وزیر امور خارجه پیشین آمریکا که از تعیینکنندهترین افراد در تعیین سیاست جنگی و سیاست خارجی آمریکا بوده است، در آخرین گفتوگو با با ناکارآمد تلقی کردن راهکار «۲ دولتی» برای حلوفصل مناقشه فلسطین-رژیم صهیونیستی، حمایت قویتر آمریکا از رژیم صهیونیستی را ناگزیر دانست.
به گزارش خبرآنی، «هنری کیسینجر» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا که نقش تعیینکنندهای در تعیین سیاست خارجی آمریکا در آسیای شرقی و سیاستهای جنگی این کشور داشت و چهارشنبه گذشته در ۱۰۰ سالگی از دنیا رفت، پیش از مرگش در گفتوگویی با پالتیکو که به نوعی آخرین گفتوگوی او با این نشریه محسوب میشود، به سوالات این نشریه آمریکایی پاسخ داد.
کیسینجر در پاسخ به این که با توجه به جنگ غزه، اگر به جای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی بود، واکنش متفاوتی نسبت به حماس میداشت، گفت: من به جای نتانیاهو نیستم و بنابراین، نمیتوانم درباره تمام فشاری که به او وارد میشود، قضاوتی کنم. من طرفدار یک نتیجه صلحآمیزم. با وجود درگیر بودن حماس در این درگیری، نتیجه صلحآمیزی را پیشبینی نمیکنم. مذاکره میان جهان عرب و اسراییل را ترجیح میدهم. فکر نمیکنم، به ویژه پس از این رخدادها، مذاکرات مستقیم میان اسراییل و فلسطینیها چندان ثمربخش باشد.
کیسینجر درباره راهکار «۲ دولتی» برای حل مناقشه فلسطین-رژیم صهیونیستی گفت: صلح صوری تضمینکننده صلحی پایدار نیست. دشواری راهکار ۲ دولتی با تجربه حماس ثابت شده است. غزه توسط «آریل شارون» نخستوزیر پیشین اسراییل نیمه-مستقل شده بود تا احتمال به کار بستن راهکار ۲ دولتی آزموده شود. اما در واقع، این موضوع به وضعیت پیچیدهتری منجر شد. در ۲ سال اخیر، بدتر از آن چیزی شده است که در سال ۲۰۰۵ بود. بنابراین، راهکار ۲ دولتی تضمینکننده آن نیست که آنچه در هفتههای اخیر شاهدش بودیم، دوباره تکرار نشود.
با وجود درگیر بودن حماس در این درگیری، نتیجه صلحآمیزی را پیشبینی نمیکنم. مذاکره میان جهان عرب و اسراییل را ترجیح میدهم. فکر نمیکنم، به ویژه پس از این رخدادها، مذاکرات مستقیم میان اسراییل و فلسطینیها چندان ثمربخش باشد
او درباره این که اگر وزیر امور خارجه آمریکا بود، از نظر او آینده غزه پس از شکست فرضی حماس در جنگ با رژیم اشغالگر قدس چگونه میبود و رژیم صهیونیستی پس از حصول چنین نتیجهای چگونه در جهان احساس امنیت میکرد، بیان کرد: از نظر من، کرانه باختری باید به جای دنبال کردن راهکار ۲ دولتی که یکی از ۲ منطقه را برای سرنگونی اسراییل مصمم میکند، تحت کنترل اردن دربیاید. مصر بیشتر به طرف عربی متمایل شده است، بنابراین، اسراییل دوران سختی را پیش رو خواهد داشت. امیدوارم در پایان، مذاکرهای در کار باشد، همان طور که من امتیاز برگزاری آن را در پایان جنگ یوم کیپور داشتم. آن موقع، اسراییل با قدرتهای همسایه ارتباط نزدیکتری داشت. امروزه، برای جلوگیری از تداوم جنگ به مداخله بیشتری از سوی آمریکا نیاز دارد.
وزیر امور خارجه پیشین آمریکا حمایت قویتر آمریکا از رژیم صهیونیستی را ناگزیر دانست.
از زمان عملیات گسترده و غافلگیرانه «طوفان الاقصی» توسط جنبش مقاومت فلسطین علیه رژیم صهیونیستی در ۷ اکتبر و درگرفتن جنگ غزه، دولت آمریکا به بهانه «حق دفاع از خود در برابر تروریسم» به حمایت تمامعیار از رژیم صهیونیستی پرداخته است.
راهکار ۲ دولتی تضمینکننده آن نیست که آنچه در هفتههای اخیر شاهدش بودیم، دوباره تکرار نشود
قطع آب، برق و گاز این منطقه از روزهای اول این جنگ توسط رژیم صهیونیستی، بمباران ساختمانهای غیرنظامی، از جمله مسجد، دانشگاه، کلیسا، بیمارستان و ساختمانهای مسکونی و استفاده از تسلیحات ممنوعه، از جمله بمبهایی که در آن فسفر سفید به کار رفته، از نمونههای جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی بوده است که دولت آمریکا با چشمپوشی از آن به حمایت از این رژیم ادامه میدهد.
در ادامه این گفتوگو، کیسینجر در پاسخ به این که آیا اگر وزیر امور خارجه آمریکا بود، برخلاف دولت بایدن پیام واضح بازدارندهای به ایران میفرستاد که اگر جنبش حزبالله از لبنان به اراضی اشغالی حمله کند، علیه ایران وارد عمل خواهد شد، گفت: من فکر میکنم آنها اگر میخواستند، این کار را میکردند. حزبالله هزاران موشک در مرزهای شمالی اسراییل دارد. این ترکیب مرگبارتری ایجاد میکند.
