عضو هیات رییسه اتحادیه مشاوران املاک گفت: عوامل متعددی بر بازار مسکن در سال ۱۴۰۳ اثرگذار است که از جمله آن میتوان به هزینههای ساخت، تعداد معاملات، فعالیتهای سوداگرانه، نوسانات بازار ارز، بودجه دولت، تسهیلات بانکی، مالیاتهای حوزه مسکن، نرخ رشد نقدینگی و اثرات آن بر تورم عمومی اشاره کرد.
مهدی کرباسیان در گفتوگو با خبرآنی اظهار کرد: آمارها و دادههای موجود در سطوح مختلف اقتصادی تا حدودی مسیر و چشمانداز بازار مسکن در سال آینده را مشخص میکند. بخش دیگر به عملکرد و برنامههای دولت در سال ۱۴۰۳ و همچنین حرکت بازارهای موازی مربوط میشود.
رشد بخش مسکن از طریق پروژه نهضت ملی
وی افزود: دولت تلاش دارد بخش مسکن را به عنوان یک حوزه پیشران به رونق برساند. رسیدن رشد بخش مسکن از منفی ۱۵ درصد در سال ۱۳۹۹ به مثبت ۳.۸ درصد در سال جاری نشان میدهد که تلاشهایی در این حوزه صورت گرفته و این رشد عمدتا از طریق طرح نهضت ملی مسکن به دست آمده اما کافی نیست.
عضو هیات رییسه اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: عوامل متعددی بر بازار مسکن اثرگذار است که از جمله آن میتوان به هزینههای ساخت، تعداد معاملات، فعالیتهای سوداگرانه، نوسانات بازار ارز، بودجه دولت، تسهیلات بانکی، مالیاتهای حوزه مسکن، نرخ رشد نقدینگی و اثرات آن بر تورم عمومی اشاره کرد.
کرباسیان گفت: وقتی آمار و ارقام سال جاری را میبینیم به اعدادی میرسیم که میتواند تا حدودی افق بازار مسکن در سال آینده را به تصویر بکشد. امسال تورم ۴۵ درصدی مصالح ساختمانی را داشتیم. با تورم عمومی ۴۳ درصد مواجه بودیم و قیمت مسکن شهر تهران نیز تقریبا در همین محدوده به میزان ۴۶ درصد افزایش داشت. لذا میبینیم که در این سه حوزه اعداد و ارقام به هم نزدیک است.
وی با اشاره به نوسانات قیمت ارز در سال جاری گفت: نرخ دلار در بازار آزاد از حدود ۵۰ هزار تومان در ابتدای سال جاری به حدود ۶۰ هزار تومان در پایان سال رسیده که رشد ۲۰ درصد را نشان میدهد. یعنی دلار کمتر از نصف تورم عمومی، نهادههای ساختمانی و رشد قیمت مسکن افزایش داشت که علت آن کنترل بازار ارز توسط بانک مرکزی بود.
انتظارات تورمی را نمیتوان نادیده گرفت
نایب رییس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک اتاق اصناف ایران بیان کرد: درست است که تحرکات بازار ارز بر بازار مسکن اثرگذار میگذارد اما تنها مولفه برای ارزیابی این بازار در سال آینده نیست. اثرات سایر بخشها را نیز باید در نظر گرفت. در این خصوص علاوه بر آنکه با تورم بالای ۴۰ درصد متغیرهای اثرگذار بر بخش مسکن مواجهیم، انتظارات تورمی را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
به گفته کرباسیان، رصد شرایط عمومی بازار مسکن در ماههای بهمن و اسفند نشان میدهد علیرغم رکود معاملات، نرخهای پیشنهادی دچار تغییر شده که از انتظارات تورمی نشأت گرفته است. بر این اساس معتقدم دولت برای ایجاد آرامش در بازار مسکن باید متغیرهای اثرگذار بر تورم این بازار را کنترل کند.
سامانه خودنویس اثر منفی بر امنیت معاملات دارد
وی با اشاره به نوسانات شدید بازار مسکن از سال ۱۳۹۶ تا کنون گفت: در شرایطی که مشاوران املاک تاثیری بر افزایش قیمت نداشته و ندارند، نگاههای منفی به این صنف آسیب زده است. مشاوران املاک به عنوان واسطه و دلالت کننده، عامل کاهنده قیمت هستند اما برخی تصمیمات مثل کاهش حقالزحمه این صنف و ایجاد سامانه خودنویس، فعالیت مشاوران را تحت تاثیر قرار داد. معتقدم سامانه خودنویس، امنیت بازار مسکن را کاهش میدهد که پیامدهای منفی برای خریداران و فروشندگان خواهد داشت. اثرات این سامانه حدود یک سال دیگر نمایان میشود.
قیمت هر متر خانه در تهران ۷۷ میلیون تومان
بنابراین گزارش، طبق اعلام مرکز آمار در دی ماه ۱۴۰۲ متوسط قیمت وزنی آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ۸۰.۶ میلیون تومان و متوسط حسابی ۷۷ میلیون تومان در هر متر مربع بوده است. تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در ماه مذکور به عدد ٤٦,٥ درصد رسید که در مقایسه با ماه قبل (٥٧.٥ درصد) ١١ واحد درصد کاهش نشان داد.
انتهای پیام