به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، دکتر محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری ظهر امروز یکشنبه 5 آذر 1402 از دستاوردهای 21 شرکت دانشبنیان در پایون شرکتهای دانشبنیان در بیستمین نمایشگاه بینالمللی متالورژی (ایران متافو) بازدید و از دو محصول تولید شده توسط شرکتهای دانشبنیان «آذربان نسوز آریا» و «الکترونیکی بردهای هوشمند ایرانیان» رونمایی کرد.
تولید «نازل تاندیش زیرکونیایی» برای تأمین نیاز صنایع فولاد و ریختهگری
همزمان با برگزاری این نمایشگاه، با حضور رییس صندوق نوآوری و شکوفایی از محصول دانشبنیان «نازل تاندیش زیرکونیایی» تولید شرکت آذربان نسوز آریا رونمایی شد.
نازل تاندیش، نسوزهایی هستند که در کف تاندیش (پاتیل میانی) قرار گرفته و وظیفه هدایت جریان مذاب از تاندیش به قالب ریختهگری را بر عهده دارند. این محصول در صنایع فولاد و ریختهگری کاربرد فراوانی دارد.
احسان مشکاتی، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درخصوص کاربردهای این محصول گفت: قطعات ساخته شده از زیرکونیا به خاطر قابلیت شوکپذیری، تنشپذیری و تحمل دمایی بسیار بالایی که دارند، در صنایع مختلف بهویژه فولاد و ریختهگری و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال در حوزه پزشکی از این قطعات برای ساخت قرصهای ایمپلنت و در صنعت فولاد برای ساخت نازلهای عبور مذاب استفاده میشود.
وی افزود: محصول دانشبنیان «نازل تاندیش زیرکونیایی» اگرچه صرفاً برای صنعت فولاد و ریختهگری کاربرد دارد، اما دانش فنی که پژوهشگران ما به آن دست یافتهاند، میتواند در سایر حوزهها نیز مورد استفاده قرار بگیرد. شرکت آذربان نسوز آریا نخستین شرکتی است که موفق به ثبت دانش فنی تولید قطعات از زیرکونیا شده است. اصل دانشبنیانی این محصول براساس شکلدهی قطعات از زیرکونیا است. پودر زیرکونیا پس از تثبیت و پایدار شدن، برای ساخت قطعات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان خاطرنشان کرد: تمامی کشورهایی که در حوزه تولید فولاد فعال هستند، الزاماً باید دانش فنی تولید این محصول را در اختیار داشته باشند. به عنوان مثال، کشورهای روسیه، چین، هند و کشورهای اروپایی باید توان تولید قطعات زیرکونیایی را داشته باشند. در ایران نیز با توجه به اینکه صنایع فولاد و ریختهگری درحال رشد است و با توجه به واردات این محصول از خارج، نیاز به تولید آن در داخل کشور به شدت احساس میشد.
مشکاتی با اشاره به توان این شرکت برای تأمین بخشی از نیاز صنعت فولاد و ریختهگری کشور گفت: هنوز به فاز توسعه نرسیدهایم و درحال حاضر ماهانه 10 هزار قطعه تولید در این مجموعه تولید میشود؛ اما درصورت دریافت تسهیلات مناسب، خریداری تجهیزات و ورود به فاز توسعه تولید، قادر به تولید ماهانه 50 هزار قطعه خواهیم بود که این امر منجر به 1.5 میلیون دلار صرفهجویی ارزی در سال خواهد شد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درخصوص قیمت تمامشده این محصول در مقایسه با نمونههای خارجی نیز گفت: زمانی که مواد اولیه به قطعه تبدیل میشوند، فضایی را اشغال میکنند و در این شرایط، هزینه حملونقل زیادی به آن اعمال میشود. باتوجه به اینکه قیمت برخی مواد اولیه در کشور ما نسبت به سایر کشورها ارزانتر است، این هزینه حملونقل تفاوت بسیار زیادی در قیمت تمامشده محصول ایجاد خواهد کرد، به ویژه اینکه اگر قرار باشد این محصول از چین به کشور وارد شود.
