یک فعال حوزه صنایع غذایی با اشاره به اینکه تغییرات مستمر و عدم ثبات در قوانین و مقررات یکی از مصادیق سیاستگذاری غلط ارزی است، گفت: عدم تخصیص ارز برای تولیدکنندگانی که طرح توسعهای دارند، تولید خود را افزایش دادهاند و بازار هدف صادراتی بزرگتری را به دست آوردهاند، یکی از مشکلات اصلی حوزه تولید است که باید راهکاری برای آنها در نظر گرفت.
به گزارش خبرآنی، نشست «فرآیندهای ارزی واردات؛ چالشها و راهکارها» با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه در وزارت صنعت، معدن و تجات برگزار شد. این نشست، اولین نشست تخصصی از دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «حکمرانی ارزی؛ ثبات و رونق اقتصادی» در حال برگزاری است.
در اولین نشست از این همایش به اهمیت، چالشها و راهکارهای مرتبط با موضوع ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز و فرآیندهای ارزی واردات پرداخته شد.
صالح ادیب زاده - در این نشست با بیان اینکه تولید، چرخه زندگی و حیات است، اظهار کرد: اگر آن را درک کنیم نوع نگاه وزارت صمت، وزارت جهاد، بانک مرکزی و سایر دستگاهها به نهادهای تولیدی متفاوت می شود. برخوردی که با تولیدکننده میشود حتی بعضا از برخورد با بازرگان سخت تر و شدیدتر است. تولید باید یک چرخه ادامه دار باشد. یک بازرگان میتواند کارش را تعطیل کند اما تولیدکننده نمی تواند. تغییراتی که در شیوه و زمان بندی ثبت سفارش ایجاد می شود تبعاتی برای تولیدکننده دارد. آیا اساسا به این تبعات فکر میکنیم؟
وی ادامه داد: به طور ناگهانی گروه کالایی ماده اولیه ما را از ۲۲ به ۲۱ تغییر دادند. میخواستند بگویند به جای ارز ۳۸ هزار تومانی ارز ۲۸ هزار تومانی به شما می دهیم. ۴ ماه در وزارت صمت و جهاد کشاورزی خواهش میکردیم که اشتباه می کنید ارز ۲۸ تومانی را به ما می دهید که چه شود. اغلب مصرف ما صید صیاد است که وزارت جهاد کشاورزی قدرت کنترل قیمت آنان را ندارد. در واقع ۴ ماه تولید ما تعطیل شد چون مواد اولیه داخلی تامین نمیشد و جلوی تامین مواد اولیه خارجی را نیز گرفتند. این گروه ۲۱ قواعدی دارد که با تولید ما تطابق ندارد. بعد از ۴ ماه توانستیم مسولان را قانع کنیم گروه کالایی ما را برگردانند. قبلا ثبت سفارش در کمتر از ۳۰ روز انجام می شد اما در حال حاضر بیشتر از ۶۰ روز طول میکشد. اگر بفهمیم و بشناسیم که حیات تولید یعنی چه میتوانیم صف تخصیص ارز را نیز مدیریت کنیم.
عدم تامین ارز برای طرحهای توسعهای تولید؛ خلأ سیاستگذاری ارزی
ادیب زاده افزود: مسئولین فکر کنند که چه بلایی در بحث صادرات سر تولیدکننده میآید. من یک فعالیت تولیدی دارم، وزارت صمت می گوید تولیدکننده بر اساس سابقه خود حق واردات دارد. تولیدکننده تولیدش را افزایش داده است، بازارش را گسترش داده اما می گویند حق ندارید بیشتر ثبت سفارش کنید. چرا مسئولین قاعده تولید را درک نمیکنند؟ حداقل این را قائل باشید که فرد اگر توانمندی توسعه برای خودش بوجود آورده است از او حمایت کنید. متاسفانه این نگاه در سیستم تضعیف شده است.
منطق اشتباه در سیاستگذاری ناشی از دور بودن از واقعیت فضای تولید و تجارت است
بنیانگذار گروه توسعه صنایع غذایی تحفه افزود: اگر بحث ترخیص ۹۰ درصد و ۱۰۰ درصد وضع نمیشد چه بلایی سر تولیدکننده می آمد؟ از یک طرف بحث ثبت سفارش و از طرف دیگر محدودیت ارزی وجود داشت و از سوی دیگر باید کالا در گمرک باقی میماند تا اتفاقی رخ دهد. این مصوبه باعث شد تولیدکننده بتواند در صف قرار گیرد و کالایش را وارد کند و تولیدش را ادامه دهد. تغییرات قوانین و شرایط در کشور ما آنقدر سریع است که لازم است چنین مسائلی وجود داشته باشد. اما مساله این است که چگونه نظارت و کنترل می کنیم.
وی در ادامه به مثالی در این مورد اشاره کرد گفت: زمانی به کشتیهای صیادی خارجی مجوز دادند که برای صید ماهی میکروفید که دارای پروتئین خالص ۱۰۰ درصد بوده و ارزش غذایی بالا و کاربردهای ویژهای دارد به ایران بیایند. این کشتیها تخلفاتی انجام دادند و مسئولین به جای شناسایی و روش کنترل تخلفات این مساله را از ریشه زدند. این کشتیها رفتند، این نعمت برداشت نشد و شرکتهای داخلی نیز متضرر شدند.
ادیب زاده در پایان تاکید کرد: نباید این قدر خشک برخورد کنیم. ما در حال حاضر امکان بحث انتقال ارز به کشورهایی مثل هند و چین را نداریم چون میگویند حتما باید ثبت سفارش و تخصیص انجام شود و حتما از طریق نظام بانکی این انتقال ارز انجام شود. مثلا گفته می شود یک میلیون دلار سهمیه واردات دارید، یک میلیون دلار را وارد میکنیم و به عنوان مواد اولیه تولید مصرف میکنیم اما اجازه واردات داده نمیشود. این قوانین باید اصلاح شود. اگر منطق اشتباه را در قوانین نپذیریم و راهکارهای مناسب برای آنها پیدا نکنیم چه کسی می خواهد این اشکالات را برطرف کند؟ با این ابزارها ما را محدود میکنند ولی با حل این مسائل میتوانند کمک کنند حرکت شکل بگیرد.
انتهای پیام