یاسین کیخا در گفت و گو با خبرنگار خبرآنی، با اشاره به دیدار ۷۰۰ نفر از نخبگان و استعدادهای برتر کشور با رهبر انقلاب که روز گذشته ۲۵ مهرماه و در دومین روز از سیزدهمین همایش ملی نخبگان برگزار شد، اظهار کرد: بعد از سخنرانی رئیس بنیاد ملی نخبگان، ۷ نفر از نخبگان (۵ آقا و ۲ خانم) نکات، انتقادات و پیشنهاداتی را پیرامون موضوعاتی چون آلودگی هوا، طب سنتی و گیاهان دارویی، خودرو، کوانتوم، کشاورزی و .. مطرح کردند.
سخنرانی ۷ نخبه مقابل رهبری/از فناوری های کوانتومی تا اصلاح نظام توزیع یارانههای حوزه انرژی
دبیر سیزدهمین همایش ملی نخبگان به تشریح موضوعات مطرح شده از سوی نخبگان پرداخت و گفت: این موضوعات شامل سازوکار نقشآفرینی شرکتهای دانشبنیان در حوزه خودرو، بهبود اجرای سیاستهای محرومیت زدایی از مناطق محروم، اهمیت سرمایهگذاری کشور در زمینه فناوریهای راهبردی و اقتدارآفرین، نظیر فناوریهای کوانتومی و صنعت تراشه، چالشهای سیاستگذاری بخش کشاورزی و اصلاح روند مشارکت نهادهای علمی و عناصر دانشگاهی در این حوزه، بهروزرسانی دستورکارهای حوزه مدیریت آلودگی هوا و اصلاح نظام توزیع یارانههای حوزه انرژی و اهمیت جایگاه جهانی طب سنتی و گیاهان دارویی، مزیتهای نسبی ایران و بازار جهانی خدمات و محصولات این حوزه بود.
تاکید رهبری بر توجه بدنه جوان دولت به پیشنهادات نخبگان
کیخا افزود: حضرت آقا در واکنش به نکات مطرح شده از سوی نخبگان، تاکید کردند جوانان به واسطه حضور در بدنه دولت و اجرایی کشور باید پای کار بیایند و پیشنهادات خوب را بشنوند و اجرا کنند. امسال مخاطب حضرت آقا درباره موضوعاتی که نخبگان مطرح کردند، جوانان حاضر در دولت و نخبگان بودند که به نظرم نکته مهم و مستلزم این است که بدنه دولت که بدنه جوانی هم هست، خودش را نسبت به مسائل مطرح شده پاسخگو بداند و در حیطه اجرا اقدام کند.
رهبری خواستار یک خیز جدید و فصل تازهای از تحرک مبتکرانه علمی شدند
وی ضمن بیان این مطلب که نقطه طلایی فرمایشات آقا در حوزه نخبگانی این بود که ایشان خواستار یک جهش تازه و ورود به فصل تازهای از فعالیتهای نوآورانه در مراکز و محیطهای علمی-دانشگاهی شدند، بیان کرد: ایشان تاکید داشتند نخبگان، دانشجویان و مراکز علمی-دانشگاهی کشور باید خود را برای یک خیز جدید و فصل تازهای از تحرک مبتکرانه علمی آماده کنند.
جهش در راهکارهای میان بر و تحول آفرین توسط نخبگان
سرپرست معاونت سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، اظهارات حضرت آقا پیرامون خیزش و جهش در راهکارهای میان بر و تحول آفرین توسط نخبگان را فتح باب جدیدی در رویکردهای ایشان برای جامعه نخبگانی برشمرد و گفت: حضرت آقا اشاره ای هم به رشد علمی کشور و یا همان نهضت نرم افزاری و مرزشکنی علمی در دو دهه قبل داشتند و در ادامه مطالبه جدید ایشان این بود که موج دیگری برای رشد و جهش علمی و دانشی کشور باید اتفاق بیفتد؛ طبیعتا در این مسیر نقش اصلی بر عهده جامعه نخبگانی است چرا که ایجاد مسیرهای جدید و شتاب مضاعف علمی، مستلزم توان و استعداد بالایی است که باید آن را در نخبگان جست.
