خبرآنی/مرکزی رئیس میز تخصصی سنگ کشور گفت: اگر در حوزه سنگ تزیینی به موقع اقدام نشود، احتمال جایگزینی سنگهای مصنوعی به جای سنگ طبیعی وجود خواهد داشت.
علی جودکی، عصر چهارشنبه ۱۸ مهرماه در هفتمین نشست میز سنگ کشور که همزمان با پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران نیمور محلات برگزار شد، اظهار کرد: مشکلات اقتصادی کشور یک مجموعه است اما توجه به صادرات میتواند در حل آنها تاثیرگذار باشد. بخش اعظمی از اصلاح مشکلات اقتصادی کشور از مسیر صادرات میگذرد.
با تکنولوژی ۵۰ سال پیش نمی توان سنگ مطلوب بازار را تولید کرد
وی ادامه داد: در صادرات سنگ تزئینی به جایگاه واقعی خود نرسیدهایم و در اقتصاد کلان نیز همینگونه است. سیاستهای ما در این مسیر نیاز به بازنگری دارد که در میز سنگ به بازنگری برخی از این سیاستها میپردازیم.
وی با اشاره به بازار ۳۷ میلیارد دلاری صنعت سنگ جهانی، افزود: اگر در حوزه سنگ تزیینی به موقع اقدام نشود، احتمال جایگزینی سنگهای مصنوعی به جای سنگ طبیعی وجود خواهد داشت. یکی از نکاتی که در اجلاس ششم میز سنگ نیز به آن پرداخته شد، ماشینآلات فراوری است. امروزه نمیتوان با تکنولوژی ۵۰ سال پیش مطابق سلیقه بازار به فرآوری سنگ پرداخت.
مدیرکل صمت استان مرکزی گفت: یکی از نکات مثبت در زمینه سنگ این است که سنگ کوپ، سنگ خام محسوب نمیشود چرا که ۵۰ درصد فراوری سنگ در معدن اتفاق میافتد.
وی با اشاره به صادرات ۷۵ درصدی سنگ کوپ از کشور ترکیه، اظهار کرد: ذائقه کشورها متفاوت است و همچنین در بهترین شرایط، امکان فرآوری ۵۴ درصد سنگ استخراجی از معادن در کشور وجود دارد. صادرات سنگ نه تنها یک هدف، بلکه فرایندی است که از استخراج سنگ در معدن آغاز شده و به صورت سنگ فراوری شده یا کوپ به دست مشتری خارجی میرسد.
ایجاد شورای سیاستگذاری سنگ از اتخاذ تصمیمات خلقالساعه درباره این صنعت جلوگیری میکند
جودکی ادامه داد: تعریف عوارض مختلف بر روی سنگ، صادرات آن را مختل میکند. از آنجا که افغانستان به آبهای آزاد دسترسی نداشته و امکان فرآوری سنگ در آن کشور وجود ندارد، ممنوعیت ورود سنگ از افغانستان موجب مسدود شدن بخشی از بازار بر روی کشور میشود. ایجاد شورای سیاستگذاری سنگ کشور، از اتخاذ تصمیمات خلقالساعه در ارتباط با این صنعت جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه امیدواریم با برنامهریزی مناسب و ارتباطات بیشتر، شرایطی فراهم شود تا گام مثبتی را برای توسعه صادرات کشور برداریم. در صورت راهاندازی پایانه صادراتی سنگ عدد صادراتی کشور را جابجا خواهیم کرد.
رئیس میز سنگ کشور گفت: اصلاح نرخ ارز حاصل از صادرات و افزایش زمان بازگشت ارز به میزان حداقل ۶ ماه، تهاتر صادرات محصولات معدنی با واردات ماشینآلات صنعتی، پیگیری رفع ممنوعیت واردات سنگ از هرات افغانستان و ایجاد تعریفی از سنگ خام و ارائه آن به سازمان توسعه تجارت از مصوبات این میز است که برای تصمیمگیری به مدیران مربوط ارائه خواهد شد.
لزوم حضور انجمن سنگ در جلسات رایزنان تجاری
شهرام دولتشاهی، کارشناس هماهنگی امور رایزنان و مراکز تجاری خارج از کشور نیز در این میز گفت: با توجه به پراکندگی رایزنان کشور در سراسر جهان و عدم امکان تجمیع آنان در زمان و مکان خاص، طرحی از ابتدای تیرماه تدوین شده که بر اساس آن رایزنان از طریق وبینار با استانها ارتباط برقرار میکنند که تاکنون چندین استان از این طریق با رایزنان تجاری ارتباط برقرار کردند. حضور انجمن سنگ در این جلسات میتواند بازارهای جدیدی را برای این صنعت فراهم کند.
صربستان، مسیر مناسبی برای توسعه صادرات ایران
فراز چمنی، رایزن تجاری ایران در صربستان نیز در این نشست گفت: صربستان به دلیل موقعیت خاص در اروپا و نزدیکی به ایتالیا و ترکیه، مسیر مناسبی برای صادرات سنگ ایران محسوب میشود همچنین به دلیل وجود پیمان تجارت آزاد صربستان با اتحادیه اروپا و ترکیه، تعرفه صادراتی صربستان به این دو کشور صفر است. در صورتی که بتوانیم موافقتنامه تجارت آزاد با صربستان منعقد کنیم،کالای ایرانی راه خود را به بسیاری از کشورهای اروپایی باز خواهد کرد.
وی ادامه داد: ترکیه در طول سالهای اخیر چالشهایی را برای صادرات ما ایجاد کرده است. یکی از برنامههای ما حل مشکل ویزا بین ایران و صربستان خواهد بود. انعقاد موافقتنامههای تجارت آزاد و و روابط بانکی با کشورهای مختلف و تعیین ارزانترین مسیرهای حمل و نقل، مطالباتی است که باید در این میزها مطرح شود. باید بستر را برای بخش خصوصی فراهم کنیم تا به بازار مطلوب خود دست پیدا کند.
زلزله ترکیه و بازاری که برای مصالح ساختمانی ایران فراهم شده است
کامران داوری نیکو، رایزن تجاری ایران در ترکیه نیز در این نشست گفت: تولید و صادرات دو مقوله متفاوت از یکدیگر هستند. شاید به این دلیل که سالها صادرات ما بر مبنای مازاد تولید بوده، برنامهریزی درستی برای آن صورت نگرفته است. باید علاوه بر نگاه جزئی به مقوله تولید تا صادرات، نگاه کلی و جامع نیز به صادرات داشته باشیم.
وی ادامه داد: برگزاری کارگاههای بینالمللی، رویدادها و مسابقات مرتبط با سنگ میتواند به توسعه این صنعت کمک کند. استقرار صنایع طراحی داخلی و صنایع ساخت ابزارآلات تزیینی و استفاده از هنر و رسانه برای معرفی این صنعت میتواند راهگشا باشد.
داوری نیکو افزود: حضور در مجامع بینالمللی به هر طریق نیز خود یک حسن به شمار میرود. حضور مصالح ساختمانی ایران برای بازسازی خسارات ناشی از زلزله ترکیه میتواند بازار جذاب و پرسودی را برای تولید کنندگان کشور فراهم کند.
انتهای پیام