به گزارش سرویسخبری مهر، چند روز پیش همزمان با سفر ارزیاب یونسکو به ایران برای بررسی پرونده ثبت جهانی هگمتانه، ۱۱ عدد شیء زرین و سیمین در موزه هگمتانه همدان به نمایش گذاشته شد آثاری که در همکاری مشترک اداره کل میراث فرهنگی استان همدان با موزه ملی ایران و تلاشهای میلاد وندایی باستان شناس استان همدان در قالب نمایشگاهی برپا شد تا نشان دهنده اهمیت آثار هگمتانه باستان باشد.
چون این ۱۱ شیء آثاری بودند که سال ۱۳۳۶ از شهرهای مختلف همدان خریداری شده بودند و از آنجا که این استان، در آن سالها موزه نداشت، به مخزن موزه ملی ایران تحویل داده شده بود.
«ریتون طلایی هخامنشی»، «سر ستون هخامنشی»، «کاسه زرین با نقوش گیاهی»، «دستبند طلا با نقش قوچ»، «خنجر طلایی»، «دستبند زرین با نقش شیر هخامنشی»، «ظرف نقره آمفورای سیمین»، «جام نقره آمفورای سیمین»، «بشقاب نقره سیمین» و «بشقاب زراندود سلطنتی» از جمله این آثار بودند که برای نمایش موقت در موزه هگمتانه به همدان منتقل شدند.
مجموعه سیمین و زرین منسوب به همدان سالهای سال در موزه ملی نگهداری میشدند و قرار بود از دوم تا ۶ شهریور در موزه هگمتانه برپا باشد. البته این آثار از ۲۱ مرداد تا ۱۵ شهریور قرار بود در اختیار اداره کل میراث فرهنگی استان همدان باشد. اما پس از بازدید ارزیاب یونسکو و مسئولان از این نمایشگاه و برگشت ارزیاب به کشورش، صبح روز پنجم در سکوت کامل خبری و در حالی که قرار بود گروهها و تورهای مختلف مردمی به بازدید خود ادامه دهند، اشیا از موزه هگمتانه تخلیه و به موزه ملی تحویل داده شد.
این درحالی بود که به گفته مسئول امور موزههای استان همدان تا روز جمعه سوم شهریور ماه بیش از ده هزار نفر از این نمایشگاه طی سه روز بازدید کردند و همچنان تقاضا برای بازدید از این موزه وجود داشت. همین استقبال زیاد مردم از نمایشگاه، به همراه هزینه کرد روزی ۲۰ میلیون تومان برای نگهداری از آثار در موزه و حساسیت بالای آن، مسئولان استان همدان از جمله مدیرکل این استان را نگران کرده و شبانه دستور خروج آثار را از موزه دادند این درحالی بود که میبایست نمایشگاه تا روز ۶ شهریور ادامه داشته باشد و مجوزها برای تمدید نمایشگاه تا ۱۵ شهریور نیز گرفته شده بود.
در این باره جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران به سرویسخبری مهر گفت: ما هم در جریان چرایی توقف ناگهانی نمایشگاه و برگشت آثار به موزه ملی نبودیم. همه این اشیا با پروتکل امنیتی و استاندارد بسته بندی شده به موزه هگمتانه برای نمایش رفت و با اصول استاندارد و پروتکلهای امنیتی کامل به موزه ملی ایران برگشت داده شد. ما یک باره دیدیم این اشیا را به موزه آوردند و پاسخی هم ندادند. هنوز هم نمیدانیم دلیلش چه بود درحالی که نامه شورای تأمین را نیز داشتیم که این اشیا میتواند تا روز ۱۵ شهریور در استان به نمایش گذاشته شود ما هم متعجبیم.
وی با تاکید بر اینکه ما هیچ مشکلی برای نمایش آثار در استان همدان نداشتیم و درخواستی برای برگشت این آثار زودتر از موعد ندادیم گفت: این نمایشگاه با استقبال زیاد مردم مواجه بود و یکی از موفق ترین نمایشگاهها به حساب میآمد. حالا دوباره این آثار به گنجینه میرود.
پیش از این اتفاق، سرهنگ جواد خدامرادی فرمانده یگان حفاظت ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفته بود: تدابیر خاص امنیتی برای حفاظت از اشیا انجام شده و با تعامل و همکاری خوبی که فراجای شهرستان و استان همدان داشتند، مشکل خاصی در زمینه حفاظت و نگهداری از این آثار نداشتیم.
اکنون بعد از جمع آوری نمایشگاه مهم آثار سیمین و زرین از موزه هگمتانه؛ هیچ یک از مسئولان استانی پاسخی برای چرایی این موضوع نداده اند.