به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، فرهنگستان علوم پزشکی کشور، خلاصه سیاستی محصولات تراریخته، آلایندهها و تقلبات مواد غذایی را با هدف ارائه راهکار به نهادهای اجرایی برای ساماندهی نظارت بر بازار مواد غذایی کشور و رعایت حقوق مصرف کنندگان منتشر کرد.
در این خلاصه سیاستی بر توجه ویژه به موضوع محصولات غذایی تراریخته و "اطلاع رسانی شفاف به مصرفکننده" و نیز مدیریت نظارت و برخورد بازدارنده با تقلبات و آلایندههای مواد غذایی تاکید شده و "ارتقاء سواد و فرهنگ عمومی سلامت غذا" در کشور به عنوان بهترین راه برای ارتقا سلامت جامعه عنوان شده است.
در این مطلب آمده است: در حوزه مواد غذایی امروزه دولتها علاوه بر تامین مواد غذایی، وظیفه نظارت بر کیفیت سلامت و اصالت مواد غذایی را نیز بر عهده دارند. با توجه به مصرف روزانه انواع مواد غذایی و آشامیدنی توسط عموم مردم وجود آلایندهها و تقلبات در مواد غذایی، سلامت را به شدت دچار مخاطره میکند و با ایجاد انواع بیماریهای حاد و مزمن على الخصوص سرطانزایی، هزینه بخش درمان را به شدت افزایش میدهد لذا سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد اهتمام ویژهای به این موضوع داشته و برنامههای متعددی را برای کیفیت، اصالت و سلامت مواد غذایی در دستور کار خود دادهاند.
از طرف دیگر کشورهای پیشرفته دنیا نیز با اقدامات مختلفی از جمله قانونگذاری در حوزه کنترل آلایندهها و تقلبات، غذاهای تراریخته و با توسعه فناوریهای نوین برای شناسایی برخط و سریع آلایندهها و تقلبات با حسگرهای هوشمند و هوش مصنوعی پایش منظم آلایندهها و تقلبات در مواد غذایی و انجام مطالعات ارزیابی و مدیریت خطر برخورد شدید با متقلبین، نظارت جدی بر وارادات مواد غذایی و محصولات تولیدی کشور و ارتقاء فرهنگ عمومی سلامت و اصالت غذا، به ارائه غذای باکیفیت سالم و اصیل به مردم مبادرت میکنند.
همچنین موضوع محصولات غذایی تراریخته نیز به شدت مورد توجه دولتها بوده و آنها ضمن پایش و کنترل مواد غذایی تراریخته خصوصاً در هنگام واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی، اقدامات لازم برای تشخیص آسان مواد تراریخته توسط مصرف کننده در هنگام خرید مواد غذایی را نیز به عمل آوردهاند.
بر اساس این گزارش، برچسب گذاری محصولات تغییر شکل یافته ژنتیکی (تراریخته) مستلزم کسب مجوز از شورای ملی ایمنی زیستی است که تاکنون این شورا متاسفانه مجوزی جهت درج لوگو یا آرم برای محصولات تراریخته صادر نکرده است.
در این خلاصه سیاستی آمده است که چالشهای برچسب گذاری محصولات تراریخته شامل موارد زیر است:
- عدم وجود مجوز جهت درج لوگو یا آرم برای محصولات تراریخته
- عدم پیگیری سازمان غذا و دارو از شورای ملی ایمنی زیستی جهت صدور مجوز برای درج لوگو برای محصولات تراریخته
- در بعضی محصولات موجود در بازار، عبارت " تغییر ژنتیکی یافته" یا " تراریخته" برای جزء تراریخته ذکر میشود که بسیار به سختی توسط مصرف کننده قابل شناسایی است و از لوگو یا آرم خوانا برای شناسایی راحت و آسان محصولات تراریخته توسط مصرف کننده استفاده نمیشود.
فرهنگستان علوم پزشکی کشور در این خلاصه سیاستی بر لزوم درج لوگو یا آرم واضح و مشخص برای شناسایی سریع و آسان محصولات تراریخته توسط مصرف کننده تأکید کرده است.
در ادامه این گزارش، به موضوع تقلبات مواد غذایی نیز پرداخته شده و در این باره آمده است: متاسفانه موضوع تقلبات مواد غذایی و محصولات کشاورزی از سال 1392 در جهان وارد مرحله جدیدی شده است و تلاشهای سازمان یافتهای برای ورود مواد غذایی تقلبی به بازار مصرف در دنیا انجام میشود که به کم فروشی، ارائه مواد غذایی بیکیفیت و در مواردی حاوی مواد سمی و سرطانزا به مصرف کننده و احتمال انجام بیوتروریسم منتهی میشود این موضوع بسیار پیچیده بوده و احتیاج به برنامه ریزی و هماهنگی دستگاههای مختلف برای مبارزه با این پدیده بسیار خطرناک دارد. از مهمترین محورهای مدیریت تقلبات مواد غذایی میتوان به شناسایی نقاط آسیب پذیر در زنجیره عرضه مواد غذایی، برنامهریزی برای توسعه فناوریهای نوین شناسایی تقلبات، قانونگذاری، آموزشهای مردمی و برخورد قضایی با متقلبین اشاره کرد.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
انتهای پیام/