به گزارش پایگاه خبری خبر آنی به نقل از روابط عمومی مجموعه فرهنگیتاریخی میراث جهانی کاخ گلستان، آفرین امامی با بیان این مطلب عنوان کرد: یکی از چالشهای مدیر موزه یا دستاندرکاران امر موزهداری، نحوه استفاده از تکنولوژی روز و زیرساختهای امروزی در ابنیههای تاریخی و موزهها است. از جمله این موارد میتوان به شبکه برق تلفن، تأمین سرمایش و گرمایش موزهها (تأسیسات مکانیکی) و شبکه گاز اشاره کرد که باید به گونهای اجرا شود تا سیما و چهره تاریخی مخدوش نشود و اصالت بنا تحت تأثیر قرار نگیرد.
مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی میراث جهانی کاخ گلستان ادامه داد: برای دستیابی به چنین هدفی، نگاه دقیق و کارشناسانه و استفاده از تجربیات بینالمللی و مطالعه، یکی از راههایی است که به مدیران موزه برای اجرای زیرساختها کمک میکند، براین اساس طبیعی است که امروزه با ورود تکنولوژیهای مختلف به جهان، موزهداران و مدیران موزه درصدد استفاده از آنها برآیند، کاخ گلستان نیز همواره درصدد این بوده که از تکنولوژیها به بهترین شکل استفاده کند بدون آنکه سیمای تاریخی مجموعه جهانی مخدوش شود.
وی تصریح کرد: یکی از این زیرساختها که از سال ۱۳۷۵ در کاخ گلستان اجرا شده شبکه گاز است، این شبکه در آن سالها اجرا شد و تا سال ۱۳۹۹ به گونهای بود که اگر در زمان وقوع حادثه، دستاندرکاران مجموعه جهانی مجبور میشدند شبکه گاز را به صورت اضطراری قطع کنند این امر امکان وجود نداشت.
امامی گفت: به دلیل نبود رسیدگی به این شبکه، شیرهای گاز از کارایی لازم برخوردار نبود و شرایط استاندارد خود را از دست داده بودند، علاوه بر شیرها، شبکه گاز نیز به علت اینکه فقط از لولههای فلزی استفاده شده بود به خصوص در زیر زمین دچار خوردگی و آسیب شده بودند.
مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی میراث جهانی گلستان ادامه داد: بنابراین در فاز نخست، مقدار آسیبهای موجود در شبکه گاز بررسی و مطالعه آسیبهای شبکه گاز بر اساس مطالعه انجام شده نسبت به اصلاح و رفع آسیب شبکه گاز کاخ گلستان اقدام شد.
وی افزود: شیرآلات شبکه گاز کاخ گلستان از سال ۱۳۷۵ تکنولوژی قدیمی داشته و با تکنولوژیهای امروزی مطابقت ندارد، بنابراین همه این موارد لزوم ورود، تکمیل، اصلاح و استانداردسازی شبکه گاز مجموعه را به یک امر ضروری و مهم تبدیل کرده بود.
امامی تصریح کرد: بر این اساس در فاز نخست بر اساس مطالعاتی که انجام شد در بخشهایی که لولههای فلزی در زیر زمین قرار گرفته بود به لولههای پلی اتیلن تبدیل شد و انشعابات اضافی و سلیقهای که بنا به نیاز مصرفی بدون مطالعه در دورههای قبل ایجاد شده بود همگی جمع آوری شده و جای خود را به نحوه صحیح اجرای لوله کشی ایمن داد و شیرهایی با تکنولوژی روز استفاده شد تا بتوان در زمانهای ضروری نسبت به مسدود کردن و قطع گاز اقدام کرد.
وی گفت: از همه این موارد مهمتر در ابتدای شبکه گاز یعنی در ایستگاه گاز، شیر حساس به زلزله نصب شد تا چنانچه در صورت وقوع زلزله بزرگی، بلافاصله شبکه گاز به طور خودکار قطع شود و از بروز انفجار حادثه و آتش سوزی در مواقع بحرانی جلوگیری شود زیرا در بسیاری از ابنیه تاریخی در داخل کشور و یا خارج از کشور آتش سوزیهای به وقوع پیوسته اکثراً بر اثر اتصال برقها و نا ایمن بودن سیستم الکتریکی بوده است.
مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی میراث جهانی کاخ گلستان اظهار کرد: بنابراین به جز شبکه گاز، ایمن سازی شبکه الکتریکال کاخ گلستان نیز در دستور کار قرار گرفت و در یک مطالعه جامع، طرح بهسازی شبکه الکتریکال کاخ گلستان آماده شد و بر اساس آن ساخت و نصب تابلوها با تکنولوژی روز و استاندارد و ایمن به جای تابلوهای قدیمی شروع شد، البته در ابتدای راه هستیم و میبایست در این طرح، ۳۷ تابلوی برق استانداردسازی شود که بنا بر میزان و تخصیص اعتباری که به کاخ گلستان اختصاص مییابد به مرور و در قالب فازبندی نسبت به تابلوهای قدیمی اقدام میشود که تاکنون ۷ تابلو برق ایمن سازی شده است.
وی عنوان کرد: همچنین درخصوص شبکه گاز کاخ گلستان، در دو فاز شبکه گاز فشار ضعیف و شبکه گاز فشار قوی در زمان استاندارد سازی نقشههای لازم برای این شبکه تهیه شد و این نقشهها مورد تأیید سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و شرکت ملی گاز قرار گرفت. این استاندارد سازی در کاهش و کنترول مصرف گاز تأثیرگذار است.
امامی ادامه داد: بنابراین استاندارد و ایمن بودن این شبکه جدید گاز از سوی این دو نهاد نظارتی نیز مورد تأیید قرار گرفته و از این به بعد به واسطه استانداردسازی انجام گرفته، دیگر ایجاد لوله کشیهای غیر استاندارد که تا قبل از این نوسازی، شبکه را دچار چالش میکرد و کار بسیار خطرناکی بود که در دورههای گذشته با ایجاد لولهکشیهای غیر ایمن بدون نظارت رخ داده بود جمع آوری شد.
وی خاطرنشان کرد: براین اساس از این به بعد نیز هیچ کسی اجازه نخواهد داشت بدون هماهنگی با شرکت ملی گاز و سازمان نظام مهندسی نسبت به اضافه کردن انشعابات گاز و فرعیات این شبکه، اقدام کند، بنابراین این نکته مهم در نگهداری و بهرهبرداری از شبکه گاز کاخ گلستان مورد تاکید و اجرایی شده است.