وزیر امور خارجه پیشین ایران در گفتوگویی ضمن رد کردن ادعای دست داشتن ایران در حمله ۷ اکتبر جنبش مقاومت فلسطین به رژیم صهیونیستی، تاکید کرد که آمریکا توجیهی برای حضور در منطقه و حمایت از جنایتهای رژیم اشغالگر قدس ندارد و ایران با ابزارهایی از جمله «فشار دیپلماتیک» و «هماهنگی با نیروهای مقاومت» برای خروج آن از منطقه تلاش خواهد کرد.
به گزارش خبرآنی، «علیاکبر صالحی» وزیر امور خارجه پیشین ایران در گفتوگویی در پاسخ به این سوال که دیدگاه ایران نسبت به جنگ غزه چیست و آیا نقش مستقیم یا غیرمستقیمی در آن دارد، گفت: حمایت ایران از گروه حماس، گروه جهاد(اسلامی) و گروه مقاومت به عنوان کلیت آن بر کسی پوشیده نبوده است. ما به طرق مختلفی از آنها حمایت کردهایم که عمدتا از نظر آموزش به آنها بوده است. به طور مثال، آموزش به آنها درباره چگونگی ورود به بحرانهایی مانند بحرانی که اخیرا با آن روبهرو هستند. ما تا اینجا پیش رفتهایم.
درگیریها در غزه در پی عملیات غافلگیرانه و گسترده «طوفان الاقصی» توسط حماس علیه مواضع رژیم صهیونیستی در ۷ اکتبر (۱۵مهر) آغاز شد.
به گفته مقاومت فلسطین، این حمله در پی تعدی به حریم مسجدالاقصی و خشونت فزاینده شهرکنشینان صهیونیست علیه مردم فلسطین انجام گرفت.
از آن پس، رژیم صهیونیستی نوار غزه را هدف بمبارانهای متعدد خود قرار داده و با قطع آب، برق و گاز این منطقه آن را در محاصره انسانی قرار داده است. در پی تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی، چند روز پیش، برخی از کمکهای انسانی از مرز رفح به این منطقه راه یافت.
ما همواره به وضوح گفتهایم که از گروه مقاومت حمایت میکنیم اما آنها مستقل هستند و تصمیماتشان را خودشان اتخاذ میکنندرژیم صهیونیستی در این درگیری با بمباران ساختمانهای غیرنظامی، مسجد، دانشگاه، کلیسا، بیمارستان و ساختمانهای مسکونی، همچنین با استفاده از تسلیحات ممنوعه، از جمله بمبهایی که در آن فسفر سفید به کار رفته، مرتکب جنایات جنگی متعددی شده است.
تخریب کامل برخی مناطق و آواره شدن مردم غزه از اثرات حملات رژیم صهیونیستی و جان باختن بیش از ۱۰ هزار نفر از غیرنظامیان این منطقه بوده است.
«آتش بس بشردوستانه» برای انتقال کمکهای انسانی به غزه در روزهای اخیر مورد بحث بوده و تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه در حال انجام شدن است.
صالحی در گفتوگو با شبکه قطری الجزیره در پاسخ به این سوال که آیا حماس در عملیات «طوفان الاقصی» در ۷ اکتبر نیز مورد حمایت ایران بوده است، گفت: نه. به این خاطر که آنها خودشان تصمیمگیرنده هستند. اما این به معنای حمایت نکردن ما از آنها نیست. ما همواره به وضوح گفتهایم که از گروه مقاومت حمایت میکنیم اما آنها مستقل هستند و تصمیماتشان را خودشان اتخاذ میکنند.
او در ادامه این گفتوگو درباره حمایتهای ایران از حزبالله لبنان نیز گفت: این گروه مورد حمایت ایران است اما تحت کنترل آن نیست. حزبالله گروهی است که برای تصمیمگیریهای خود به اندازه کافی بالغ است.
صالحی ادامه داد که ایران از گروههای مقاومت از نظر «اخلاقی» حمایت میکند و «فنون جنگ» را به آنها آموزش میدهد اما فقط در همین حد پیش رفته است.
