به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، شهین یار احمدی در نشست «دستاوردهای 18 ساله اجرای برنامه کشوری غربالگری بیماری کم کاری تیروئید نوزادان در ایران» که در بیمارستان قلب شهید رجایی برگزار شد، گفت: برنامه کشوری غربالگری کم کاری تیروئید به عنوان زیرساخت غربالگری بقیه بیماریهای مهم نوزادان از مهرماه 1384 در سیستم سلامت کشور ادغام شد.
وی افزود: طی این مدت، برنامه به اهداف کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت خود دست یافته و به عنوان یکی از موفق ترین برنامههای ملی در حوزه سلامت کودکان شناخته شده است.
رئیس اداره غدد و متابولیک وزارت بهداشت با بیان این که در مدت این 18 سال بالغ بر 22 میلیون نوزاد ایرانی و غیرایرانی مورد غربالگری قرار گرفته و بیش از 64 هزار بیمار نیز شناسایی شدهاند، بیان کرد: تمام بیماران شناسایی و درمان شده از بهره هوشی طبیعی برخوردارند و هیچ بیماری عقب مانده ذهنی نشده است که این موضوع نشانگر اثربخشی برنامه بوده است.
یاراحمدی تصریح کرد: با اجرای برنامه کشوری غربالگری بیماری کم کاری تیروئید نوزدان، هر ساله حداقل 4000 تا 4500 کودک از عقبماندگی ذهنی نجات مییابند.
وی خاطرنشان کرد: در تمام روستاها و شهرهای کشور نوزادان از دریافت خدمت برخوردارند و پوشش برنامه در هیچ زمانی حتی در همه گیری کرونا دچار وقفه نشد. علاوه بر نوزادان ایرانی، نوزادان غیرایرانی نیز غربالگری شده و در صورت بیمار بودن تحت مراقبت قرار می گیرند.
رئیس اداره غدد و متابولیک وزارت بهداشت با بیان این که کم کاری تیروئید در 4.3 نوزاد ایرانی از هر 1000 تولد وجود داشته و یک بیمار در هر 221 نوزاد غربالگری شده است، گفت: بیماری کم کاری تیروئید در همه نقاط دنیا بروز میکند و روند افزایشی داشته است.
وی اضافه کرد: بروز این بیماری در ایران 4 تا 8 برابر میزان جهانی است در عین حال 50 درصد از موارد ابتلا در نوزادان گذراست. اگرچه هر دو نوع دائم و گذاری این بیماری برای مصونیت از عوارض جدی، نیاز به درمان دارند.
یار احمدی مهم ترین عوامل بروز بالای کم کاری تیروئید نوزادان در کشور را چنین برشمرد: اختلالات ید در محیط، نارس بودن، وزن کم نوزاد هنگام تولد، دوقلو یا چند قلو بودن، زردی طول کشیده، کمبود دریافت ید روزانه در مادر باردار، ابتلای مادر به بیماری تیروئیدی، ابتلای مادر به دیابت، وجود ناهنجاری مادرزادی، سابقه داشتن خواهر یا برادر مبتلا به کم کاری تیروئید و ازدواج های فامیلی.
وی با اشاره به غربالگری کم کاری تیروئید در نوزادان غیرایرانی، گفت: از سال 90 تا 1401 بالغ بر 540 هزار و 287 نوزاد غیر ایرانی غربالگری شده و از میان آن ها 2 هزار و 587 بیمار شناسایی شده است.
رئیس اداره غدد و متابولیک وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: این در حالی است که تعداد نوزادان غیرایرانی بیش از 3.5 برابر افزایش و تعداد بیماران شناسایی شده در بین آنان نیز 7 برابر افزایش یافته است.
یاراحمدی در پایان برنامه کشوری غربالگری نوزادان را یکی از برنامههای موفق در سیستم سلامت کشور عنوان و ابراز کرد: پوشش 95 درصدی برنامه نشان از موفقیت برنامه در سیاستگذاری و اجرا و ناشی از تلاش های همکاران در دانشگاه های علوم پزشکی کشور در اجرای موفق برنامه بوده است.
انتهای پیام/