به گزارش پایگاه خبری خبر آنی به نقل از دانشگاه تهران محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران در دیدار با خانم «فادیا دیب» قائم مقام وزیر آموزش عالی سوریه که با حضور اعضای هیأت رئیسه دانشگاه تهران در محل سالن شورای دانشگاه برگزار شد، گفت: با وجود پیوندهای غنی فرهنگی، سیاسی و ارزشی بین مردم ایران و سوریه، اما روابط علمی و دانشگاهی بین دو کشور رضایتبخش نیست. با وجود اینکه علقهها و پیوندهای سیاسی، فرهنگی و ارزشی بین مردم ایران و سوریه، پیوندهایی بسیار عمیق و غنی است اما از روابط علمی و دیپلماسی علمی خودمان در بین دانشگاههای ایران و سوریه راضی نیستیم.
مقیمی با بیان اینکه کشور عزیز سوریه برای مردم ایران از یک جایگاه ویژه برخوردار است، افزود: مردم سوریه در دوره جنگهایی که تکفیریها بر مردم سوریه تحمیل کردند دچار صدمات زیادی شدند و زخمهای فراوانی برداشتند؛ اما عزت و احترام و جایگاه مردم سوریه بیش از پیش در چشم مردمان ایران افزایش پیدا کرده است. تجربه سالهای اخیر نشان داد که ایران و سوریه دو کشوری هستند که هیچ موضوع و مسئلهای نمیتواند موجب واگرایی و دور شدن این دو ملت و دو کشور بشود.
وی با اشاره به ظرفیت دانشگاه تهران مبنی بر دایر بودن نزدیک به هزار رشته تحصیلی در این دانشگاه، تحصیل ۵۰ هزار نفر دانشجو در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی و اشتغال ۲۳۰۰ عضو هیأت علمی در دانشگاه تهران و استقرار دبیرخانه اجلاس رؤسای ۱۴ دانشگاه برتر ایران در دانشگاه تهران، ابراز امیدواری کرد که یک حرکت جدید بین آموزش عالی ایران و آموزش عالی سوریه ایجاد شود و گفت: دانشگاه تهران آمادگی دارد ظرفیت خود را برای توسعه علمی در سوریه و کمک به دانشگاههای سوریه استفاده کند؛ چراکه اعتقاد ما این است که توسعه و پیشرفت سوریه، توسعه و پیشرفت ایران است.
نویسنده کتاب «رهبری اخلاصمدار؛ جوهره مکتب شهید سلیمانی» افزود: ما در حقیقت با شکلگیری محور مقاومت هیچ حد و مرزی بین کشورهای حوزه مقاومت با ایران قائل نیستیم؛ چون هدف همه ما سربلندی و عزت مسلمانان دنیا فارغ از ملیت، نژاد و جنسیت است. ما مقاومت مردم عزیز سوریه را در مقابل زیادیخواهیهای استکبار تحسین میکنیم و به ویژه آقای دکتر بشار اسد به عنوان یک قهرمان مقاومت همواره مورد احترام دانشگاهیان ایران است.
رییس دانشگاه تهران با اعلام تصمیم اعطای دکترای افتخاری دانشگاه تهران به آقای بشار اسد، گفت: در جلسهای که هفته گذشته با سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه داشتم، عنوان کردم تا در سفر آیندهای که آقای دکتر بشار اسد به ایران خواهد داشت، دانشگاه تهران آمادگی دارد که دکترای افتخاری دانشگاه تهران را به آقای دکتر بشاراسد اعطا کند.
مقیمی همچنین با اشاره به برنامه ایجاد شعبه دانشگاه تهران در سوریه، گفت: در این زمینه مذاکراتی با سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق انجام شده است، در گذشته نیز توافقهایی مبنی بر راهاندازی گروه و زبان ادبیات فارسی در دانشگاه دمشق توسط مدیران اسبق دانشگاه تهران با دانشگاه دمشق صورت گرفته است.
رییس دانشگاه با اشاره به تحصیل ۱۲۴ دانشجوی سوری در دانشگاه تهران، گفت: من بعضاً در خوابگاهها در دیدار با دانشجویان سوری همیشه گفتهام که ایران را مثل کشور خودتان بدانید و دانشگاه تهران آمادگی دارد که تعداد بیشتری از دانشجویان سوری را در دانشگاه تهران پذیرش کند و حتی به آنها بورس تحصیلی اعطا نماید.
وی افزود: میدانم که خیل زیادی از متقاضیان سوری نیز هستند که علاقمندند در دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شوند؛ ولی به علت هزینههای بالا امکان حضور در ایران را ندارند. بنابراین ما آمادگی داریم که با ایجاد شعبه در سوریه با نگاه راهبردی، بتوانیم متقاضیان بیشتری را در کشور خودشان تربیت کنیم.
مؤسس و رییس کرسی کارآفرینی یونسکو در جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگر سخنانش با بیان اینکه دانشگاه تهران از دانشگاه نسل اول و دوم عبور کرده و دانشگاه نسل سوم (دانشگاه کارآفرین) در دستور کار مدیریت دانشگاه قرار دارد، خاطرنشان کرد: در دانشگاه کارآفرین به دنبال آن هستیم که مشکلات واقعی جامعه را حل کنیم و در حقیقت بتوانیم مسئولیتپذیری اجتماعی دانشگاه را نسبت به جامعه ارتقا دهیم.
