پایگاه خبری خبر آنی، استانها: اگر نگوییم این روزها ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» به مهمترین موضوع یا دغدغه در همدان تبدیل شده میتوان گفت که دست کم به یکی از مهمترین موضوعات شهر همدان بدل شده است چرا که تعداد زیادی از دستگاههای مرتبط را درگیر کرده است. به گفته مسئولان میراثفرهنگی استان، ارزیابان یونسکو، به زودی در همدان حضور مییابند تا روند رفع موانع پرونده ثبت جهانی را مورد بررسی قرار دهند.
به نظر میرسد با روشن شدن اهمیت موضوع برای مسئولان و دستگاههای ذیربط استانی در ماههای اخیر، تلاش برای رفع موانع و همافزایی بین آنها شکل گرفته و تاکنون نیز برخی از موانع جدی مانند حذف طبقات مازاد ساختمان حوزه هنری و حذف آسفالت در قسمتهایی از عرصه انجام و در بخشهایی نیز در حال انجام است.
موضوع جمعآوری الحاقات، زوائد، تابلوها و ساماندهی تأسیسات سرمایش و گرمایش از جدارههای عرصه ثبت جهانی شامل بازار، خیابانهای اکباتان و بوعلی، میدان امام (ره) و…، آغاز عملیات اجرایی مرمت و احیای پروژه راسته گلشن تا گندمیها، ساماندهی تأسیسات موجود در عرصه ثبت جهانی، ساماندهی طبقات فوقانی کاروانسراها و برگزاری جلسات با هیأت امنای کاروانسراهای خیابان اکباتان و بازار در راستای اقناعسازی از جمله مواردی بود که برخی طی ماههای اخیر رفع شده و برخی همچنان به قوت خود باقی است.
در این میان حذف سواره از عرصه محوطه هگمتانه که هم اکنون در دست اقدام مسئولان شهری است به عنوان مهمترین مانع پرونده مطرح است که باید تا پیش از حضور ارزیابان رفع شود. آمادهسازی جامعه محلی و اقناع آنها در رابطه با ثبت جهانی هم از موارد مهم دیگری است که به رغم اقدامات خوب صورت گرفته در این زمینه، باید همچنان ادامه یابد.
ثبت جهانی هگمتانه نقطه آغاز یک تحول اقتصادی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در گفتگو با سرویسخبری مهر، به اهمیت ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» اشاره داشت و یادآورشد: در آینده نزدیک ارزیابان یونسکو به مدت ۵ روز در همدان مستقر خواهند شد تا عرصه و حریم مشخص شده مسیر جهانی شدن همدان بر اساس پرونده ارسالی به یونسکو را مورد بازدید و بررسی قرار دهند.
محسن معصومعلیزاده با اشاره به اینکه سایت تاریخی هگمتانه محور مهمی در پرونده ثبت جهانی است تصریح کرد: از این رو ضروری است با حضور دستگاههای اجرایی و همکاری مردم موانع باقی مانده در این منطقه از شهر پیش از رسیدن ارزیابان به همدان رفع شوند، زیرا ثبت جهانی برای همدان نقطه آغاز تحول اقتصادی به شمار میرود.
وی افزود: در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که شرایط برای حضور ارزیابان در همدان مطلوب است و فقط باید موارد مورد تأکید استاندار در به نتیجه رسیدن پرونده ثبت جهانی همدان سریعتر پیگیری شود.
معصومعلیزاده با بیان اینکه در پرونده ثبت جهانی همدان اظهارنظر جامعه محلی در مورد جهانی شدن همدان برای ارزیابان در نظر کارشناسی نقش حیاتی خواهد داشت گفت: هم اکنون ملاحظه میشود که جامعه محلی حساسیت موضوع را دریافتهاند و قطعاً این حساسیت و آگاهی روند مثبت پیگیری و پیشرفت کارها را به همراه دارد.
حذف آسفالت از میدان هگمتانه
مدیر پایگاه محوطه تاریخی هگمتانه نیز در گفتگو با سرویسخبری مهر درباره رفع موانع پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» بیان کرد: آسفالت میدان هگمتانه در حال برداشته شدن است و این عملیات تا چند روز آینده به اتمام میرسد.
صاحب محمدیانمنصور ادامه داد: به محض برداشته شدن آسفالت از میدان هگمتانه و شنریزی در میدان خودروها در این مکان تردد نمیکنند.
وی پارکینگ در محوطه هگمتانه برای گردشگران را یکی از موارد الزامی دانست و گفت: گردشگران سایت تاریخی هگمتانه به پارکینگ نیاز دارند و باید جایی برای پارک خودرو در نظر گرفته شود.
محمدیانمنصور اظهار کرد: مرمتهای محدوده ثبت جهانی تا حدودی پیش رفته و همچنان در حال انجام است و در یک سال اخیر در حد توان کارهای خوبی انجام شده است.
ضرورت تملک ۱۲ پلاک در عرصه هگمتانه
وی جدارهسازی پیادهراه اکباتان را اقدام خوبی دانست و افزود: در حال حاضر بزرگترین معضل، خرید ۱۲ پلاک در عرصه هگمتانه است که باید توسط میراثفرهنگی تملک شود و در صورت تملک این پلاکها، دیگر با مردم چالشی نخواهیم داشت.
مدیر پایگاه محوطه تاریخی هگمتانه گفت: شهرداری قرار است دو پلاک در معبر باستان را تملک کند، همچنین قول داده رودخانههای دو منطقه در شهر را نمایان کرده و مسجد جامع را هم پاکسازی کند.
جهانی شدن هگمتانه از سالها قبل به عنوان مطالبه مردم، فعالان و دوستداران میراثفرهنگی همدان مطرح بوده و این موضوع طی چند سال اخیر و به ویژه یک سال گذشته جدیتر شد. اگر بپذیریم هگمتانه در قله جاذبههای گردشگری همدان قرار دارد، باید قبول کنیم این اثر ارزشمند، تاریخ و جایگاه تاریخی این کهنشهر را به نمایش گذاشته و جهانی شدن آن میتواند همدان را در عرصه بینالمللی مطرح کند.
از طرفی هنوز تا رفع کامل موانع ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» راه نسبتاً سخت باقی است که تنها با همراهی مسئولان و البته مردمامکانپذیر است و بدون شک تنها راه توسعه همدان در شرایط کنونی، رونق گردشگری و بها دادن به این صنعت در کنار پاسداشت میراث چند هزار ساله کهن دیار ایران است.