به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، شانزدهمین نشست ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار در شهر زابل برگزار شد. در این نشست که برای نخستین بار در استان سیستان و بلوچستان برگزار میشد، نمایندگانی از تمام دستگاههای مسئول از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت امور خارجه، وزارت نیرو، وزارت بهداشت، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و ... حضور داشتند.
علی سلاجقه؛ معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که به عنوان رئیس این ستاد ملی در نشست حضور پیدا کرده بود، ضمن درود فرستادن بر روح امام خمینی(ره)، شهید سلیمانی، شهدای زابل و شهدای غزه اظهار کرد: مردم مظلوم غزه توسط انسانهایی که تنها در ظاهر شبیه به انسان هستند، شهید میشوند اما من مطمئنم که بهزودی وعده الهی در فلسطین تحقق پیدا میکند. به زودی غزه سر از خاک برمیدارد و مردم مظلوم از زیر ستم رژیم جنایتکار صهیونیستی خارج خواهند شد.
وی ضمن ابلاغ سلام رئیس جمهور به مردم ولایت مدار استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: مسئله گرد و غبار در استان سیستان و بلوچستان از اولویتهای دولت مردمی سیزدهم است و ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار به صورت ماهانه در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شده و مباحث بر اساس اولویتبندی دنبال میشوند. دستگاهها به تکالیف خود در این خصوص عمل کرده و سازمان حفاظت محیط زیست نیز به عنوان ناظر، تکالیف این دستگاهها را دنبال میکند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به برگزاری نشست این ستاد در شهر زابل گفت: رئیس جمهور محترم با توجه به اینکه دغدغه زیادی در خصوص استان سیستان و بلوچستان دارتد، از بنده خواستند که جلسه ستاد را در همین جا برگزار کنیم. خوشبختانه ستاد ملی مقابله با گرد و غبار تاکنون برونداد خوبی داشته اعضا به صورت منظم در جلسات شرکت میکنند و همین حضور حداکثری همه دستگاهها در زابل نشان از احترام و دغدغهمندی دستگاههای مختلف نسبت به مردم استان دارد.
سلاجقه با تشبیه شرایط توفانهای گرد و غبار زابل به مسئله پسماند سراوان گفت: کوههای زباله سراوان نمادی از مشکلات کشور در حوزه پسماند بود که معتقدیم اگر این مشکل را حل کنیم، مسئله پسماند در سایر شهرها نیز به راحتی حل خواهد شد. تا الان حل این معضل 60 درصد پیشرفت داشته است. مسئله گرد و غبار زابل هم شبیه همین موضوع است و اگر بتوانیم این پدیده را در زابل کنترل کنیم، قطعاً در سایر نقاط کشور نیز نتایج خوبی خواهیم گرفت.
وی با بیان اینکه مردم شریف سیستان ولایتمدار و پشتیبان نظام جمهوری اسلامی هستند، گفت: در صحبتهایی که امروز با این مردم شریف داشتم متوجه شدم که آنها قبول دارند که در نظام جمهوری اسلامی ایران کارهای بزرگی برای سیستان انجام شده اما سوء مدیریتهایی رخ داده که باید اصلاح شود. مردم نسبت به همین سوء مدیریتها گلهمند هستند که این گلهمندی بجاست.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اعتبارات محدود مقابله با گرد و غبار در سیستان گفت: دستگاهها کار خود را انجام میدهند و مداوم گزارش کار میدهند اما با این اعتبارات قطره چکانی، کارها با سرعت پیش نمیرود.
سلاجقه با بیان اینکه مهار توفانهای گرد و غبار نیاز به همگرایی بین المللی دارد، گفت: ما در دیپلماسی بینالمللی بسیار خوب عمل کردهایم و اکنون حرف جمهوری اسلامی در مجامع بینالمللی خریدار دارد. ما برنامه عملیاتی مهار گرد و غبار را برای جنوب، جنوب غرب، شرق و شمال شرق کشور تدوین کردهایم که در حال رایزنی با کشورها هستیم تا این برنامهها اجرا شود.
وی افزود: از سازمان محترم برنامه بودجه توقع داریم تا حداقل 300 میلیارد را به این موضوع تخصیص دهد تا نقشهها و طرحهایی که آماده کردهایم اجرا شون.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به نقش اساسی سازمان منابع طبیعی در کنترل و مهار گرد و غبار گفت: از سازمان منابع طبیعی انتظار داریم که تا وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد و همچنین به دنبال این هستیم که اعتبارات لازم از سوی ستاد تامین شده و هم سازمان برنامه و بودجه به این موضوع عنایت ویژهای داشته باشد.
