۲۲۳ آزمایشگاه خاکشناسی در کشور/ در حال پیگیری و تجهیز آزمایشگاه‌های خصوصی هستیم

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۲۲۳ آزمایشگاه خاکشناسی در کشور وجود دارد و این در حالیست که بسیاری از کشورها این آزمایشگاه‌ها را ندارند، اظهار کرد: در حال پیگیری و تجهیز آزمایشگاه‌های خصوصی هستیم تا این وظیفه بزرگی را که قانون بر عهده ما گذاشته به ثمر بنشانیم.

به گزارش خبرآنی، صفدر نیازی شهرکی - معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی - در همایش روز جهانی خاک اظهار کرد: خاک، کارکردهای بسیار زیادی دارد اما سازمان  فائو ۱۲ کارکرد آن‌ را مورد بحث قرار داده که از جمله آن‌ها می‌توان به تغییر اقلیم، چرخه عناصر غذایی، زیستگاه موجودات خاکی، تنظیم غذا، منابع دارویی ژنتیکی، مصالح ساختمانی - عمرانی، تصفیه آب، کاهش آلودگی و... اشاره کرد.

وی افزود: سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ دهه پایداری خاک و ۲.۲۵ تا ۲۰۳۵ دهه سلامت خاک توسط سازمان فائو نامگذاری شده است. ما سه قانون بالادستی داریم که یکی از قوانین حفاظت از خاک سال  ۱۳۹۸ تصویب و ابلاغ شد. خط مشی مدیریت حفاظت بهره‌برداری از خاک دی ماه سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد و آیین‌نامه اجرایی آن با ۳۱ نکته در ۳۰  ماده در سال ۱۴۰۲ ابلاغ شد. این قانون دو مجری اصلی (سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی) دارد و دستگاه‌های اجرایی دیگر نیز در آن نقش دارند.

نیازی شهرکی اظهار کرد: در حوزه آبخیزداری نیز برای ۲ میلیون و ۴ هزار هکتار از اراضی ملی مطالعات آبخیزداری انجام شد که بخشی از آن مطالعات آب شناسی بود.

وی ادامه داد: قانون تکالیفی را بر عهده ما گذاشته و این است که ما تمام مطالعات خاک‌شناسی را جمع‌آوری کنیم و در یک سامانه مکان محور قابل ارزیابی و ارائه باشد. کار خوبی است و در راستای تحقیقات سامانه‌ای طراحی کردند که ۱۸ میلیون هکتار از اراضی مطالعه و جمع آوری شده و در سامانه قابل ارائه است و الان هم در دست پیگیری است و در جلسه ستاد سیاست‌گذاری نیز مطرح شد که دستگاه‌های اجرایی نیز که اطلاعات و داده‌ای دارند، آن اطلاعات را جمع‌آوری و تکمیل خواهیم کرد.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد: ماده ۸ قانون بر پایش کمی و کیفی ویژگی‌های شیمی و حاصلخیزی، فیزیکی و تولیدی و... تاکید دارد. ما هر ۶۰۰۰ هکتار باید نقطه‌ای را در نظر بگیریم و این نقاط را هر ۵ سال یکبار بررسی کنیم که تاکنون نیز این اقدام انجام شده، تا سال جاری اقلیم مرکزی و ساحل شمالی این‌پروژه در حال انجام است.

وی افزود: نهادهای مشارکت کننده نیز در این زمینه وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان زمین شناسی، وزارت دادگستری و سازمان ثبت اسناد هستند و ۳ هزار ۲۵۳ نقطه‌ای که با مختصات مشخص شده و پایش در این نقاط انجام می‌شود.

وی ادامه داد: اگر خاکمان حاصلخیز نباشد محصول خوبی تولید نخواهد شد. ما ۲۲۳ آزمایشگاه خاکشناسی داریم و بسیاری از کشورها در این زمینه آزمایشگاهی ندارند. یک پروژه‌ای نیز تعریف شده است که آزمایشگاه‌ها را آماده کنیم و آموزش دهیم و اطلاعات آن‌ها را به روز کردیم ودر حال پیگیری و تجهیز آزمایشگاه‌های خصوصی هستیم تا این وظیفه بزرگی را که قانون بر عهده ما گذاشته است به ثمر بنشانیم.

نیازی شهرکی در پایان تصریح کرد: سازمان فائو هر ساله یک مسابقه‌ای میان کشورها برگزار می‌کند. ما در مسئله مطالعات خاک‌شناسی با توجه به دو حوزه خطر آلودگی و تخریبی که آن را تهدید می‌کند اقدامات عملیاتی و فرهنگسازی انجام می‌دهیم‌ که اصطلاحا به آن گفتمان‌سازی می‌گوییم و مجموعه اقداماتی که کشورها در سال انجام می‌دهند در این همایش، کنفرانس یا مسابقه بررسی می‌شود. ۳۴۰۰  مورد در سازمان فائو ثبت شد و ما طی سال گذشته در زمینه گفتمان سازی حفاظت از خاک، کشور برتر شدیم.

انتهای پیام

منبع : ایسنا

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.