به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در همایش اصلاح ساختارها و ناترازی های اقتصاد ایران با اشاره به ناترازی های حوزه پولی و بانکی گفت: تحولات پولی در سال 1402 به این صورت بود که ما با یک جهش بیش از حد در نرخ ارز (اورشوتینگ) مواجه شدیم و بانک مرکزی اگرچه از ابتدای سال سیاست کاهش رشد نقدینگی را داشت و در ابتدای سال گذشته حدود 40 درصد بود، اما تلاش کرد تا پایان سال به 30 درصد برسد، اما چون نرخ ارز افزایش بیش از اندازه داشت خودش یکی از عواملی بود که منجر به افزایش نقدینگی شد.
وی ادامه داد: از طرفی اقتصاد جهانی نیز وارد یک رکود شد و ما بیش بینی میکردیم به دلیل افزایش نرخ بهره توسط بانک های مرکزی امریکا و اروپا، قیمت حامل های انرژی کاهش پیدا کند. این شرایطی بود که ما پا به سال جدید گذاشتیم.
رشد پایه پولی در کوتاه مدت ارتباطی به رشد نقدینگی ندارد/رشد نقدینگی در ابان 26/2 درصد شد
رئیس کل بانک مرکزی گفت: در فروردین امسال رشد پایه پولی به 45/2 و نرخ رشد نقدینگی به 33/1 درصد رسیده بود. ما از ابزار های سیاست های پولی برای کنترل رشد نقدینیگی استفاده کردیم به نحوی که در ابتدای سال اعلام کردیم نرخ رشد نقدینگی در پایان سال حدود 25 درصد است. لازم به ذکر است که در کوتاه مدت نرخ رشد پایه پولی هیچ ارتباطی با رشد نقدینگی ندارد.
وی ادامه داد: در شهریور ها ماه ما موفق شدیم به زیر نرخ رشد نقدینگی را به 27 درصد برسانیم و در ابان ماه این نرخ به 26/2 رسیده است.
فرزین گفت: ما در ماه های اخر سال نرخ رشد نقدینگی را ارام تر کنترل می کنیم تا به بخش های واقعی اقتصاد اسیبی نرسد و ای نرخ تا پایان این نرخ به 25 درصد خواهد رسید.خود این سیاست که منجربه کاهش تورم می شود خودش منجر به جلوگیری از افزایش ناترازی بانک ها نیز خواهد شد.
رشد پایه پولی تا پایان سال به زیر 30 درصد خواهد رسید
فرزین ادامه داد: نرخ رشد پایه پولی در ماه گذشته به 36/9 رسیده بود و در ابان ماه به 38 درصد رسید و تا پایان سال به زیر 30 درصد خواهد رسید
با توجه به کاهش رشد نقدینگی و کاهش رشد پایه پولی اطمینان داریم که تا پایان سال به میانگین بلند مدت خود خواهیم برگشت.
انتهای پیام/