سلاجقه ادامه داد: باید کانونهای بحرانی گرد و غبار در افغانستان را شناسایی کنیم و روی آنها نیز کار کنیم. در واقع سازمان منابع طبیعی باید به سمت پروژههای مشترک در کشور افغانستان برود چرا که بسیاری از کانونهای تاثیرگذار بر گرد و غبار سیستان در افغانستان هستند و باید با همکاری دوجانبه این کانونها را تثبیت کرد.
معاون رئیس جمهور در رابطه با پروژه سیستان توضیح داد: در این برنامه با اتحادیه اروپا همکاری میکردیم اما به دلیل تحریمهای ظالمانه و فشاری که آمریکا به غلامان حلقه به گوشش وارد کرد، آنها از ادامه کار سر باز زدند و اعتباری نیز به پروژه تخصیص ندادند. با این وجود خودمان سریعاً تامین اعتبار را انجام دادیم و نگذاشتیم که کار روی زمین بماند. این پروژه با کمک مردم و جوامع محلی ادامه خواهد داشت.
سلاجقه با اشاره به نقش چرای بیرویه دام و به ویژه شترها در نابودی پوشش گیاهی اطراف تالابها اظهار کرد: مشابه اتفاقی که در هامون میافتد را در تالاب صالحیه کرج هم داشتیم که تبدیل به منشا گرد و غبار شده بود. در آنجا نیز چرای شترها مشکل ساز شده بود اما با دستور شخص رئیس جمهور معضل چرای شترها ساماندهی شد و الان نتایج خوبی در آنجا رقم خورده است. این مشکل در تالاب هامون نیز وجود دارد که باید وزارت جهاد کشاورزی و هم سازمان حفاظت محیط زیست هرچه سریعتر این مشکل را ساماندهی کنند.
وی با اشاره به بیماریهای تنفسی که در استان وجود دارد و زندگی مردم را مختل کرده است، گفت: از وزارت محترم بهداشت میخواهم که ارتقا بیمارستانهای منطقه سیستان را در جهت درمان بیماریهای تنفسی، پوستی و چشمی پیگیری کند و انشاءالله شهرستان زابل پایلوت درمان بیماریهای چشمی شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: از نظر تامین آب برای شهروندان مشکل نداریم و اگر چاه نیمهها نیز با مشکل مواجه شود، انتقال آب از دریای عمان انجام میشود. همچنین چاههایی نیز حفر شده که در مواقع خاص استفاده میشود. بار دیگر تاکید میکنم که دولت به هیچ وجه اجازه نمیدهد مردم منطقه با مشکل آب مواجه شوند.
سلاجقه با بیان این که مصوبات این جلسه را صبح فردا در جلسه هیئت دولت پیگیری میکنم، گفت: پیگیری اختصاص حقابه هامون صابوری از فراهرود که با بهرهبرداری سد بخشآباد مختل میشود، باید به صورت مستمر پیگیری شود. این موضوع را دکتر طهماسبی پیگیری میکنند و مکاتباتش انجام میشود.
وی ادامه داد: رایزنی فرامرزی با کشور افغانستان و بازدیدهای میدانی، پیگیری اصلاحات سد کمالخان و بند بتنی نهر لشگری توسط وزارت امور خارجه و وزارت نیرو در قالب کمیسارای آب ایران و افغانستان دنبال میشود. لایروبی مسیرهای آب رودخانه هیرمند از نهر لشگری افغانستان تا ورودی آب به ایران حتما باید اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: درخواست اجرای برنامههای تثببت خاک در محل کانال احداث شده توسط وزارت نیرو در بستر هامون که امروز مشاهده کردیم، یک منشا برداشت است و روزی که تاسیس میشد نیز تاکید کردیم که هم مصوبه شورای تامین استان را داشته باشد و هم وزارت نیرو و شرکت پبمانکار آن را تثبیت کنند. این کار حتما باید صورت بگیرد.
رییس سازمان حفاظت محیی زیست گفت: تشکیل ستاد دریاچه هامون و تامین آب برای عرصههای نهالکاری شده داخل تالاب توسط وزارت نیرو و آب منطقهای از محل پساب استان ، همکاری اداره کل محیط زیست و منابع طبیعی استان برای برنامههای کنترل گرد و غبار طبق تکلیف قانون هوای پاک، ابجاد شبکه دیدهبانی گرد و غبار و سایر مصوبات به طور جدی پیگیری میشود و امیدواریم تا پایان سال با استفاده از همه ظرفیتها اتفاقات خوبی برای تالاب هامون رقم بخورد.
سلاجقه تاکید کرد: ما برای همه این موارد، برنامه زمانبندی شده میخواهیم و حداکثر ظرف دو ماه آینده باید به صورت عملیاتی و اجرایی پیگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: در دولت برخی دوستان گرد و غبار را به هر عنوان بحران نمیشناسند اما اگر یک روز به اینجا بیایند بحران را با تمام وجود احساس خواهند کرد.
انتهای پیام/