به گزارش گروه دانشگاه پایگاه خبری خبرآنی، محمدرضا مخبردزفولی، رئیس فرهنگستان علوم، در مراسم تجلیل از مهندسان منتخب فرهنگستان علوم اظهار کرد: جمعیت عظیمی از دانشمندان نخبه همواره مورد توجه و پشتیبانی بودند البته گاهی تشویق معنوی اثرگذارتر از تشویق مادی است چراکه در ذهن نخبگان باقی می ماند.
وی ادامه داد: علم دچار تحول شده بنابراین وقتی میخواهیم درباره آن قضاوت کنیم باید بازه های زمانی مختلف را مدنظر قرار دهیم، مثلا برخی فکر می کنند بیت الحکمه کتابخانه بوده است، در صورتی که فرهنگستان علم بوده است، در این مجمع علوم مختلف از علوم انسانی تا علوم تجربی یکجا جمع بودند.
رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: در علم کمتر به انسان توجه می شود، در حالی که خواجه نصیرالدین طوسی، علوم متعدد و همچنین انسان را مدنظر داشت.
مخبردزفولی با اشاره به اهمیت علم مهندسی اضافه کرد: بخش زیادی از خلقت، علوم مهندسی بوده است، خلقت صنع الهی است، صناعت همان مهندسی است، خلقت قشنگترین صناعت الهی است، خدا می گوید من بهترین را خلق کرده ام که همان انسان است.
وی ادامه داد: در قرن بیستم، علوم تخصصی مدنظر بود اما به کل نگری برگشت، در پزشکی هم اکنون جامع نگری مطرح است. اندیشمندان باید درباره آنها بحث کنند، ما کم کاری می کنیم، کم کاری خودمان را به دیگران نسبت می دهیم. به امور جزیی غیرمهم می پردازیم از موضوعات مهم می مانیم وقتی به تصمیم می رسیم، کنار می کشیم. دانشمندان باید حضور جدی برای حل مشکلات جامعه داشته باشند، چراکه مشغول شدن به امور جزئی یعنی فرصت از دست دادن برای رسیدن به تمدن جدید است.
مخبردزفولی با اشاره به جریان مهاجرت گفت: جریان مهاجرت امری دفعی نیست، زمان بر است و عوامل مختلف تاثیر گذاشته که مهاجرت شکل گرفته است، چرا نسبت به این موضوعات فکر نمی کنیم! باید فرهنگستان برای این موضوعات چاره اندیشی کند، یادمان می رود که هر کدام سرمایه بزرگ کشور هستیم و همین امر باعث می شود که از موضوعات کوچک دلخور شویم.
وی ادامه داد: فرهنگستان، آینده بزرگ را مدنظر قرار می دهد، ما میخواهیم ایران قوی را شکل دهیم، برای دستیابی به آن باید مشکلات را حل کنیم، باید اشکالات دانشمندان را دلسوزانه برطرف کنیم. اگر راه حل منطقی طراحی کنیم، سیاستمداران به آن عمل خواهند کرد اما باید وقت بگذاریم و کار کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم اضافه کرد: ما نسبت به آینده کشور مسئول هستیم و می توانیم اثرگذار باشیم. می توانیم مسیرهای اشتباه را درست کنیم اما باید حس اعتماد و میهن دوستی را تسری دهیم. ایران، ما را دور هم جمع کرده است و همه چیز در ایران وجود دارد، همه چیز در ایران قوی ما را در برابر دشمنان قوی می کند، فرهنگستان باید در این زمینه ایفای نقش کند.
مخبردزفولی گفت: باید برای مشکلات آموزش عالی باید چاره اندیشی کنیم و پیشنهادات راهبردی و عملیاتی ارائه دهیم. جریان مهندسی همواره به کشور خدمت بزرگی کرده است، در جنگ مهندسان اقدامات زیادی انجام دادند، بعد از جنگ هم از جاده سازی تا فناوری پیشرفته تمام تلاششان را به کار گرفته اند.
وی ادامه داد: همگی وظیفه داریم که حس امید را منتقل کنیم اگر اینگونه نباشیم به وظیفه مان عمل نکردیم. همه ما به ایران و تمامیت ارضی باور داریم، اشتراکات جدی وجود دارد که ناامیدی را پس می زند ما در فرهنگستان این رویکرد را در پیش داریم.