ایران، به خودی خود، در این درگیری نقشی ندارد. اگرچه ما از دیدگاهها و تصمیمات فلسطینی حمایت میکنیم. اما در اینجا نقشی نداریم که به آنها بگوییم چه کار کنند و چه کار نکنند
وزیر امور خارجه پیشین ایران در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این که با توجه به درگیریهای اخیر میان حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی در مرزهای شمالی اراضی اشغالی، توصیه ایران به حزبالله درباره احتمال گسترش تنشها چیست، بیان کرد که ایران میخواهد جنایات جنگی و ستم رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه متوقف شود و مردم غزه از فرصت زندگی مانند دیگر ملل جهان برخوردار باشند.
صالحی در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره مبنی بر این که آیا ایران از حزبالله میخواهد تنشزدایی کند و درگیریها را گسترش ندهد، گفت: ایران، به خودی خود، در این درگیری نقشی ندارد. اگرچه ما از دیدگاهها و تصمیمات فلسطینی حمایت میکنیم. اما در اینجا نقشی نداریم که به آنها بگوییم چه کار کنند و چه کار نکنند.
او همچنین ادعای نقش داشتن ایران در فعالیتهای انصارالله یمن را نیز رد کرد.
صالحی در پاسخ به این که چه نظری درباره ادعای اخیر آمریکا مبنی بر مورد هدف قرار گرفتن نظامیان و پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه از سوی شبهنظامیان مورد حمایت ایران و ادعای آن درباره حملات تلافیجویانه به پایگاههای نیروهای مقاومت و سپاه پاسداران در سوریه دارد، گفت: آمریکا هیچ توجیهی برای حضور خود در منطقه و حمایت از تمامی اقدامات مجرمانه رژیم اسراییل در قبال مردم محروم غزه ندارد. بنابراین آنها به دنبال توجیهها و دلایلی هستند که برای ما ارزشی ندارد. مدام میگویند ما به (پایگاههای) ایرانی در سوریه حمله کردیم. مگر ما در سوریه چه داریم؟ در سوریه مستشاران نظامی داریم. پس وقتی میگویند به محلهایی که در سوریه متعلق به ایران است حمله کردهاند، صحت ندارد.
او افزود: حضور ما در سوریه بر مبنای دعوت دولت سوریه است و نقش آن عمدتا، مستشاری است. بنابراین، من نمیدانم آمریکا کجا را در سوریه بمباران میکند. به خودشان بستگی دارد که میخواهند کجا را بمباران کنند. این به معنای بمباران کردن یک پایگاه ایرانی نیست.
واشنگتن در چند روز گذشته مدعی شده است که در پاسخ به دهها حمله گروههای مقاومت به پایگاههای نظامی آن در منطقه، برخی پایگاههای نظامی منسوب به ایران و گروههای وابسته به آن را در سوریه هدف حملات هوایی قرار داده است.
آمریکا هیچ توجیهی برای حضور خود در منطقه و حمایت از تمامی اقدامات مجرمانه رژیم اسراییل در قبال مردم محروم غزه ندارد
این در حالی است که ایران پیشتر، حضور نظامی مستقل در سوریه را رد کرده و گفته بود که تنها به شکل مستشاری و با دعوت دولت قانونی سوریه، برای کمک به مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت در این کشور حضور دارد.
افزون بر این، ایران موضوع «دستور دادن» یا «کنترل» نیروهای مقاومت منطقه برای حملات تلافیجویانهشان به منافع آمریکایی در منطقه را رد کرده و گفته است که تصمیمگیرنده خودشان هستند.
اگرچه، ایران نسبت به گسترش درگیریها در جنگ غزه و تبدیل شدن آن به جنگی منطقهای هشدار داده است.
وزیر امور خارجه پیشین ایران در پاسخ به این که چه دیدگاهی درباره گزارش پایگاه خبری المانیتور دارد که در آن ادعا شده است ایران قصد دارد از جنگ غزه برای بیرون راندن آمریکا از منطقه به واسطه نیروهای شبهنظامی طرفدار و وابسته به ایران استفاده کند، بیان کرد: ما بارها گفتهایم و در این باره تعارفی هم نداریم که میخواهیم آمریکا از منطقه خارج شود. آمریکا چه کاری در این منطقه دارد وقتی هزاران مایل با آن فاصله دارد؟ تصور کنید که ایران در مرزهای آمریکا باشد. واکنش آنها چه خواهد بود؟ در مورد ما هم وضع به همین قرار است.
