت: ممکن است اختلاف نظرهایی درباره آزادی برخی از اسرای فلسطینی طی توافق وجود داشته باشد اما به جز آن، دو طرف درباره موارد کلی یک توافق به تفاهم رسیدهاند.
جیک سالیوان، قرار است این هفته، در پی تماسها و سفرهای دو تیم در این راستا، به اراضی اشغالی سفر کند تا گفتوگوهایی درباره طیفی از مسائل، از جمله غزه داشته باشد.
تماسهای تیم ترامپ با مقامات رژیم صهیونیستی
در بخش پایانی این گزارش مطرح شده است: اعضای اصلی تیم امنیت ملی ترامپ و شخص او با مقامات کابینه اسرائیل، از جمله «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر در ارتباط بودهاند. یک منبع مطلع گفت که والتس، مشاور امنیت ملی بعدی آمریکا با «ران درمر» نزدیکترین دستیار نتانیاهو در واشنگتن دیدار کرده است.
ادعا میشود که حدود ۱۰۰ اسیر در نزد حماس و دیگر گروههای فلسطینی در غزه هستند که همگی، جز ۴ نفر از آنها در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت درآمدند و تخمین زده شده حدود نیمی از آنها نیز هنوز زندهاند.
چارچوب مذاکرات مانند مذاکرات قبلی با میانجیگری دولت بایدن، قطر و مصر است که شامل مرحلهای «بشردوستانه» برای آزادسازی زنان، سالخوردگان و مجروحان در ازای صدها نفر از زندانیان فلسطینی خواهد بود.
به گفته یک دیپلمات که در این مذاکرات مشارکت دارد، ترکیه در حال حاضر، به دلیل بسته شدن دفتر حماس در قطر در این مذاکرات مشارکت دارد و بیشتر اعضای تیم مذاکرهکننده به ترکیه منتقل شدهاند.
سیانان مدعی شد: یکی از موضوعات بحثبرانگیز در مذاکرات پافشاری حماس بر این موضوع بود که بدون تضمینهای جدی برای پایان یافتن یکباره جنگ از سوی رژی صهیونیستی، خبری از توافق آتشبس نخواهد بود. نتانیاهو از این کار رویگردان بوده است. حماس پیش از متوفق شدن مذاکرات، این شرط را کنار گذاشت اما مشخص نیست که در حال حاضر و پس از ترور «یحیی سنوار» رئیس دفتر سیاسی این جنبش دقیقا چه موضعی دارد.
انتهای پیام