گروه سیاسی پایگاه خبری خبرآنی- حمید هوشنگی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) طی یادداشت شفاهی به تبیین بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب درخصوص «ایران قوی» و راههای رسیدن به آن پرداخته است.
متن این یادداشت به شرح زیر است:
یکی از مفاهیم پرکاربردی که رهبر معظم انقلاب در بیاناتشان در سالهای اخیر مورد تأکید قرار دادهاند، مقولهی «ایران قوی» است؛ این بحث دارای جنبههای سلبی و ایجابی است.
جنبهی سلبی ریشه در قرآن و نگاه دینی ما دارد و مسئلهی بازدارندگی در قرآن مورد اشاره قرار گرفته است. خداوند متعال در قرآن میفرماید بهحدی قوی شوید تا دشمن از شما بترسند و نزدیکتان نشوند؛ در این شرایط است که بازدارندگی ایجاد میشود. در دورانی که بهظاهر نهادهای بینالمللی حضور دارند و قواعد بینالمللی هم هست، شاهدیم اینها ابزار دست نظام سلطه و جریان پیروز در جنگ جهانی دوم برای اعمال حکمرانی بر جهانی است.
لازم است که در این عصر، قوی باشیم و صدالبته که این قدرت فقط در عرصهی نظامی هم نیست. با مراجعه به ادبیات رهبر معظم انقلاب در این موضوع در میبابیم قویشدن در حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و همه حوزههایی هست که به تعبیر ایشان بتواند ساخت درونی نظام، جامعه و ملت را مستحکم کند.
ایرانِ قوی از منظر ایشان یک بُعد سلبی دارد که میتواند مانع طمعورزی دشمنان نسبت به جامعه و کشور ما شود و نوعی بازدارندگی ایجاد کند. اما ایرانِ قوی بُعد ایجابی هم دارد؛ در صورت قوت گرفتنِ جامعه و نظام، ایران میتواند به یک کشور پیشتاز و مترقی تبدیل شود. بنابراین وقتی صحبت از ایران قوی مطرح میشود، فقط صحبت از این نیست که صرفاً بازدارنگی ایجاد کنیم. ابتدا باید از تهدیدات بیرونی در امان باشیم و سپس بتوانیم پیشرفت کنیم.
امروزه در عصری زندگی میکنیم که دوران جنگهای مختلف و متنوع بوده و فقط در حوزه نظامی نیست. امروزه جنگ در عرصههای نرم، اقتصادی، سایبری و غیره در جهان در حال وقوع است. پس قویشدن مقدمهی این است که زمینهی رشد و پیشرفت در کشور فراهم شود.
البته چیزی که در ادبیات رهبر معظم انقلاب بسیار پررنگ بهنظر میرسد، نقشآفرینی عموم مردم است. یعنی مردم در تمامی عرصهها حضور داشته باشند و بر پیشرفت، امنیت و قدرتِ مردمپایه تأکید دارند. در اینصورت است که ایرانِ قوی میتواند بازدارندگی داشته و به پیشرفت و تعالی نیز دست یابد.
برای پرداختن به حوزههایی که میتوان در آن به قدرت رسید، باید چند نکته را مد نظر قرار داد. رهبر معظم انقلاب در نماز جمعهی نصر به یک سنت الهی اشاره فرمودند؛ اگر این سنت الهی در جامعه ما پیاده شود، حکمت الهی نیز با آن همراه خواهد شد و در نتیجه عزتِ الهی محقق میشود. این مهم پیوستگی و همدلی مومنین با یکدیگر است که در بیانات رهبر معظم انقلاب مشاهده میکنیم.
اگر همبستگی و همدلی در جامعه وجود داشته باشد، منجر به عزتیافتن جامعه خواهد شد و چنین جامعهای در صورت تهدید نیز پیروز خواهد شد. بههمین دلیل است که ایشان فرمودند وحدت و همبستگی، سیاست قرآنی است؛ کمااینکه سیاست تفرقهافکنی در درون جامعه نیز سیاست دشمنان است تا صف مستحکم جامعه را بشکنند.
در جامعهی امروز ایران پیوستگی مردم با یکدیگر و با نظام سیاسی، دولتمردان و سیاستمداران بهطور کلی وجود دارد و دولتمردان هم در قالب وفاق ملی سخنانی گفته و دنبال میکنند اما نقطهی اساسی و جدی که میتواند تقویت همدلی مردم با نظام، افزایش سرمایه اجتماعی نظام و تشدید همبستگی شود، افزایش کارآمدی نظام سیاسی است.
وجود برخی ناکارآمدیها و بخشی از اختلالها در حکمرانی باعث ایجاد برخی ازهمگسیختگیها و نارضایتی در جامعه میشود. لازم است این مسئله لازم مورد اعتنا و دقت قرار بگیرد.
باید بر مسئلهی مشارکت حداکثری مردم در حوزههای مختلف سیاسی فکر شود؛ این مسئله نیز نباید منحصر در حضور در انتخاباتها، راهپیماییها و امثال این باشد، بلکه باید به همراهی و تقویت نقش مردم در حوزهی سیاسی پرداخته و نقش جامعه در اینزمینه پررنگ باشد تا بتوان ایران قوی را ساخت.
حوزهی دیگر، عرصهی اقتصادی است؛ بهخوبی واضح و مبرهن است که اگر بدون توجه به قشر محروم سیاستگذاری و سیاستورزی شود، این تصمیمات اقتصادی میتواند جامعه را دچار اختلال جدی کند و این مسئله در ساختار سیاسی و اجتماعی نیز اثر خواهد داشت. تأکیدهای فراوان مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی از یکسو بهاین خاطر است که اقتصاد کشور در برابر تکانههای بیرونی مقاوم باشد و از سوی دیگر لازم است برای این مهم یک الگو طراحی شود تا کشور را به رشد و پیشرفت اقتصادی برساند.
اگر میخواهیم در حوزه اقتصادی اثرگذار بوده و ایران قوی را بسازیم، باید جایگاه کشورمان را در اقتصادی جهانی ارتقا دهیم. بهخوبی میدانیم که وقتی یک کشور به قدرت اقتصادی تبدیل شود، دشمنان نمیتوانند بهراحتی در عرصههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به او ضربهای وارد کنند. ما از نظر ژئوپلیتیک و منطقهای که در آن هستیم، در قلب جهان قرار داریم و این سرزمین میتواند برای ما فرصتسازی کند و با استفادهی صحیح از این فرصتها میتوانیم ایرانِ قوی را بسازیم.
«ایران قوی» دارای استحکام در ساخت درونی قدرت است و در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی میتواند اعمال قدرت کند و دستیابی به این موارد مهم نیز راهکارهای خود و البته سخت را داراست که با پشتکار و بهرهبرداری از ظرفیتهای مختلف، متنوع و متعدد کشور و جامعهمان دستیافتنی است.
انتهای پیام/