وی بیان داشت: با این رویکرد میتوانیم در کنار بحثهای آموزشی، به حوزه فعالیتهای پژوهشی و عرصههای مربوط به پارک علم و فناوری و واحدهای فناور و دانشبنیان و همچنین مسائل و مشکلاتی که از منظرهای مختلف اقتصادی و جامعهشناختی و روانشناختی جامعه سوریه با آن مواجه میشود، به صورت کاربردی ورود پیدا کنیم.
الهام امینزاده، معاون بینالملل دانشگاه تهران در جلسه مشترک هیئت اعزامی از سوریه با مقامات دانشگاه تهران، بر لزوم گسترش روابط دانشگاه تهران با دانشگاههای معتبر سوریه بهویژه دانشگاه دمشق تاکید کرد.
وی به انجام مراحل نهایی تأسیس یک شعبۀ دانشگاه تهران در عراق و گرجستان و انجام مطالعات اولیه در رابطه با تأسیس شعبههایی در ارمنستان و آذربایجان اشاره کرد و بر لزوم فراهمسازی مقدمات تأسیس شعبۀ دانشگاه تهران در دمشق تأکید نمود و گفت: در این راستا، هماهنگیهایی نیز با سفارت ایران در سوریه صورت گرفته است.
دکتر امینزاده به گذار نظام بینالملل از تکقطبی به چندقطبی اشاره کرد و بر نقش و جایگاه حساس منطقۀ غرب آسیا در این گذار تأکید نمود و گفت: در این گذار، جناب بشار اسد با اتخاذ شیوۀ مدیریت بحران مناسب، توانستند تمامیت ارضی سوریه را حفظ کنند.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه خواهان گسترش روابط علمی دو کشور در چارچوب دیپلماسی علمی هستیم، خاطرنشان کرد: در این دوران لازم است تا ایران و سوریه همکاریهای علمی، فرهنگی، زبانی و گردشگری خود را گسترش دهند.
معاون بینالملل دانشگاه تهران با اشاره به ظرفیت دانشگاه تهران، مشتمل بر وجود ۶۷ مؤسسۀ مطالعاتی و پژوهشی در حوزههای مختلف، ۵۰ هزار دانشجوی داخلی، ۱۲۶۰ دانشجوی خارجی از ۲۰ کشور جهان و دارا بودن پارک علم و فناوری که شرکتهای دانشبنیان را پوشش میدهد، تأکید کرد: این امکان وجود دارد تا دانشگاه تهران به سوریه در گذر از بحران و تحریمهای بینالمللی کمک کند.
«فادیا دیب» قائم مقام وزیر آموزش عالی سوریه، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در دانشگاه تهران، هدف از حضور هیئت سوری در دانشگاه تهران را تحکیم روابط علمی و فناورانه وزارتخانههای مربوطه دو کشور اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه ایران دارای تجربۀ گذار از بحرانهایی چون جنگ تحمیلی و تحریمهای ظالمانه است، سوریه علاقمند به استفاده از تجارب ایران و تبادل تجربه در زمینه مدیریت بحران است.
قائم مقام وزیر آموزش عالی سوریه با یادآوری امضای یک تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه تهران و دانشگاه دمشق در دو سال قبل، خواهان اجرایی کردن این توافق و گسترش همکاریهای علمی شد و از همکاری در حوزههای تبادل استاد، انجام پژوهش مشترک، انتشار مقالات و مجلات علمی مشترک، انجام پروژههای مشترک و ایجاد پارک علم و فناوری به صورت مشترک استقبال کرد.
دکتر فادیا دیب از تصمیم مهم دولت سوریه برای طراحی نقشه جامع علمی این کشور خبر داد و گفت: اجرای همۀ پروژههای دانشگاهی در سوریه منوط به طراحی و اجرای نقشۀ جامع علمی در سوریه شده است.
وی به راهاندازی گروه زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه دمشق به عنوان یک تجربۀ موفق اشاره کرد و گفت: هماکنون ۱۸ عضو هیئت علمی در این گروه مشغول به فعالیت هستند.
این مقام وزارت آموزش عالی سوریه از رئیس و معاونان دانشگاه تهران دعوت کرد تا با سفر به سوریه، گامی در راستای اجرایی کردن تفاهمنامۀ سابق و امضای تفاهمنامههای همکاری جدید برداشته شود.
مسئول راهاندازی دانشگاه تهران در دمشق نیز با تأکید بر وظیفۀ ایران و دانشگاه تهران در حل مسائل و معضلات سوریه، بر امکان گذراندن دورههای دکتری یا کارشناسی ارشد پژوهشمحور در دمشق اشاره کرد و گفت: بر اساس این دورهها، دانشجویان سوری با گذراندن یک ترم آموزشی در دانشگاه تهران، مابقی دوره را در سوریه با تمرکز بر مسائل و مشکلات کشور خود به پژوهش مشغول میشوند.
در پاسخ به این پیشنهاد، قائم مقام وزیر آموزش عالی سوریه بر برگزاری دورههای علمی مشترک توسط دو کشور و همچنین استفاده از تجارب ایران در مقابله با تحریمهای بینالمللی در گذر از بحران جاری سوریه تاکید کرد.