رژیم صهیونیستی از اظهار نظر رسمی درباره بیانیه قاهره در مورد قصدش برای مداخله رسمی در حمایت از فراخوانی که تلآویو را به ارتکاب جنایات کشتار جمعی در نوار غزه متهم میکند، امتناع کرد به امید اینکه بتواند این مسئله را از راههای دیپلماتیک حل کند اما برخی مسئولان بر این باور هستند که این اقدام نشان میدهد روابط دوجانبه تلآویو و قاهره در بدترین وضعیت خود است.
به گزارش خبرآنی، به نوشته روزنامه عبری زبان «هاآرتص»، برخی مقامات رژیم صهیونیستی تاکید کردند تصمیم قاهره برای پیوستن رسمی به شکایت حقوقی که پیش از این از سوی آفریقای جنوبی در دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه جهت بررسی جنایات نسلکشی رژیم صهیونیستی در نوار غزه ارائه شده بود، نشان دهنده وخامت روابط میان قاهره و تلآویو است.
پیش از این وزارت خارجه مصر اعلام کرده بود که قصد دارد برای حمایت از شکایت آفریقای جنوبی رسماً وارد عمل شود، اقدامی که با توجه به تشدید و گسترش دامنه حملات رژیم صهیونیستی در حق غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه و تعمد آن در اتخاذ اقداماتی سیستماتیک در حق فلسطینیها از جمله هدف قرار دادن مستقیم غیرنظامیان و تخریب زیرساختها در نوار غزه و نیز مجبور کردن آنها به کوچ از مناطقشان انجام شد.
مرکز رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی فاش کرد «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفتگوهای ویژهای را با توجه به نگرانیها از صدور حکمی از سوی دیوان بینالمللی دادگستری برای الزام این رژیم به توقف جنگ علیه نوار غزه و یا حملهاش به گذرگاه رفح انجام داد، همزمان گزارشهایی در رسانههای این رژیم منتشر شد که حاکی از این بودند که این دادگاه قصد دارد با صدور حکمی عملیات ارتش رژیم صهیونیستی در غزه را محدود کند و نیمی از قضات این دادگاه نیز موافقت خود را با صدور این حکم پیش از آغاز عملیات در رفح اعلام کردند.
روزنامه هاآرتص نوشت، بیانیه مصر شانس صدور حکم در دادگاه لاهه را نه کاهش میدهد و نه افزایش اما حاکی از ناامیدی رو به گسترش قاهره از تل آویو از زمان آغاز حمله به رفح است.
این روزنامه عبری زبان با اشاره به نگرانیهای تلآویو از صدور حکم جدیدی در روزهای آینده از سوی این دادگاه برای توقف حمله به رفح به دلیل نگرانیها از تشدید بحران انسانی به دلیل کاهش حجم کمکهای ارسالی به نوار غزه، به نقل از دو تن از مسئولان این رژیم نوشت، با وجود اینکه انتظار نمیرود این اقدام مصر تاثیر چشمگیری بر اقدامات حقوقی بگذارد اما نشاندهنده کاهش شدید روابط میان دو طرف است.
هاآرتص در ادامه نوشت: مشکل اصلی که اسرائیل در حال حاضر در روابط خود با مصر با آن مواجه است، مخالفت قاهره با ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه از طریق گذرگاه رفح تا زمانی است که اسرائیل کنترل بخش فلسطینی این گذرگاه را در دست دارد چرا که در نتیجه این کنترل، کمکهایی که وارد نوار غزه میشوند، بسیار کمتر از حجم کمکهایی هستند که پیش از عملیات رفح منتقل میشدند.
این رسانه عبری زبان در ادامه احتمال داد که «چنین اقدامی موجب افزایش فشارهای بینالمللی بر اسرائیل شده و دیوان لاهه را به صدور حکمهای جدیدی علیه اسرائیل و متهم کردن آن سوق میدهد» چراکه اجرای عملیات رفح موجب ایجاد گرسنگی، تشدید بحران انسانی و شرایط فاجعه بار موجود در نوار غزه میشود که از ۲۱۹ روز قبل با حملات ویرانگری روبرو است.
روزنامه هاآرتص به نقل از یک مسئول رژیم صهیونیستی نوشت، مصر از توافقهایی که پیش از آغاز عملیات در رفح به آنها دست یافته بود، انصراف داد و مصریها از زمان آغاز حمله رژیم صهیونیستی به منطقه واقع در جنوب غزه ابراز نگرانی میکنند.
این رسانه عبریزبان نوشت: اسرائیل تا این لحظه واکنش رسمی به بیانیه قاهره درباره پیوستن به شکایت آفریقای جنوبی نداشته به این امید که بتواند این بحران را از راه دیپلماتیک و بدون تشدید وخامت روابط دوجانبه برطرف کند.
