به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، دکتر حسین افشین؛ معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری امروز در نخستین نشست خبری در دولت جدید ارزیابی جامع شرکتهای دانشبنیان را مهمترین وظیفه معاونت علمی دانست و اظهار کرد: اعتبار این معاونت به کیفیت و کارایی شرکتهای دانشبنیان است. ما تلاش کردهایم با برگزاری جلسات مختلف با کارگزاران و معاونان، برخی ساختارها را اصلاح کنیم؛ اگرچه به معنای نقص گذشته نیست، اما باید همواره پویا و بهروز باشیم.
وی همچنین با اشاره به سیر نزولی برخی شرکتهای دانشبنیان در دورههای آینده تصریح کرد: علت این کاهش، این است که ما به جای تمرکز بر شرکتها، باید بر روی محصولات دانشبنیان کار کنیم. به عنوان مثال، محصولی که در سال 1390 به دلیل داشتن فناوری ویژه، دانشبنیان شناخته میشد، ممکن است در سال 1400 به دلیل عادی شدن و فقدان نوآوری دیگر نتواند عنوان دانش بنیانی را حفظ کند.
افشین ضمن اشاره به اینکه شرکتهایی که محصولاتشان تکنولوژی جدیدی ندارند یا به یک محصول خاص وابستهاند، از چرخه ارزیابی حذف خواهند شد، بیان کرد: تکنولوژی زمانی معتبر است که در دست یک یا دو شرکت باشد، اما اگر تعداد زیادی آن را به دست آورند، دیگر نمیتوان از آن به عنوان یک تکنولوژی منحصربهفرد یاد کرد.
تمرکز بر تجمیع و پویایی شرکتهای دانشبنیان
افشین با اشاره به اینکه تجمیع و کیفیت شرکتهای دانشبنیان از تعداد آنها مهمتر است؛ گفت: امروز به طور دقیق حدود 13 هزار شرکت دانشبنیان داریم، اما تنها هشت هزار از این شرکتها در لبه دانش در حال فعالیت هستند و ممکن است در 10 سال آینده برخی از آنها حذف شوند.
وی با اشاره به اهمیت پایش مداوم شرکتهای دانشبنیان خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم که این پایش بهطور دائمی انجام شود تا بتوانیم گامهای مؤثری برداریم. طبق قانون، هر دو سال یک بار شرکتها باید مورد ارزیابی قرار گیرند و سپس بعد سه سال تمدید مجدد انجام شود تا شرکتها مرز دانش را ادامه دهند و در وضعیت ایست قرار نگیرند.
افشین افزود: شرکتهای دانشبنیان باید پویا و در حال پیشرفت باشند؛ ریزش و رویش شرکتها امری طبیعی است و نباید نگران آن بود. نگرانی اصلی باید این باشد که آیا محصولی که پنج سال پیش دانشبنیان شناخته شده، امروز نیز به همین عنوان میتواند ادامه یابد یا خیر.
تازهترین رویدادهای دانشبنیان؛ آغاز دورانی نو با طرحی مدون
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در ادامه اظهارات خود تاکید کرد: برگزاری رویدادها، همایش ها و بازدیدها مشروط به داشتن خروجی مشخص است.
وی افزود: ما از ماه آینده یک سری رویداد را به شیوهای جدید و به صورت گسترده برگزار خواهیم کرد و سعی میکنیم این انگیزه و شبکه های دانشبنیان را فعال کنیم و با طرحی مشخص وارد این عرصه خواهیم شد.
افشین بر اهمیت خروجی و نتایج مثبت این رویدادها تأکید و خاطرنشان کرد: در طراحی و برنامهریزیهای جدید، تلاش میشود تا موارد مورد نیاز به خوبی شناسایی و پیادهسازی شوند.
راهکارهای نوین معاونت علمی برای توسعه شرکتهای دانشبنیان
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، همچنین به برنامه هفتم توسعه کشور اشاره و اعلام کرد: براساس این برنامه، کشور موظف است طی پنج سال آینده تعداد شرکتهای دانشبنیان را به 30 هزار مورد برساند. برای تحقق این هدف، باید بر روی چشمهای که میتواند ایجاد شرکتهای دانشبنیان را تقویت کند، تمرکز داشته باشیم. این چشمه در نیروهای جوان ما و در دانشگاهها وجود دارد و ما برنامهای مفصل در این راستا داریم.
افشین بر اهمیت وجود نیروی انسانی جوان و متخصص به عنوان پارامتر اصلی در شکلگیری و رشد شرکتهای دانشبنیان تأکید کرد و گفت: ما در پی این هستیم که با شناسایی و حمایت از استعدادهای جوان، محیطی مناسب برای شکوفایی ایدهها ایجاد کنیم و به این ترتیب، خط مشی توسعهای کشور را به پیش ببریم.
وی در ادامه توضیحات خود به اهمیت تقویت دانشگاهها و پیوند آنها با صنعت و بازار تأکید کرد و گفت: پس از تقویت دانشگاهها، وظیفه ما است که با برگزاری رویدادهای هدفمند، درخواستها را با اقلام راهبردی کشور متصل کنیم. ما در این راستا تلاش کردهایم با محوریت بنیاد علم و بنیاد نخبگان، چشمههای اصلی دانشبنیانها را تقویت کنیم.
افشین با بیان اینکه کیفیت از اولویتهای اساسی است، افزود: ما به تجمیع شرکتهای دانشبنیان نگاه میکنیم، نه صرفاً افزایش تعداد آنها پس از پنج سال. مهم این است که چشمهها تنها راکد نمانند و جریانی فعال ایجاد شود که ورودی و خروجی مشخص داشته باشد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور بر پویایی اکوسیستم دانشبنیانها تأکید کرد و گفت: این اکوسیستم باید فضایی باشد که ورودی و خروجی معین داشته باشد. معاونت علمی خود تولیدکننده شرکت دانشبنیان نیست، بلکه مهمترین کار ما در این اکوسیستم ایجاد انگیزه و امید است.
افشین همچینن نقش رسانهها را حیاتی دانست و گفت: مهم است که سرمایهگذاران اعتماد کنند و بدانند که دولت و حاکمیت، کیفیت محصولاتشان را تضمین کرده و حمایتهای لازم را انجام میدهد. اعتماد به نفس و انگیزه، مهمترین رکن موفقیت در این مسیر است.
انتقال اساسنامه هوش مصنوعی به هیئت دولت
وی ضمن اشاره به اینکه سازمان هوش مصنوعی به عنوان یک نهاد تنظیمگر، مسئول ایجاد و بررسی قوانین مرتبط با فناوری هوش مصنوعی معرفی شده است، گفت: اساسنامه هوش مصنوعی که قبلاً در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته بود، به دولت منتقل شده و قرار است تا فردا به دست مسئولان دولتی برسد.
افشین اضافه کرد: این اساسنامه به منظور تصویب در صحن هیئت دولت در حال آمادهسازی است و انتظار میرود که به زودی به تصویب نهایی برسد. از انتهای آبانماه یک مهلت سه ماهه تعیین شده است تا اساسنامه به صورت رسمی مصوب شود.
انتهای پیام/