به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در نشستی خبری اظهار داشت: کشور ما در یک اقلیم خشک و نیمهخشک قرار دارد و مدیریت منابع آب در چنین اقلیمی اهمیت بسزایی دارد و دستگاههای اجرایی باید برنامههای خود را بهگونهای تدوین کنند که در راستای مدیریت بهینه منابع آبی و مدیریت بهینه برداشت از این منابع و مصرف آب باشد.
وی افزود: متوسط بارشهای جهان، 800 تا 850 میلیمتر، متوسط بارشهای آسیا، 600 تا 650 میلیمتر و متوسط بارشهای ایران 200 تا 250 میلمتر است؛ این کسری بارشها نسبت به متوسط آسیا و جهان، موجب شده میزان آب تجدیدپذیر و در دسترس ایران نیز به نسبت کمتر باشد.
امینی در خصوص سهم بخشهای مختلف از مصرف آب تجدیدپذیر کشور گفت: حدود 92درصد در بخش کشاورزی، حدود 6درصد در بخش شرب و حدود 2 درصد در بخش صنعت و سایر مصارف بهمصرف میرسد.
وی ادامه داد: بخش شرب باوجود آنکه سهم بسیار کمتری را نسبت به بخش کشاورزی دارد، اما بخش استراتژیکی است چرا که سلامت و حیات جوامع انسانی کشور به بخش شرب بارمیگردد و هر ساله در تقویم، هفته ابتدایی تیرماه به عنوان هفته صرفهجویی در مصرف آب لحاظ میشود درحالی که باید تمامی ایام سال، به اهمیت مدیریت مصرف آب و صرفهجویی در آن توجه ویژه شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: در تعرفههای قانونی منطبق با برنامه ششم توسعه و قوانین بودجه 1402 و 1403، تعرفهگذاری آب بهگونهای دیده شده که مشترکین پرمصرف و بدمصرف به طبقات پایینتر مصرفی مهاجرت کنند و شاهد تغییر رفتار مشترکین پرمصرف و بدمصرف با اعمال تعرفههای پلکانی باشیم که در چند سال گذشته شاهد موثر بودن این راهکار بودهایم.
پای آب خاکستری به ساختمانهای مسکونی باز میشود
وی افزود: طبق بند ع تبصره 8 بودجه 1402 باید از ظرفیتهای پساب فاضلاب و منابع غیرمتعارف در بخش صنعت و کشاورزی استفاده کنیم که در این زمینه تاکنون صنایع بزرگی چون فولادمبارکه اصفهان، ذوبآهن اصفهان و صنایعی در خراسان جنوبی، خراسان رضوی و کرمان قراردادهایی را در جهت ایجاد تأسیسات جمعاوری، تصفیه و انتقال پساب منعقد کردهاند و در زمینه کشاورزی نیز اقدامانی در راستای جایگزینی پساب در بخشهای غیرمثمر و آبیاری فضای سبز با منابع متعارف آغاز شده است.
امینی با بیان اینکه "استفاده از منابع آب خاکستری در ساختمانهای مسکونی نیز در دستور گار قرار گرفته"، گفت: این اقدام، اقدامی مهم در راستای مدیریت بهینه مصرف آب در ساختمانها است بهگونهای که از پساب تصفیهشده آب مصرفی در روشوییها و سینک ظرفشویی بتوان با بازچرخانی و تصفهی در ساختمانها، برای فلشتانکها و آبیاری فضای سبز همان ساختمانها استفاده کرد که در این زمینه باید سازمان نظام مهندسی ساختمان پای کار بیاید تا با تأکیدات قانونی و ظرفیتهای مباحث 16 و 19 قوانین ساختمان بتوان این امر مهم را پیادهسازی کرد.
امسال مرکز دیسپاچینگ ملی آب راهاندازی میشود
وی ادامه داد: درحال حاضر در 12 کلانشهر سامانه تلهمتری و کنترل را بهاتمام رساندهایم و مقرر کردیم مرکز دیسپاچینگ ملی آب را در سال 1403 راهاندازی کنیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور خاطرنشان کرد: اصطلاح شبکه فرسوده بهطور مستمر در دستور کار شرکتهای آب و فاضلاب قرار دارد بهطوری که در سال 1402 بالغ بر 3 هزار و 767 کیلومتر از شبکههای فرسوده اصلاح شده و 32 هزار و 799 کیلومتر از شبکههای توزیع نشتیابی شده است.