شبکه خبری «القاهره» نزدیک به محافل اطلاعاتی مصر گزارش داد که قاهره هماهنگی با رژیم صهیونیستی در مورد ارسال کمکها از طریق گذرگاه رفح را به دلیل تشدید غیرقابل قبول تنش از سوی رژیم صهیونیستی نپذیرفت.
این شبکه مصری به نقل از یکی از مسئولان عالی رتبه این کشور با تاکید بر اینکه حمله به رفح قرارداد صلح را به عنوان رکن اصلی ثبات منطقه به شدت به خطر میاندازد، اعلام کرد، «قاهره اعتراضات خود را به اسرائیل، آمریکا و دولتهای اروپایی اعلام کرد.»
وزارت خارجه مصر در بیانیه روز یکشنبه خود از رژیم صهیونیستی خواست به تعهداتش به عنوان طرف اشغالگر پایبند بوده و تدابیر موقت صادر شده از سوی دیوان بینالمللی دادگستری را خواستار تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه و امدادرسانی به اندازه کافی جهت رفع نیازهای فلسطینیها در نوار غزه است، اجرا کند. همزمان رسانههای مصری در گزارشهایی به نقل از یک مسوول عالی رتبه خبرهای منتشر شده در سانههای رژیم صهیونیستی درباره هماهنگی با مصر در گذرگاه رفح را رد کردند.
مصر پیش از این در هفتم مه جاری به شدت حمله ارتش رژیم صهیونیستی به شهر رفح با حدود ۱.۴ میلیون فلسطینی آواره را به شدت محکوم کرده بود.
یک مسئول مصری در این رابطه گفت: قاهره به تلآویو در خصوص خطرات تشدید تنش و پیامدهای آن بر وضعیت انسانی موجود در نوار غزه هشدار داد.
روزنامه عبری زبان «یدیعوت آحارونوت» نیز با اشاره به خشم حاکم بر محافل مختلف رژیم صهیونیستی از این اقدام مصر نوشت، «اسرائیلیها این اقدام را بسیار شدید توصیف کرده و ابراز نگرانی کردند که دیوان لاهه حکم توقف حمله به رفح را صادر کند.»
به نوشته آحارانوت، در حال حاضر برخی پشت پرده تلاشهایی برای افزایش کمکها به نوار غزه که به شدت کاهش یافته، انجام میدهند چرا که قاهره در اعتراض به اشغال بخش شرقی گذرگاه رفح توسط ارتش اسرائیل، مخالف ارسال کمکها از این گذرگاه است.
همچنین این روزنامه عبری زبان نوشت، تلآویو از این خشمگین است که مصر در راستای افزایش فشارهای بینالمللی بر رژیم صهیونیستی، تنها به لاهه مراجعه نکرده بلکه همزمان گذرگاه رفح را به روی کمکهای انسانی مسدود کند.
آحارانوت در ادامه مدعی شد، تلآویو از طریق کانالهای ارتباطی سطح بالایی در حال انجام رایزنیهایی با قاهره است تا آن را به بازگشایی گذرگاه رفح متقاعد کند.
رژیم صهیونیستی قاهره را متهم کرد که توافقهای قبلی میان دو طرف را نقض کرده و مدعی است که مصریها بازی دوگانهای را در پیش گرفتند، با این حال تلآویو بر این باور است که شکایت قاهره به دادگاه بینالمللی دادگستری بعید است تاثیری بر تصمیم آن بگذارد.
یکی از مسئولان عالی رتبه رژیم صهیونیستی گفت، هشدار مصر به دادگاه نشاندهنده سطح بسیار پایین روابط میان قاهره و تلآویو است و پیام مصر به لاهه تنها ما را آزرده نکرد بلکه در حقیقت بخشی از مشکل بزرگی است که پیامدهایی را برای روابط دو طرف دارد.
یک مسئول اسرائیلی عالی رتبه دیگر در این رابطه گفت: این مسئله در گذشته در روابط با مصر رخ نداد این اقدام شدیدی است، مصر به اعمال فشار سیاسی ادامه میدهد و برای ما آشکار شده که قاهره دیگر صبر و تحمل ندارد، این موضوع بسیار ناراحت کننده و نگران کننده است.
وزارت خارجه مصر روز یکشنبه اعلام کرد که قاهره در پی عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در رفح به درخواست ارائه شده از سوی آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری ملحق خواهد شد.
همچنین این وزارتخانه تاکید کرد، آنچه کنون در حال وقوع است، نقض آشکار قوانین بینالمللی و توافقنامه ژنو در خصوص حمایت از غیرنظامیان در زمان جنگ است.
قاهره در ادامه از رژیم صهیونیستی خواست به اصول قوانین بینالمللی پایبند باشد.
علاوه بر این برخی طرفها در قاهره از شورای امنیت و نهادهای بینالمللی خواستند در راستای برقراری آتشبس در نوار غزه و تامین امنیت شهروندان فلسطینی اقدام فوری را در پیش بگیرند.
انتهای پیام