وی افزود: در این شرایط، تفاوت قیمت تمامشده محصول تولید داخل با محصول تولیدشده در کشور چین بسیار زیاد است که بخش زیادی از این موضوع به بحث هزینه حملونقل مربوط است. بنابراین قطعات در داخل کشور با قیمت و کیفیت بسیار مناسب تولید شده و در اختیار صنایع فولاد و ریختهگری قرار میگیرد.
مشکاتی تأکید کرد: اشراف خوبی به بازار داخلی داریم و در عین حال، بازارهای بینالمللی را نیز رصد میکنیم. برخی معضلات از جمله معضلات ارزی وجود دارند که همه تجار و بازرگانان کموبیش با آن مواجه هستند. صادرات ما درحال حاضر محدود است، زیرا بازار داخلی برای ما ارجحیت دارد و در درجه اول باید پاسخگوی نیازهای کشور باشیم.
وی درخصوص زمینه صادراتی این محصول دانشبنیان نیز گفت: کشور عراق در همسایگی ایران در زمینه فولاد به سرعت درحال توسعه است و هنوز در این زمینه نیازمند دانش فنی و دریافت مشاوره از متخصصان ایرانی هستند. این محصول در کشور عراق بسیار پرکاربرد است و در کارخانههای فولاد این کشور مورد استفاده قرار میگیرد. در کشورهای ترکیه و روسیه نیز این محصول مورد استقبال واقع شده است. درخصوص سایر کشورهای همسایه مثل تاجیکستان، ازبکستان و ارمنستان که شاید صنایع فولاد ضعیفتری نسبت به 3 کشور دیگر داشته باشند، اما با این حال زمینه صادرات به این کشورها نیز وجود دارد و با توجه به وضعیت رشد صنعت فولاد این کشورها، میتوانیم صادرات را پیگیری کنیم.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره مجدد به اهمیت ورود به فاز توسعه تولید، تأکید کرد: در فاز توسعه تولید و رسیدن به تولید 50 هزار قطعه در ماه، همزمان با افزایش تیراژ تولید، افزایش انواع تولید را نیز خواهیم داشت و پیشبینی میکنیم که با افزایش سقف تولید، زمینه اشتغال برای 60 نفر فراهم شود.
مشکاتی افزود: البته برای رسیدن به فاز توسعه، نیازمند حمایت جدی هستیم. شرکتهای دانشبنیانی که محصولات استراتژیک تولید میکنند، مثل شرکت ما که نیاز صنعت فولاد و ریختهگری کشور را تأمین میکند، مزایایی از جمله تأمین نیاز کشور و ارزآوری برای کشور با خود به همراه دارند. اگر صندوق نوآوری و شکوفایی، سیاست حمایت از شرکتهای دانشبنیان را با جدیت پیگیری و تلاش کند مسائل و مشکلات این شرکتها را برطرف کند، بهرهوری آن برای کشور بسیار بیشتر از رقم تسهیلات پرداختی به این شرکتهای دانشبنیان خواهد بود.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان تصریح کرد: حضور در پاویون شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه بینالمللی ایران متافو برای نمایش استعدادها و توانمندیهای پژوهشگران داخلی است و اینکه بتوانیم این اعتماد را در مصرفکننده داخلی ایجاد کنیم که قادر به تولید یک محصول استراتژیک هستیم. محصولات دانشبنیان معرفیشده در این پاویون، نمایش توانمندی متخصصان ایرانی برای تولید محصولات (ایرانساخت) در کلاس جهانی است. وقتی میتوانیم محصولات مختلف را به راحتی از تولیدکننده داخلی تهیه و از واردات و خروج ارز از کشور جلوگیری کنیم، باید بدانیم که این کار به نفع صنعتگران داخلی، کمک به رفع نیاز داخلی، فراهم کردن زمینه اشتغال جوانان و کمک به کل کشور است و در این مسیر نیازمند حمایت همهجانبه مسئولان هستیم.
