نخستین سفر وزیر خارجه انگلیس به چین در ۵ سال گذشته

وزیر خارجه انگلیس با هدف بهبود روابط دوجانبه با چین که در سال‌های اخیر به سردی گراییده، به پکن سفر کرده و قرار است با مقاماتی از جمله همتای چینی خود دیدار کند.

به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، سفر جیمز کلورلی، وزیر خارجه انگلیس نخستین سفر وزیر خارجه انگلیس به چین در پنج سال گذشته است. این نشان می‌دهد که روابط دوجانبه این دو کشور افول پیدا کرده و لندن این را ناشی از نقض ادعایی آزادی شهروندان هنگ‌کنگ به‌عنوان یک مستعمره سابق انگلیس و مسائلی از جمله حمایت چین از روسیه در جنگ اوکراین می‌داند.

کلورلی ابتدا با هان ژنگ، معاون رئیس‌جمهوری چین دیدار کرد که گفت این دیدار «به توسعه پایدار و قاطع روابط دوجانبه» کمک خواهد کرد. کلورلی امروز با وانگ یی، وزیر خارجه چین دیدار خواهد کرد که با حفظ سمت به‌عنوان مقام ارشد حزب کمونیست چین در امور خارجی هم فعالیت می‌کند.

در روز سه‌شنبه وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد که پکن از طرف انگلیسی می‌خواهد تا «در حفظ روحیه احترام مشترک، تبادل بیشتر، فهم متقابل مشترک و توسعه پایدار روابط پکن و لندن» همکاری کند.

وزیر خارجه انگلیس گفت که مسائلی مانند هنگ‌کنگ و سین‌کیانگ را مطرح خواهد کرد و انتظار می‌رود که به چین یادآوری کند که افزایش نفوذ در صحنه بین‌المللی، مسئولیت‌هایی را هم به دنبال خواهد داشت، از جمله کمک به پایان جنگ اوکراین و حل مناقشات ژئوپلتیک در دریای چین جنوبی.

ریشی سوناک، نخست‌وزیر انگلیس قصد دارد رابطه‌ای حساب‌شده و غیر تقابلی با پکن برقرار کند. او چین را «یک تهدید نظام‌مند» در حال رشد برای ارزش‌ها و منافع انگلیس توصیف کرده، اما تاکید کرده است که باید با این ابرقدرت آسیایی رابطه داشته باشد.

به گزارش رویترز، کلورلی در دیدار با معاون رئیس‌جمهوری چین با تاکید بر لزوم حفظ ارتباط رو در رو میان دو کشور برای اجتناب از سوءتفاهم، گفت که باید به چالش‌ها و تفاوت عقاید میان دو کشور رسیدگی شود؛ اختلاف‌هایی که به گفته او همه کشورها در روابط دوجانبه خود آن را تجربه می‌کنند.

او پس از این دیدار در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: تعامل با چین به این معنا نیست که ما از گفت‌وگوهای دشوار فرار می‌کنیم. هدف این است که دغدغه‌های خود را مستقیماً منتقل کنیم. برای همین است که من اینجا هستم.

این سفر قرار بود در ماه ژوئیه اتفاق بیفتد، اما غیب‌شدن مرموز کین گانگ، وزیر خارجه چین باعث شد تا سفر وزیر خارجه چین به تعویق بیفتد.

انتظار می‌رود که مساله حمله احتمالی چین به تایوان و جنگ اوکراین در دستور کار این دیپلمات انگلیسی باشد. چین در جنگ اوکراین خود را بی‌طرف اعلام کرده، اما از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین هم سر باز زده است و غرب پکن را به حمایت از روسیه متهم می‌کند. همچنین در هفته جاری گزارش شد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه قرار است در ماه اکتبر به پکن سفر کند.

جیمز کلورلی پیش از سفر به پکن، گفت که هیچ مناقشه جهانی را نمی‌توان بدون در نظر گرفتن چین حل کرد، اما پکن هم باید به مسئولیت‌های بین‌المللی خود توجه کند.

موضع تحریک‌آمیز انگلیس در قبال تایوان

همزمان با سفر وزیر خارجه انگلیس به چین، کمیته منتخب مجلس نمایندگان انگلیس در امور خارجه بیانیه‌ای منتشر کرده و در آن از دولت خواستند تا در قبال «سرکوب فرامرزی» پکن، رویکرد «سازش صفر» اتخاذ کند. نگارندگان این بیانیه مدعی هستند که همزمانی انتشار آن با سفر وزیر خارجه انگلیس به چین صرفاً یک تصادف است!

این بیانیه همچنین از «فقدان انسجام» در رویکرد دولت انگلیس نسبت به چین انتقاد کرده و از مقامات دولت ریشی سوناک خواسته تا نسخه کامل سیاست لندن در قبال پکن را در اختیار عموم بگذارد. این نمایندگان انگلیسی همچنین خواستار عضویت ژاپن و کره جنوبی در پیمان آکوس و همچنین پیوستن انگلیس به گروه کواد هستند. این دو گروه که به شکلی غیررسمی ائتلاف‌های نظامی هستند، مورد مخالفت شدید چین قرار دارند و پکن آن‌ها را ضد چین می‌داند.

این گزارش همچنین به تایوان به عنوان یک «کشور مستقل» اشاره کرده است. تایوان جزیره‌ای خودگردان است که چین آن را بخشی از خاک خود دانسته و حمله نظامی را یکی از راه‌های پس‌گرفتنش می‌داند. در سال‌های اخیر با رویدادهایی مانند سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا در ۲۰۲۲ به تایوان و دیدار تسای اینگ ون، رئیس‌جمهوری تایوان با کوین مک‌کارتی، رئیس کنونی مجلس نمایندگان آمریکا در ۲۰۲۳ در کالیفرنیا، خشم چین افزایش یافته و تنش‌ها میان پکن و غرب بر سر این جزیره تشدید شده است.

تنها ۱۳ کشور جهان تایوان را به عنوان یک «کشور مستقل» به رسمیت می‌شناسند و انگلیس در میان آن‌ها نیست، اما نمایندگان انگلیسی در این گزارش تایوان را «کشوری مستقل» با نام «جمهوری چین» توصیف کردند و این می‌تواند تلاش‌های جیمز کلورلی برای بهبود روابط در چین را تحت‌الشعاع قرار دهد.

انتهای پیام

منبع : ایسنا

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.