وی افزود: در خصوص انشعابات فرسوده نیز بحث نوسازی و استانداردسازی این انشعابها بهصورت روزانه در حال انجام است و در سال 1402 بالغ بر 173 هزار انشعاب، استانداردسازی شد.
289 شهر در وضعیت تنش محدود آبی هستند
مدیرعامل آبفای کشور با بیان اینکه آبانماه سال 1402 بالغ بر 500 شهر کشور در تنش آبی بهسر میبردند که شاهد ناترازی منابع و مصارف آب در این شهرها بودیم، گفت: با بارشهایی که در اواخر سال گذشته و ابتدای سال جاری رخ داد و پروژههایی که در شهرهای با تنش آبی انجام شد، هماکنون تعداد 289 شهر در وضعیت تنش محدود آبی هستند که در این شهرها نیز پروژههای جبرانی اجرا شده و نگرانی بابت تأمین آب تابستان نداریم.
وی ادامه داد: در دولت مردمی مقرر شده بود که 9 درصد بهمیزان 700 میلیون مترمکعب به ظرفیت تأمین آب شرب کشور افزوده شود که تا امروز با تلاش شبانهروزی یک میلیارد و 50 میلیون مترمکعب نسبت به ابتدای دولت، به ظرفیت تأمین آب شرب کشور افزوده شده است.
تکمیل آبرسانی به 10هزار روستا تا پایان 1403
امینی اذعان داشت: همچنین مقرر شده بود 64 طرح فاضلاب با حجم 1.2 میلیون مترمکعب احداث شود که تا امروز 647 هزار مترمکعب از این ظرفیت بهبهرهبرداری رسیده و شاهد تحقق 54درصدی این برنامه هستیم و مابقی طرحها نیز تا پایان نیمه نخست 1404 تکمیل میشوند.
وی افزود: در ابتدای دولت نگرانی در خصوص تأمین آب روستاهای دارای تنش آبی وجود داشت که 10هزار روستا در قالب جهاد آبرسانی تعریف شد تا شاخص بهرهمندی روستاها از آب شرب و بهداشتی در طول دولت سیزدهم از 82درصد به 90 درصد برسد که تا امروز از مجموع 10 هزار روستا، آبرسانی به 5700 روستا تکمیل شده و شاخص بهرهمندی روستاهای ایران از آب شرب و بهداشتی پایدار به 87 درصد رسیده است و با برنامهریزیهای صورت گرفته تا پایان سال 1403، همه این 10هزار روستا آبرسانی میشوند.
پایدار سازی آب شرب سیستان و زاهدان با پروژههای اضطراری، میانمدت و بلندمدت
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه نگرانیهای جدی برای تأمین آب منطقه سیستان و زاهدان در اواخر سال گذشته وجود داشت، گفت: با توجه به عدم رهاسازی حقآبه هیرمند و خالی بودن چاهنیمهها نگرانی جدی وجود داشت که با اجرای پروژههایی در سهسطح اضطراری، میانمدت و بلندمدت، تأمین آب شرب منطقه سیستان و زاهدان برای همیشه پایدار خواهد بود.
وی ادامه داد: فقط در منطقه شیله، حرمک و هامون 73 حلقه چاه جدید حفاری شد و با چاههای حفاری شده در منطقه زاهدان و زابل، تعداد این چاهها به 115 حلقه چاه رسید و با احداث و بهره برداری از آب شیرینکن 100 هزار مترمکعبی، آب این چاهها شیرینسازی شده و برای شرب منطقه سیستان و بخشی از زاهدان تخصیص خواهد یافت.
امینی در خصوص قیمت تمام شده تأمین این آب گفت: یکی از گرانترین آبهای تولیدی، آب تولید شده از آبشیرینکنها است بهطوری که آب تأمین شده توسط آبشیرینکنهای بخش خصوصی مترمکعبی 36 هزار تومان هزینه دربردارد اما همین آب را مترمکعبی 3000 تومان به مشترکین میدهیم.
انتهای پیام/