تشخیص سریع ضایعات فلزی در خطوط تولید صنایع مختلف با محصول دانشبنیان «فلزیاب صنعتی»
«فلزیاب صنعتی IB-Metal Detector» تولید شرکت الکترونیکی بردهای هوشمند ایرانیان نیز دیگر محصول دانشبنیانی بود که با حضور رییس صندوق نوآوری و شکوفایی از آن رونمایی شد.
دستگاه فلزیاب صنعتی در صنایع معدنی و فولادی کاربرد دارد و با تشخیص ضایعات فلزی در خطوط تولید صنایع مختلف، بهطور مستقیم باعث افزایش بهرهوری و بهبود کیفیت محصول نهایی میشود.
سید احمد سیف الحسینی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان «الکترونیکی بردهای هوشمند ایرانیان» درخصوص کاربردهای این دستگاه گفت: فلزیاب صنعتی یا متال دتکتور (metal detector)، دستگاهی با هدف تشخیص ضایعات فلزی در خطوط تولید صنایع مختلف از جمله صنایع معدنی، غذا و دارو، منسوجات، لاستیک و پلاستیک و امنیت است.
وی افزود: دستگاه فلزیاب صنعتی با استفاده از فناوریهای مختلف از جمله فرکانس پایین، چند فرکانسی و پالسی و ... عمل میکند که دستیابی به عملکرد پالسی نیازمند دانش فنی بسیار بالایی بوده و در معادن سنگ آهن مورد استفاده قرار میگیرد و قادر به تشخیص ضایعاتی مانند ناخن بیل مکانیکی و سر مته حفاری و... از محصول اصلی (سنگ آهن) است. این فرآیند جداسازی بطور مستقیم به افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت محصول نهایی، کاهش توقف خط تولید و درنتیجه، افزایش سرعت خط منجر میشود. در عین حال، بصورت غیرمستقیم در کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط زیست نیز تاثیر بسزایی دارد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان خاطرنشان کرد: این دستگاه در صنایع مختلفی مانند صنعتی و معدنی، لاستیک و پلاستیک، غذایی و دارویی، چوبی، نساجی، حمل و نقل، بخشهای ساختمانهای آموزشی و بیمارستانی مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به افزایش دامنه کاربرد، پیشبینی میشود تولید این دستگاه افزایش یابد. به عنوان مثال در حوزههای فرآوری مواد غذایی و دارویی، صنایع شیمیایی، حوزه امنیت از جمله تأمین امنیت بنادر، مرزها و توسعه زیرساختهای برقراری امنیت در مقابل تروریست و جرم، شاهد بیشترین رشد استفاده از این دستگاهها خواهیم بود. آسیا و اقیانوسیه، بزرگترین بازار با بیشترین نرخ رشد را در طول دوره پیشبینی با گسترش زیرساخت ها شاهد خواهد بود. عوامل تأثیرگذار رشد اقتصاد جهانی، افزایش کیفیت سطح زندگی و افزایش میزان گردشگری، آگاهی در مورد آلودگی فلزات در مواد غذایی، دارویی و شیمیایی، فرصتهای فوقالعادهای برای رشد تولید و استفاده از این محصول به شمار میروند.