تاکید بر حس مفید بودن نخبگان/لزوم ایجاد بستر جدید برای ارائه راهکارهای تحول آفرین
کیخا در ادامه خاطرنشان کرد: در بخشی دیگر، ایشان بحث مفید بودن نخبگان و ایجاد بستری مناسب از سوی مسئولان که جامعه نخبگی در آن حس مفید بودن داشته باشد را مورد تاکید قرار دادند که در اینجا مشخص می شود که در فرمایشات آقا از مطالبه جهش و خیز جدید تا حس مفید بودن یک پیوستگی معنایی وجود دارد. دولتمردان باید این عرصه جدید را برای فعالیت های نخبگانی ایجاد کنند تا آن ها راهکارهای تحول آفرین خودشان را در اختیار حاکمیت قرار دهند و بدنه دولت در ادامه به آن جامه عمل بپوشانند.
اشتغال نخبگان باز هم مطالبه رهبری بود/ فراخوان جدید جذب در دستگاه ها به زودی اعلام می شود
وی ضمن اشاره به اینکه نکته دیگر مطرح شده در این دیدار که سال گذشته هم مورد تاکید حضرت آقا بود،اقدامات مشخص برای نخبگان بود، گفت: ایشان تاکید کردند امکان اشتغان و امکان تداوم مطالعات و تحقیقات دو توقع نخبه از دستگاه مدیریت کشور است که باید این دو امکان برای آنها فراهم شود. بنیاد ملی نخبگان عطف به فرمایشات سال گذشته، بحث جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی را آغاز کرده است که هزار و ۲۰۰ نفر وارد این فرایند شدند نزدیک ۳۵۰ نفر جذب شدند و کد استخدامی دریافت کردند. ظرف ۲-۳ هفته آینده در صورت مشخص شدن دفترچه مشخصات مشاغل و شرایط خاص در هماهنگی با دستگاه ها، فراخوان جدیدی برای جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی اعلام خواهد شد.
پیشنهاد اجرای «طرح های آینده ساز» به معاونت علمی/ایجاد مسیرهای فناورانه برای اثرگذاری نخبگان
سرپرست معاونت سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان از برنامه بنیاد برای تحقق فرمایشات رهبری پیرامون ایجاد جهش و خیز جدید علمی خبر داد و گفت: در این راستا بنا داریم یک سری طرح هایی را با عنوان «طرح های آینده ساز» به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ارائه دهیم؛ این ها طرح هایی هستند که مدت زمان اجرای آن ها در بازه های زمانی ۵ تا ۱۰ سال آینده در نظر گرفته شده و اغلب موضوعاتی اند که افق های جدیدی را پیش روی نخبگان ایجاد می کنند و مسیرهای فناورانه و مطلوبی را برای اثرگذاری نخبگان پیش روی آن ها قرار خواهد داد.
تحول آفرینی با اجرای طرح های فناورانه و آینده نگرانانه
وی ضمن بیان این مطلب که این طرح ها، اتفاقات امیدبخش و تحول آفرینی را در بستر یک سری مسائل چالشی، فناورانه و آینده نگرانه ای ایجاد می کند، خاطرنشان کرد: برخی از این موضوعات پیش از این مطرح و بررسی شده اما باید در تعامل با معاونت علمی آن ها را نهایی کنیم که پس از آن موضوعات و بسترِ اجرا اعلام خواهد شد.
کیخا در پایان تصریح کرد: این طرح ها، از موضوعات جاری و معمولی که در حال حاضر صنایع و اقتصاد ما درگیر آن است، یک گام جلوتر است؛ چرا که ما معتقد هستیم نخبگان باید مرزشکنی و آینده سازی برای کشور کنند. نخبگان هستند که باید معماری آینده کشور را بسازند. هدفگذاری ما این است که اگر این طرح ها به نتیجه برسد، اثر این کارهای تحول آفرین در زندگی مردم نیز درک و دیده شود.