تولیدکنندگان فرش دستباف خواستار ارتقای جایگاه مرکز ملی فرش هستند و معتقدند باید به جای کوچک کردن این مرکز، سازمان فرش و صنایع دستی زیر نظر مستقیم رئیس جمهوری تشکیل شود.
به گزارش خبرآنی، در سال ۱۳۸۲، با قبول درخواست بخش خصوصی از سوی دولت و بر اساس مصوبه شورای عالی اداری مرکز ملی فرش برای انجام کلیه امور مربوط به فرش دستباف در حوزه مرکزی وزارت بازرگانی وقت تشکیل شد. اما حدود دو سال قبل وزارت صمت اقدام به حذف مرکز ملی فرش از چارت وزارت صنعت، معدن و تجارت و انتقال آن به وزارت گردشگری، میراث فرهنگی و صنایعدستی کرد، اما با اعتراض فعالان صنعت فرش این موضوع منتفی شد. اما اخیرا دوباره وزارت صمت تصمیم به ادغام مرکز ملی فرش ایران با دفتر صنایع ورزشی و خلاق که طیف وسیعی از حوزهها، از اسباببازی گرفته تا پویانمایی، صنایع ورزشی، هنرهای تجسمی، طلا و جواهر، بازیهای رایانهای و ... را تحت پوشش خود دارد، گرفته که این موضوع هم مورد انتقاد تولیدکنندگان فرش دستباف قرار گرفته است.
در این رابطه حامد چمنرخ -عضو هیئت رئیسه اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران- در نشست خبری اظهار کرد: در گذشته چندین وزارتخانه درگیر حوزه فرش دستباف بودند و برای رفع این مشکل مرکز ملی فرش تشکیل شد. مرکز چارت گستردهای دارد و با سه معاونت که هر سه مهم بودند فعالیت میکرد، اما حال مشخص نیست چگونه میتوان مسئولیت این معاونتها را در یک دفتر انجام داد. همچنین تاکنون جایگاه رئیس مرکز ملی فرش، معاون وزیر بود، اما حالا به معاون جایگزینی پلتفرهای جدید برای خودروهای تجاری ظرف دو سال معاونِ معاونِ معاونِ وزیر تنزل پیدا کرده است. چرا که در حال حاضر دفتر فرش زیرمجمعوعه مرکز صنایع خلاق است و این مرکز نیز زیرمجموعه معاونت صنایع عمومی قرار دارد. این در حالی است که در گذشته که رئیس مرکز مستقیم با وزیر ارتباط داشت هم کارها با سرعت پیش نمیرفت.
وی با بیان اینکه ادغام مرکز ملی فرش با دفتر صنایع خلاق مشکلاتی به دنبال دارد، تصریح کرد: برای مثال مسئول حوزه فرش در این دفتر امکان ارتباط با استانداران و ابلاغ دستورالعمل به سازمانهای صمت به طور مستقیم را ندارد. همچنین سرنوشت مراکز فرش در سازمانهای صمت استانها مشخص نیست و این فرد امکان ابلاغ به سایر وزارتخانهها را هم ندارد.
چمنرخ با اشاره به نامهنگاری فعالان حوزه فرش دستباف با مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس، گفت: مطالبه ما امروز ایجاد سازمان ملی فرش و صنایع دستی زیرمجموعه رئیس جمهوری است. برای این موضوع ساختاری هم پیش بینی کردیم که شامل معاونت اقتصاد و بازاریابی، تولید، طرح و برنامه و توسعه مدیریت و منابع است. این درخواست هنوز نزد آقای مخبر بوده و برای آن تصمیمی گرفته نشده است.
به گفته وی در نیمه نخست امسال صادرات فرش دستباف معادل حدود ۳۲ میلیون دلار بوده و پیش بینی میشود صادرات فرش در کل امسال نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰ درصد افت داشته باشد.
دستمزد قالیبافان چقدر است؟
در ادامه این نشست مرتضی میری -عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف- با بیان اینکه فعالان صنعت فرش دنبال ساختاری هستند که قائم به فرد نباشد و جایگاهی با قدرت مناسب برای حل مشکلات داشته باشد، گفت: برخی مشکلات در این صنعت به خاطر سیاستگذاریهای غلط ایجاد میشود، اما حل و فصل آن زمانبر است.
وی با بیان اینکه فرش بیشتر از حوزههای دیگر از پیمان سپاری ارزی آسیب دید، تصریح کرد: بر اساس قانون بودجه قرار بود امسال شاهد کاهش پیمان سپاری ارزی فرش باشیم، اما به خاطر همین ضعف جایگاه مرکز، ابلاغ این بند تا آبان طول کشید و هنوز هم بانک مرکزی آن را اجرا نکرده است. اگر جایگاه مرکز ملی فرش بالاتر بود، میتوانست موثرتر عمل کند.
میری با بیان اینکه درباره ادغام مرکز، از مجلس استفاده خواهیم کرد تا اقدامی خلاف مصوبه شورای عالی اداری انجام نشود، درباره دستمزد قالیبافان اظهار کرد: در سال جاری دستمزد قالیبافان حدود ۳۰ درصد افزایش یافته و در حال حاضر میانگین دستمزد ماهانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان است. برای مثال دستمز بافت یک قالی ۱۲ متری که حدود دو سال زمان میبرد و توسط دو یا سه بافنده انجام میشود، حدود ۶۰۰ میلیون تومان است.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف در ادامه در پاسخ به سوال خبرآنی در رابطه جدیدترین وضعیت بیمه قالیبافان نیز گفت: در حال حاضر حدود دو میلیون قالیباف در کشور فعال هستند، اما در کل کشور ۲۴۰ هزار نفر بیمه دارند و ۲۰۰ هزار نفر هم در نوبت هستند که به دلیل کمبود بودجه درخواست آنها پذیرفته نمیشود. سال گذشته نمایندگان تامین اجتماعی بدهی دولت برای بیمه قالیبافان به این سازمان را شش همت اعلام کرده بودند. به دلیل همین کمبود بودجه مرکز ملی فرش با کمک سازمان بازنشستگی، بیمه عشایر و روستایی را برای قالیبافان در نظر گرفت که دفترچه خدمات درمانی ندارد و خیلی مورد استقبال قرار نگرفت.
در ادامه این نشست برخی روسای اتحادیههای استانی نیز از تصمیم ادغام مرکز ملی فرش انتقاد کردند. آنها معتقدند در گذشته صادرات فرش دومین محصول بعد نفت بود، پس فرش میتواند حتی وزارتخانه داشته باشد.
همچنین به گفته فعالان حوزه فرش دستباف زندگی حدود هشت میلیون نفر که بیشتر هم افراد روستایی هستند به این صنعت وابسته است و در مقابل هزینهای برای دولت ندارد. پس باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
برخی از روسای اتحادیهها نیز با صادرات پشم ایرانی مخالفت کردند. به گفته آنها یک تمایز فرش ایرانی، همین پشم است. در اصل به دلیل ویژگی زیست بومی ایران، پشم ایران ویژگی ذاتی دارد و رقبا در بازار جهانی نمیتوانند تولیدات ایران را شکست دهند. اما چون سود خوبی در خارج کردن آن و فروش به رقبا است، عدهای به دنبال دریافت اجازه صادرات هستند. حتی برخی افراد به دنبال گرفتن اجازه صادرات پشم دباغی هستند تا با همین عنوان پشم ایرانی را هم صادر کنند.
انتهای پیام