این سوال در ادامه ادعای آمریکا مبنی بر مرتبط بودن حملات اخیر نیروهای مقاومت منطقه به پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه در پی حمایتهای تمامعیار واشنگتن از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه مطرح شده است.
از زمان وقوع جنگ غزه میان رژیم صهیونیستی و جنبش مقاومت فلطسین، مواضع آمریکا در منطقه بیش از ۶۰ بار توسط نیروهای مقاومت مورد حمله قرار گرفته است. آمریکا نیز در چند مرحله حملات متقابل انجام داد و برخی گروههای مقاومت را نیز که مدعی بود در این حملات نقش داشتهاند، تحریم کرده است.
این ادعا در حالی مطرح میشود که ایران پیش بردن جنگهای نیابتی در منطقه و موضوع «دستور دادن» یا «کنترل» نیروهای مقاومت منطقه برای حملات تلافیجویانهشان به منافع آمریکایی در منطقه و ادعای نقش داشتن در حمله حماس به رژیم صهیونیستی را رد کرده و گفته است که تصمیمگیرنده خودشان هستند. اگرچه، ایران نسبت به گسترش درگیریها در جنگ غزه و تبدیل شدن آن به جنگی منطقهای هشدار داده است.
در ادامه این گفتوگو، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در پاسخ به این که آیا احتمال فعالیت بیشتر روسیه در منطقه غرب آسیا، به عنوان بخشی از تلاشهای مسکو برای منحرف کردن توجهها از مشکلاتشان در اوکراین وجود دارد یا نه، گفت: پیش از جنگ اوکراین، روسیه به طور کلی در تقابل اسراییل با عربها، طرفدار اسراییل بود. اگر روسیه در موقعیت فعلی مداخله کند، ۲ گزینه پیش روی خود دارد: طرف عربها را بگیرد و به نفع آنها فعالیت کند یا در این بحران نقش یک میانجی را داشته باشد که با توجه به جنگ اوکراین، عجیب خواهد بود.
چین از نظر من، ظرفیت ایجاد روابط با آمریکا را دارد
کیسینجر در پاسخ به سوالی دیگری مبنی بر این که آیا تحولات کنونی فرصتی برای چین فراهم میکند تا به تایوان حمله کند، گفت: از نظر من، چین برای این درگیری آماده نیست. این یک فرصت فرضی است. چین از نظر من، ظرفیت ایجاد روابط با آمریکا را دارد اما ما باید توجه کنیم از طرف ما، نگرشی که ایجاد شده، ممکن است آن را غیرممکن باقی نگذارد.
او در ادامه گفت موضع آمریکا در قبال چین باید آشتی با آن باشد.
وزیر امور خارجه پیشین آمریکا همچنین در پاسخ به این که آیا واشنگتن، امروز باید به دنبال کاهش نفوذ چین و روسیه در منطقه باشد، گفت: توانمندی بیرون کردن این قدرتها از خاورمیانه یا تشویق آنها به ایفای نقشی مثبت و موثر، اساسا، به روابط چین-آمریکا بستگی دارد و این روابط رو به بهبود نیست. در حال حاضر، دشوارترین مشکل درباره روسیه این است که نمیدانیم نگرش آنها چیست، چراکه هیچ گفتمانی با روسیه وجود ندارد.
کیسینجر در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این که چرا دولت آمریکا از دهههای آرام ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ که سالهای نسبتا آرامی از نظر ژئوپولیتیکی بودند، برای ایجاد روابط دوستانه و جهانی صلحآمیزتر استفاده نکرد، بیان کرد: چه کسی باید در جهان صلح برقرار کند؟ در خاورمیانه، بهترین نتیجه این خواهد بود که مصر، عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی بخواهند به تندروها فشار بیاروند و راهکار صلحآمیزی را به کار ببندند اما نگرانم رخدادهای هفتههای اخیر آنها را به اتخاذ موضع افراطیتری وادارد که این منجر به ایجاد وضعیتی خواهد شد که آمریکا مجبور به ایجاد موازنه در آن خواهد شد.
دشوارترین مشکل درباره روسیه این است که نمیدانیم نگرش آنها چیست، چراکه هیچ گفتمانی با روسیه وجود ندارد
این دیپلمات ارشد پیشین آمریکا در پاسخ به پرسش خبرنگار پالتیکو درباره وجود بحران رهبری در جهان، مبنی بر این که از نظر او رهبران جهان چه ویژگیهایی باید داشته باشند، گفت: رهبران جهان شکست خوردهاند. آنها در آموختن مفاهیم مهم و تاکتیکهای اساسی و مسلط شدن بر آنها شکست خوردهاند. جوامع باید راهی برای حل کردن مشکلاتشان بدون دستوپنجه نرمکردن با درگیریهای مداوم بیابند. چالش اصلی همین است. ما با یک دوره درگیری مداوم روبهرو بودهایم که به جنگهای بزرگی منتهی شدهاند که بیشتر آنچه تمدن ساخته را تخریب کردهاند.
این اظهارات در حالی از سوی کیسینجر مطرح میشود که طبق یک یادداشت منتشر شده در روزنامه نیویورک تایمز، کیسینجر از افرادی بوده است که نقشی تعیینکننده در تداوم جنگ ویتنام و گسترش آن به کامبوج و افزایش تلفات و آسیبها در میان غیرنظامیان این منطقه داشت. کیسینجر و دیگر مقامات ارشد دولتی و نظامی وقت آمریکا هرگز برای وارد آوردن این آسیبها به غیرنظامیان شرق آسیا پاسخگو نشدند. کیسینجر که همواره اظهارات علنی او درباره سیاستهایش برای جنوب شرق آسیا با ابهاماتی همراه بود، دههها از پاسخ به سوالات درباره تلفات غیرنظامیان این منطقه فرار کرد.
انتهای پیام