ما بارها گفتهایم و در این باره تعارفی هم نداریم که میخواهیم آمریکا از منطقه خارج شود. آمریکا چه کاری در این منطقه دارد وقتی هزاران مایل با آن فاصله دارد
او درباره این که ایران حاضر است برای خروج آمریکا از منطقه چه کاری انجام دهد، گفت: ایران تمام تلاشش را میکند اما به نوعی، منطق و درایت خود را نیز به کار میبندد. ما خودمان را در وضعیتی قرار نمیدهیم که به تقابل بیانجامد. اما به این معنا نیست که فشار دیپماتیک اعمال نمیکنیم. بنابراین، راههای زیادی برای اعمال فشار بر آمریکا برای خروج از منطقه وجود دارد. یکی از آنها فشار دیپلماتیک و دیگری هماهنگی با گروههای مقاومت منطقه است تا مطمئن شوند آمریکا مجبور میشود این منطقه را ترک کند.
صالحی در ادامه با اشاره به اظهارت وزیر امور خارجه و رییس جمهور ایران تاکید کرد که ایران تاکید کرده است خواهان گسترش این درگیری در منطقه نیست.
او با این وجود، به موضع رژیم صهیونیستی درباره این جنگ پرداخته و گفت: من فکر میکنم اسراییلیها میخواهند این تقابل را از داخل اسراییل به بیرون از آن بکشانند. به دنبال این هستند. به این خاطر که اسراییل، در حال حاضر، به دلیل این که بسیاری از ساکنان آن شغل خود را از دست دادهاند و همه درگیر جنگ غزه هستند، کارآیی ندارد. ما امیدواریم این درگیری گسترش پیدا نکند اما آنها در تلاشند این بحران را به خارج از اسراییل بکشانند. به همین دلیل است که آنها در حال ایجاد بحران در جنوب لبنان هستند و تلاش میکنند بی از این حزبالله را درگیر این بحران کنند. اما مطمئنا، حزبالله و بقیه میدانند چه کار کنند.
صالحی گفت که رژیم صهیونیستی پی برده است اقدامات طرف مقابل این درگیری کاملا «حسابشده است».
وزیر امور خارجه پیشین ایران درباره روند عادیسازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی که پیش از جنگ غزه در جریان بود، گفت: من فکر میکنم این روند، پس از جنگ غزه به روال پیشین نخواهد بود. این روند در حال حاضر متوقف شده است و ادامه دادن آن با همان سرعت آسان نیست. فکر میکنم بیداری رخداده در افکار عمومی در میان کشورهای عربی، به دولتهایشان فشار خواهد آورد که پیش از عادیسازی روابط با اسراییل، بیشتر فکر کنند.
ما خودمان را در وضعیتی قرار نمیدهیم که به تقابل بیانجامد. اما به این معنا نیست که فشار دیپماتیک اعمال نمیکنیم. بنابراین، راههای زیادی برای اعمال فشار بر آمریکا برای خروج از منطقه وجود دارد
او در پاسخ به این که چه دیدگاهی درباره اتحاد اخیر میان رهبران منطقهای درباره مسئله غزه دارد، گفت: ما الان همگی درباره آتشبس در غزه اتفاق نظر داریم. این موضوع به نفع منطقه و به نفع مردم غزه است. برای اسراییلیها منطقی باقی نمانده است و یکی پس از دیگری مرتکب اشتباه میشوند و با تداوم این جنگ، این موضوع به نفع جهان عرب و جهان اسلام خواهد بود. چراکه هرچه آگاهی افکار عمومی جهان اسلام بالاتر برود، آنها بیشتر به واقعیت و ماهیت رژیم اسراییل پی خواهند برد.
صالحی با تاکید بر ماهیت اشغالگرانه رژیم صهیونیستی گفت که «ما مطمئنیم، در نهایت، مردم پیروزند، نه دولتها» و در این جنگ نیز بار اصلی بر دوش مردم است و «مردم هرگز شکست نمیخورند.»
انتهای پیام