خبرآنی/خراسان رضوی پس از سه دور سفر بینتیجه بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه پس از آغاز طوفانالاقصی، طی سه روز اخیر وی مجددا به قصد دیدار با سران کشورهای خاورمیانه، پا در منطقه گذاشته است؛ سفری که با حضور در ترکیه و دیدار با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه این کشور آغاز شد و با حضور در اردن، مصر، قطر، عربستان سعودی، امارات، کرانه باختری و اسرائیل ادامه مییابد.
با توجه به گسترش درگیریها در منطقه که از جمله مصادیق آن میتوان به ترور رهبران مقاومت در سوریه و لبنان، افزایش تبادل آتش میان اسرائیل و جنوب لبنان و همچنین شدت گرفتن درگیریها در دریای سرخ اشاره کرد، مهمترین هدفی که در رابطه با سفر بلینکن به منطقه عنوان شده، چارهاندیشی برای آرام کردن اوضاع است.
در حالیکه تا پیش از این نیز بلینکن با همین هدف سه سفر به منطقه داشته است، اما هیچ کدام این سفرها به علت وجود اختلافات بین دولت بایدن و نتانیاهو، نتوانسته مثمرثمر باشد. مخالفت با کوچاندن مردم غزه، توقف کشتار غیرنظامیان و همچنین ایجاد کشور مستقل فلسطینی و اداره غزه پساجنگ با مشارکت تشکیلات خودگردان فلسطینی، سه موضوع مورد تاکید آمریکا در قبال جنگ غزه است؛ در حالیکه دولت نتانیاهو بر تشویق مردم غزه برای کوچ به کشورهای آفریقایی تاکید دارد، در برابر تشکیل کشور مستقل فلسطینی به شدت مقاومت میکند و در طی این ۹۰ روز، حملات بیامانش باعث کشتار حدود ۲۳ هزار تن از مردم غزه شده که بیش از نیمی از این آمار را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
به نظر میرسد با توجه به فرسایشی شدن جنگ غزه، گسترش میدان نبرد و به خطر افتادن منافع منطقهای آمریکا و همچنین اختلافات ریشهای بایدن و نتانیاهو، اکنون دور جدید سفر بلینکن به منطقه و دیداری که با دولت اسرائیل خواهد داشت، میتواند نوعی اتمام حجت با نتانیاهو و دادن هشدارهای نهایی به وی برای توقف تندرویهای خود باشد، هرچند اکنون نتانیاهو به مرحلهای رسیده است که دیگر حتی به هشدارهای آمریکا نیز هیچ توجهی نمیکند.
حمید صالحی، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرآنی با بیان اینکه با توجه به عدم موفقیت اسرائیل در دستیابی به اهداف اعلامی خود، دولت آمریکا در پی کاهش حمایتهای تسلیحاتی از این رژیم است، اظهار کرد: در همین راستا آمریکا میخواهد کشورهای تاثیرگذار منطقه از جمله عربستان را با خود همراه و از این طریق اوضاع خاورمیانه را مدیریت کند. البته باز هم میزان حمایتهای نظامی آمریکا از اسرائیل بالا خواهد بود، اما نه به شدتی که تا کنون انجام میشده است.
وی افزود: کشتار غیرنظامیان در غزه صدای تمام دنیا را درآورده و به علاوه رژیم صهیونیستی به همین حد هم بسنده نکرده و در پی کوچاندن مردم غزه از سرزمین خودشان است. آمریکا میخواهد از طریق همکاری با کشورهای منطقه این تندرویها را تعدیل کند و احتمالا در این راستا نشستهایی با قطر و حتی ارتباطاتی را با ایران خواهد داشت. همچنین آمریکا در پی این است که بحران غزه را به رهبری خود حل و از پناه بردن کشورهای منطقه به چین یا روسیه جلوگیری کند. ضمن اینکه با توجه در پیش بودن انتخابات آمریکا، بایدن نیاز دارد چنین اقداماتی را در خاورمیانه انجام دهد تا هم کشورهای منطقه را با خود همراه کند و هم از تندرویهای نتانیاهو که باعث اعتراض شدید افکار عمومی جهان شده، بکاهد.
عضو هیات علمی گروه روابط بینالملل دانشگاه علامه طباطبایی بیان کرد: از پس از آغاز طوفانالاقصی آمریکا از هیچ اقدامی برای حمایت از اسرائیل دریغ نکرده است؛ از اهدای بمبهای سنگرشکن و فسفری گرفته تا وتوی قطعنامههای ضداسرائیلی در شورای امنیت. اما اکنون با فرسایشی شدن جنگ، اتفاقات دیگری در اسرائیل در حال رقم خوردن است که از جمله آن میتوان به مهاجرت گسترده شهرکنشینان صهیونیست به خارج از اسرائیل، از بین رفتن صنعت توریسم در رژیم، خسارتهای شدید امنیتی و همچنین هزینه روزانه ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون دلاری جنگ اشاره کرد. بنابراین دیگر آمریکا هزینه کردن در این جنگ فرسایشی را مقرون به صرفه نمیداند و به این نتیجه رسیده است که باید حمایتهای خود از اسرائیل را کاهش دهد تا از این طریق با یک تیر چند نشان بزند.
