پرتاب "بلوک سامان 1" مطابق برنامه 10 ساله فضایی کشور بود

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم پایگاه خبری خبرآنی، دکتر حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران به تشریح عملکرد بلوک انتقال مداری سامان-1 پرداخت و اظهار کرد: روز گذشته شاهد رخدادی مهم در حوزه فناوری فضایی کشور بودیم. در این مأموریت، بلوک انتقال مداری سامان-1 به همراه ماهواره فخر-1 و یک محموله تحقیقاتی دیگر با موفقیت به فضا پرتاب شدند.

وی با اشاره به اینکه این پرتاب با استفاده از ماهواره‌بر سیمرغ انجام شد، توضیح داد: ماهواره‌بر سیمرغ که توسط محققان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع توسعه یافته است، یک دستاورد بزرگ برای صنعت فضایی ایران به شمار می‌رود. این مأموریت از منظر جرمی نیز رکوردشکن بود؛ چراکه برای نخستین بار در تاریخ فضایی کشور، حدود 300 کیلوگرم جرم به مدار ارتفاع پایین با موفقیت تزریق شد.

سالاریه درباره بلوک انتقال مداری سامان-1 افزود: این بلوک مطابق برنامه 10 ساله فضایی کشور طراحی و توسعه یافته و یکی از گام‌های اساسی برای دستیابی به مدارهای ارتفاع بالا محسوب می‌شود. این بلوک توسط محققان پژوهشگاه فضایی زیر نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسعه پیدا کرده است.

وی از برنامه‌ریزی برای ساخت نمونه‌های پیشرفته‌تر این بلوک خبر داد و تصریح کرد: بلوک سامان-1 نقش کلیدی در مأموریت‌های آینده ایفا خواهد کرد. این ابزار می‌تواند امکان تزریق چندگانه ماهواره‌ها به مدارهای مختلف را فراهم کند که از نظر بهره‌وری اقتصادی و اقتصاد فضا بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از پرتاب مستقیم ماهواره‌ها به مدارهای مختلف است.

سالاریه با اشاره به قابلیت‌های این بلوک انتقال مداری توضیح داد: بلوک‌های انتقال مداری این توانایی را دارند که چندین ماهواره متصل به خود را به مدارهای مختلف فضا منتقل و در نقاط موردنظر قرار دهند. این قابلیت، بهره‌وری مأموریت‌های فضایی را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

وی همچنین به تجربه عملیاتی سال 1401 اشاره کرد و گفت: در آن سال، یک عملیات زیرمداری موفقیت‌آمیز با استفاده از نمونه کوچکی از بلوک انتقال مداری انجام شد. در این عملیات، نمونه کوچکتری از بلوک به ارتفاع 100 کیلومتر پرتاب و سپس به زمین بازگشت. این تجربه، گامی مهم برای تست و توسعه زیرسیستم‌های مختلف بود.

رئیس سازمان فضایی ایران درباره تست‌ دیروز بلوک سامان-1 توضیح داد: تست پرتاب و عملکرد این بلوک به صورت مداری انجام شده است. فرایند تست شامل آزمایش‌های آزمایشگاهی، زیرمداری و در نهایت مداری بوده که خوشبختانه تست مداری روز گذشته با موفقیت انجام شد.

سالاریه بلوک سامان-1 را یک بلوک انتقال مداری سوخت جامد توصیف کرد و افزود: این بلوک مجهز به زیرسیستم‌های پیشرفته‌ای از جمله پیشرانش، کنترل، ارتباط با ایستگاه زمینی و تغییر ارتفاع است. فرایند تست این زیرسیستم‌ها و برقراری ارتباط دوطرفه با بلوک از شب گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، هدف از این تست‌ها شناسایی ایرادات احتمالی و انجام اصلاحات لازم برای طراحی نمونه‌های دقیق‌تر و کارآمدتر است و نمونه‌های بعدی این بلوک در حال ساخت است و عملاً یک گام عملیاتی مهم برای رسیدن به مدارهای بالا و همچنین تزریق‌های چندگانه ماهواره در مدار در نقاط مختلف انجام می‌شود.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم
برچسب ها :

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.