سیف الحسینی افزود: صنایع هدف برای این محصول دارای گستره بالایی است، اما هدف مدنظر شرکت ما، صنایع معدنی است که تخصصیترین نوع فلزیاب (متال دتکتور) را میطلبد و وجود این دستگاه میتواند از هزینههای بسیار بالای تعمیر و نگهداری خطوط و تجهیزات معدنی جلوگیری کند.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان تأکید کرد: دانش فنی تولید فلزیابهای صنعتی در اختیار کشورهای آلمان، آمریکا، چین و کشورهایی است که بر لبه دانش جهانی حرکت میکنند و ما نیز توانستهایم در ایران، به دانش فنی تولید این دستگاه دست پیدا کنیم. در حال حاضر این دستگاه را تولید کرده و موفق به کسب رضایت عملکرد این محصول از بزرگترین معادن ایران مانند صنایع ملی مس ایران، سنگ آهن گهرزمین، معدنی و صنعتی گل گهر، سنگ آهن مرکزی ایران و ... شدهایم.
وی تصریح کرد: گاهی این محصول به صنایعی عرضه میشود که محصول اصلی، خاصیت فلزی ندارد (نظیر صنایع نساجی یا مواد غذایی) و یا دستگاههایی تولید شدهاند که از نظر ابعاد فلزی که تشخیص داده میشود، دارای دقت مورد رضایت کارفرما نیست؛ اما تشخیص فلز در خطوطی که محصول اصلی، دارای خاصیت فلزی (مانند مگنتیت و هماتیت) است، نیازمند دشوارترین فناوری است که ما به این فناوری دست پیدا کردهایم.
سیف الحسینی، استفاده از روشهای پردازش سیگنالهای مغناطیسی ناشی از رفتار فلزات و افزایش دقت و کارایی دستگاه فلزیاب صنعتی را مزیت اصلی فلزیاب صنعتی IB-Metal Detector عنوان کرد.
وی افزود: در تحقیقات انجام شده در بازار جهانی، اندازه بازار فلزیاب صنعتی (متال دتکتور) تا سال 2027 برابر با 2 میلیارد دلار و نرخ رشد بازار از سال 2021 تا 2027 برابر با 3.9 درصد پیشبینی شده است. باتوجه به این گزارش، پیشبینی میشود در سال آینده با ارائه این دستگاه در ایران بتوان از خروج حدود 10 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری و صرفه جویی ارزی به کشور هدیه کرد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درخصوص فرصتهای شغلی ایجاد شده در این شرکت گفت: در حال حاضر حدود 15 نفر از پرسنل شرکت به صورت مستقیم در تیم فلزیاب صنعتی اشتغال دارند که 10 نفر از پرسنل به طور تمام وقت در واحد تحقیق و توسعه (R&D) محصول فعالیت میکنند و در این تیم، تجارب و دانش فنی دو نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاههای معتبر ایران در قالب قراردادهای پژوهشی به کار گرفته شده است. پیشبینی میشود میزان اشتغال در این بخش به تعداد 30 نفر متخصص افزایش پیدا کند.
وی درخصوص بازار صادراتی این محصول نیز گفت: کشورهای آسیای میانه، روسیه، کشورهای همسایه، آفریقا و منطقه منا، میتوانند هدفهای صادراتی خوبی برای این محصول باشند که با برنامهریزی و بازاریابی مناسب، امید زیادی به حضور در آنها داریم.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان تأکید کرد: با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، این شرکت با حضور در پاویون شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاههای تخصصی، موفق به کشف نیاز بازار و صنایع معدنی شده است و با قرارگیری در زنجیره ارزش خطوط فرآوری معادن مختلف، برنامه تحقیق و توسعه مشخصی را تدوین کرده است. در عین حال از تسهیلات نمونهسازی در راستای دستیابی به فناوریهای برتر انواع فلزیابها (متال دتکتور) استفاده کردهایم.
سیف الحسینی تصریح کرد: استانداردهای مختلف کشوری و جهانی، لزوم استفاده از فرآیندهای جداساز فلزات مزاحم از جمله فلزیاب صنعتی را ضروری تشخیص دادهاند. امیدواریم مسئولین، الزام استفاده از محصول ما را به تولیدکنندگان در صنایع مختلف گوشزد کرده و تسهیلات بانکی مناسبی را برای خرید آنها از شرکت ما در نظر بگیرند.
انتهای پیام/