صالحی ادامه داد: اولین نشان این است که میخواهد با کم کردن سهم خود از جنایتهای رژیم صهیونیستی، چهره خود را بازسازی کرده و افکار عمومی جهان را که ایالات متحده را شریک جرم اسرائیل میدانند، آرام کند. همچنین آمریکا میخواهد با کاهش حمایتهای نظامی از اسرائیل، مجددا نظر مثبت اعراب نسبت به خود را به دست آورد. به علاوه باید توجه داشت حمایتهای شدید آمریکا در طی این ۹۰ روز از اسرائیل، باعث اعتراضات گسترده مردم آمریکا به بایدن شده است. حدود یک سوم تظاهرات ضداسرائیلی در جهان، در آمریکا رخ داده است و در صورتی که بایدن بخواهد همچنان به سیاستهای خود در حمایت از رژیم ادامه دهد، ممکن است در انتخابات امسال شکست بخورد.
آمریکا؛ در حال عبور از نتانیاهو
وی اضافه کرد: بنابراین بلینکن در جریان سفر خود به خاورمیانه، به اسرائیل میرود تا به نتانیاهو هشدار دهد در صورت عدم کاهش تندرویهای خود، دیگر نمیتواند از آمریکا انتظار حمایت بی چون و چرا داشته باشد. هرچند بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دیگر امیدی به نتانیاهو و حزب لیکود نیست و اکنون عمر سیاسی نخستوزیر اسرائیل به پایان رسیده است. وقتی ارتش اسرائیل که ادعا میشد دومین ارتش قدرتمند خاورمیانه است، نتوانسته در یک باریکه ۳۶۵ کیلومتر مربعی پیروز جنگ شود، یعنی دیگر چیزی تا پایان عمر دولت اسرائیل نمانده است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل افزود: عملکرد نتانیاهو در قبال لایحه اصلاحات قضایی، کشتار بیرویه غیرنظامیان در غزه و رسوایی اطلاعاتی اسرائیل در جریان طوفانالاقصی، باعث شده که آمریکا هم متوجه شود که دیگر بیش از این نمیتواند برای تداوم دولت نتانیاهو هزینه کند و احتمالا بلینکن در سفر خود به اسرائیل، تهدیدات شدیدی را متوجه نتانیاهو کند. البته اینها هیچ کدام باعث نمیشود نتانیاهو لااقل برای حفظ خودش هم که شده، دست از تندرویهایش بردارد، زیرا اصولا افرادی که خود را باخته میدانند، به هیچ توصیهای توجه ندارند و انتحاری عمل میکنند. چون نتانیاهو میداند که نابودی دولتش قطعی است، امکان دارد که حتی به توصیههای آمریکا گوش نکند و همچنان به جنایتهای خود ادامه دهد.
صالحی با بیان اینکه همواره برای آمریکا منافع خودش بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد، عنوان کرد: در طی تاریخ نیز بسیار اتفاق افتاده که آمریکاییها نزد افکار عمومی منفور شدهاند، اما در آخرین لحظه سیاستی اتخاذ کردهاند که باعث نجاتشان شده است. آمریکا به اسرائیل به عنوان نقطه قوت خود در منطقه نگاه میکند و تحت هیچ شرایطی حاضر به رها کردن آن نیست، اما برایش اهمیتی ندارد نتانیاهو روی کار باشد یا نه. برای آمریکا مهم است که جایگاه اسرائیل را در منطقه حفظ کند و با عملکردی که نتانیاهو از خود به نمایش گذاشته، ممکن است برای حفظ اسرائیل از او عبور کنند.
وی ادامه داد: عدم دستیابی به هیچ توفیقی در جنگ غزه و کشته شدن یا به اسارات درآمدن تعداد زیادی از سربازان صهیونیستی، باعث افزایش اعتراضات مردم اسرائیل نسبت به دولت نتانیاهو شده است. لذا به نظر میرسد هم در داخل اسرائیل به این نتیجه رسیدهاند که نتانیاهو دیگر نمیتواند عنصر مفیدی در تامین منافع رژیم باشد و هم آمریکاییها او را در راستای منافع خود نمیبینند. لذا من فکر میکنم پایان جنگ غزه، با عبور آمریکا از نتانیاهو و سقوط دولت وی همراه خواهد بود.
انتهای پیام