رئیس فرهنگستان علوم بیان کرد: به جای اینکه مسائل را کوچک ببینیم، باید گره گشایی بزرگ را برای کشور داشته باشیم و این از عهده دانشمندان ما برمی آید، باید این پیوند اتفاق بیفتد، باید فناوری آن را پیدا کنیم و اگر پیدا کنیم، جهش بزرگی در علم، فناوری، فرهنگ و آموزش اتفاق می افتد. باید هم پیمان شویم و ایران قوی را دنبال کنیم.
فروهر فرزانه، استاد برجسته منتخب فرهنگستان علوم در این نشست بیان کرد: دانشگاه ها با برخی گرفتاری مواجه هستند.
وی درباره مشکلات آموزش عالی ادامه داد: گسترش بی رویه و بدون برنامه آموزش عالی منجر به کمبود منابع شده است، توسعه رشته دانشگاه ها بدون توجه به برنامه انسانی صورت گرفت، همچنین افت ورودی در برخی دانشگاه، افت کیفیت ارشد و دکتری، کمبود تجهیزات آزمایشگاهی، تاکید بیش از اندازه بر درآمدزایی، جدایی پزشکی از غیرپزشکی و تکرار شدن برخی رشته ها، ضعف ارتباطات علمی ملی و بین المللی از جمله مهمترین مشکلات است.
فرزانه در ارائه پیشنهاد گفت: باید ترمیم بودجه به گونه ای باشد که تا حدی با دانشگاه های خاورمیانه قابل قیاس باشد، تجهیز آزمایشگاه، انجام پژوهشهای کاربردی، انتقال پارکها به خارج از دانشگاه، یکپارچه سازی علمی در همه رشته ها، تقویت ارتباطات ملی و بین المللی، حذف پژوهشگاه های سازمان های دولتی، باید مدنظر باشد.
وی ادامه داد: 10 درصد نفت جهان در کشور ماست ولی ایران یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در جهان است که در رتبه هفتم قرار دارد. باید با تعدیل لازم 33 درصد مصرف انرژی را کاهش دهیم تا 60 میلیارد دلار بر درآمد صادراتی بیفزاییم.
سعید سهراب پور، رئیس گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم با اشاره به روز مهندس به عنوان روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی بیان کرد: خواجه نصیرالدین طوسی 201 میلادی به دنیا آمده است، علامه حلی و قطب الدین شیرازی شاگردان او بودند، تلاشهای او باعث شد که مغولان به اسلام گرویدند، رصدخانه مراغه محلی برای جمع کردن دانشمندان قرار داد و حتی مانع کشته شدن آنها از سوی مغولان شئ، تلاش زیادی برای حفظ کتابها کرد.
وی ادامه داد: کتابها را از زبانهای مختلف ترجمه میکند، او عامل انتقال دانش ایران پیش از مغول به جهان معاصر مؤثر و در نظریه کپرنیک اثرگذار بود.
سهراب پور با اشاره به گروه های تخصصی فرهنگستان علوم بیان کرد: اعضای پیوسته فرهنگستان علوم عضو گروهها هستند، هر گروه شاخههایی دارد در شاخهها اعضای پیوسته وابسته و استادان عضو هستند.
گفتنی است در آیین گرامیداشت روز مهندسی از 3 استاد برجسته مهندسی کشور، 2 مهندس برجسته کشور و 5 پژوهشگر جوان برجسته مهندسی کشور، منتخب فرهنگستان علوم در سال 1402 تجلیل شد.
برگزیدگان این دوره عبارتند از:
سید شهابالدین آیتاللهی، استاد برجسته در مهندسی شیمی
سعید ضیائیراد، استاد برجسته در مهندسی مکانیک
فروهر فرزانه، استاد برجسته مهندسی برق
حمیدرضا ربیعی، مهندس برجسته مهندسی برق و کامپیوتر
مهندس محمدعلی عباسپور، مهندس برجسته در مهندسی مکانیک
* دکتر حمزه بیرانوند، پژوهشگر جوان برجسته در مهندسی برق
وهب توفیق، پژوهشگر جوان برجسته در مهندسی عمران
اکبر حیدرزاده، پژوهشگر برجسته در مهندسی مواد
حامد فضلالله تبار، پژوهشگر جوان برجسته در مهندسی صنایع
اسمعیل قوانلو، پژوهشگر جوان برجسته در مهندسی مکانیک
انتهای پیام/