درحالیکه برای سال ۱۴۰۲ وعده شده بود که حداقل یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود و شاید تا ۱.۷ میلیون دستگاه هم برسد، اما آمار تجمیعی تا پایان سال نشان میدهد که مجموع خودروهای تولیدی کشور حتی به یک میلیون و ۴۰۰ دستگاه هم نرسیده است؛ بنابراین وعده و هدفگذاری ارائه شده برای تولید خودرو در سال ۱۴۰۲، محقق نشد.
به گزارش خبرآنی، هدفگذاری برای تولید خودرو در صنعت خودروسازی کشور در سال ۱۴۰۲، هرچند که توسط وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت (سیدرضا فاطمیامین) مطرح شد اما برنامهریزی و هدفگذاری برای آن، در ادامهی راه و با رسیدن سکانداری این وزارتخانه به عباس علیآبادی هم پیگیری شد؛ به هر حال از وعدههای وزارت صمت برای سال ۱۴۰۲ بود که تا پایان سال حداقل یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود.
۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۲ بود که سیدرضا فاطمیامین با حضور در یک برنامه تلویزیونی، ضمن اشاره به اقدامات انجام شده در سال ۱۴۰۱، در تشریح برنامهریزیهای صورت گرفته برای سال ۱۴۰۲، از هدفگذاری برای تولید حداقل یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه خبر داد و تاکید کرد که براین اساس تقریبا به تمام کسانی که ثبتنام خودرو (در اولین مرحله فروش یکپارچه خودروها) کردهاند، خودرو تحویل داده خواهد شد.
این وعده در حالی داده شد که مرحله دوم سامانه یکپارچه نیز تا آن زمان اجرایی نشده بود و احتمال میرفت که تولید خودرو حتی به یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه هم برسد.اما با انتشار گزارش عملکرد خودروسازان در یکساله ۱۴۰۲، به وضوح میتوان دید که جمع کل خودروهای تولیدی کشور حتی به ۱.۴ میلیون دستگاه هم نزدیک نیست؛ در نتیجهی تلاش همهی خودروسازان کشور با هم (دو خودروساز بزرگ و خودروسازان خصوصی) در نهایت یک میلیون و ۳۳۸ هزار و ۸۵۶ دستگاه خودرو در کشور در مجموع یکساله ۱۴۰۲ به تولید رسیده است.
البته شایان ذکر است که این میزان تولید کل خودروهای کشور حدود هشت درصد بیشتر از مجموع تولید خودروی کشور در سال ۱۴۰۱ است؛ بنابراین هرچند که رشد حداقلی (زیر ۱۰ درصد) در تولید خودروی کشور اتفاق افتاده اما وعده تولید ۱.۶ میلیون دستگاهی محقق نشده است.
طبق آمارنامه تجمیعی سال ۱۴۰۲ که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده است، از ابتدای سال گذشته تا پایان اسفند ماه، جمع کل انواع خودروی تولیدی در کشور، یک میلیون و ۳۳۸ هزار و ۸۵۶ دستگاه تولید شده که نسبت به یک میلیون و ۲۳۶ هزار و ۴۲۰، رشد هشت درصدی معادل ۱۰۲ هزار و ۴۳۶ دستگاهی را تجربه کرده است.
از ابتدای سال تا پایان اسفند ماه، از مجموع تولید خودروی کشور (۱.۳۳۸.۸۵۶ دستگاه) با سهم ۷۷ درصدی خودروسازان بزرگ، یک میلیون و ۳۱ هزار و ۹۴۷ دستگاه خودرو در ایرانخودرو و سایپا و با سهم ۲۳ درصدی، ۳۰۶ هزار و ۹۰۹ دستگاه خودرو در خودروسازان خصوصی کشور در مجموع سالی که گذشت، به تولید رسیده است.
از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان اسفند ماه، از مجموع خودروی تولیدی در کشور، یک میلیون و ۱۳۱ هزار و ۹۰۶ دستگاه سهم خودروهای سواری کشور است که نسبت به یک میلیون و ۷۰ هزار و ۷۸۷ دستگاه تولید شده در مجموع یکساله ۱۴۰۱، شش درصد رشد را نشان میدهد.
از تعداد سواری تولید شده در سال ۱۴۰۲، حدود ۹۵ هزار و ۴۲۲ دستگاه صرفا در اسفند ماه تولید شده که نسبت به ۹۱ هزار و ۴۴۰ دستگاه سواری تولیدی در اسفند ماه ۱۴۰۱، حدود چهار درصد افزایش را ثبت کرده است.
پس از آمار سواریها، بیشترین تیراژ تولید خودرو در سالی که گذشت، متعلق به وانتهاست. در مجموع یکساله ۱۴۰۲، بالغ بر ۱۶۶ هزار دستگاه (۱۶۶ هزار و ۳۰۳) خودروی وانت در کشور تولید شده که نسبت به جمع تولید آن در سال ۱۴۰۱، رشد ۳۲ درصدی دیده میشود. آمار ثبت شده از تولید وانت کشور در سال ۱۴۰۱ رقمی در حدود ۱۲۵ هزار و ۶۳۳ دستگاه بوده است.
آمار مجموع تولید خودروهای سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) در مجموع ۱۲ ماهه سال گذشته، ۳۶ هزار و ۸۳ دستگاه را ثبت کرده که رشد پنج درصدی تولید این خودروها نسبت به ۳۴ هزار و ۳۲۹ دستگاه خودروی سنگین باری تولید شده در سال ۱۴۰۱ را نشان میدهد.
افت تولید در مسافربریهای عمومی
تولید در بخش خودروهای مسافربری، افت سه درصدی، ۳۶ درصدی و ۴۶ درصدی تولید را از خود در آمار تولید خودروها در یکساله اخیر بر جای گذاشته است.
از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان آن، ۳۰۷۰ دستگاه ون در کشور به تولید رسیده که ۹۶ دستگاه کمتر از ۳۱۶۶ دستگاه تولید شده در مجموع سال ۱۴۰۱ است و افت سه درصدی را ثبت کرده است.
در سالی که گذشت در مجموع ۸۹۲ دستگاه اتوبوس و ۶۰۲ دستگاه مینیبوس و میدلباس در خودروسازیهای کشور تولید شده که به ترتیب ۳۶ و ۴۶ درصد افت تولید این خودروها نسبت آمار تولید آنها در مجموع سال ۱۴۰۱ را نشان میدهد.
در سال ۱۴۰۱، به ترتیب ۱۳۹۱ دستگاه اتوبوس و ۱۱۱۴ دستگاه مینیبوس و میدلباس در کشور به تولید رسیده بود.
طبق آنچه که در آمارنامه تجمیعی وزارت صنعت، معدن و تجارت آمده است، در مجموع ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱، تعداد ۱۰۵ هزار و ۸۳۶ دستگاه خودروی ناقص تکمیل شده بود؛ بنابراین با لحاظ خودروهای تکمیل شده در مدت مذکور، تولید سال جاری با تولید در سال ۱۴۰۱، تقریبا مشابه است و تفاوت چندانی ندارد.
آمار تولید به تفکیک شرکتهای خودروساز دولتی و خصوصی، در گزارش بعدی خبرآنی، با عنوان "آمار تولید خودروسازان کشور در سالی که گذشت (۲)" ارائه و منتشر خواهد شد.
انتهای پیام