در پی شکلگیری کمپینهایی در ترکیه علیه آوارگان سوری و اظهارات رئیس جمهوری این کشور مبنی بر تلاش برای بازگرداندن «داوطلبانه» این افراد به کشورشان، کارشناس سوری با زیر سوال بردن ادعاهای دولت ترکیه در این پرونده معتقد هستند که این روند «بازگشت اجباری» و به مناطق تحت کنترل آنکارا در شمال سوریه است.
به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، «عمر رحمون»، تحلیلگر سیاسی سوری در سخنانی در این باره میگوید: اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه مبنی بر بازگرداندن یک میلیون آواره سوری به کشورشان، در چارچوب وعدهای است که در انتخابات گذشته به ملت ترکیه داده بود و قطعا آن را اجرایی خواهد کرد.
وی گفت: این بازگشت با هماهنگی میان ترکیه و دولت سوریه انجام نخواهد شد، به ویژه که پیشبینی میشود اردوغان آوارگان را به مناطق شمالی تحت اشغال ارتش ترکیه و تحت کنترل گروههای مسلح تحت حمایت آنکارا بازگرداند.
وی همچنین تصریح کرد که آنکارا در این اقدام هیچگونه هماهنگی با دمشق نخواهد داشت، چراکه سوریها به مناطق تحت اشغال آنکارا بازگردانده میشوند و اردوغان به وعدههای خود به ملت ترکیه متناسب با منافع خود عمل میکند.
در همین حال، «غسان یوسف»، تحلیلگر سیاسی سوری اظهارات اردوغان مبنی بر بازگرداندن «داوطلبانه» یک میلیون آواره سوری به کشورشان را «نادرست» دانست و افزود: طی دوره گذشته ما شاهد بازگشت داوطلبانه این افراد نبودهایم، بلکه این بازگشت از طریق بازداشت و سپس انتقال اجباری آنها به خاک سوریه صورت گرفت.
وی به اسپوتنیک گفت: شهادت آوارگانی که به سوریه بازگردانده شدهاند در کنار تصاویر و فیلمهای آنها، دروغهای آنکارا را در این زمینه برملا کرد، ترکیه آوارگان سوری را به سرزمینهایی باز میگرداند که به آنها تعلق ندارند.
یوسف این بازگشت را بخشی از طرح و پروژهای دانست که قبلا توسط خود اردوغان اعلام شده بود و وی از ساخت واحدهای مسکونی توسط قطر در مناطق شمالی سوریه خبر داده بود و این مساله داوطلبانه بودن این روند بازگشت را رد میکند.
وی معتقد است که رئیس جمهور ترکیه میخواهد از گروههای مورد حمایت خود کمربند امنیتی متشکل از ترکمنها و عربها ایجاد کند و سپس کردها را از شمال سوریه بیرون کند تا به نوعی تغییر جمعیتی و اسکان مجدد در این مناطق دست یابد که باعث تداوم اشغالگری ترکیه و تغییرات جمعیتی در آن میشود.
یوسف ادامه داد: هر آنچه ترکیه در این باره مطرح میکند، به دور از حقیقت بوده و واضح است که آنکارا میخواهد کمربند امنیتی ایجاد کند تا اشغالگری خود در خاک سوریه را تثبیت کند نه اینکه از مناطق تحت اشغال خارج شود.
کمپینهای سیاسی و رسانهای که این روزها آوارگان سوری را در ترکیه هدف قرار میدهند، شوکهکننده هستند؛ طوری که نمیتوان باور کرد. هراس از آوارگان سوری به حدی گسترده شده که شهردار ازمیر وابسته به اپوزیسیون گفته است، "سوریها عامل گسترش آلودگی در این استان هستند و در سواحلی که شنا ممنوع است، رفت و آمد میکنند."
«امیت اوزداغ»، رئیس حزب ظفر ترکیه و سیاستمدار راست افراطی نیز پا را از این حد فراتر گذاشته و هشدار داده است که "آوارگان سوری در حال آماده شدن برای برپایی تظاهرات در شهرهای ترکیه مانند همتایان عرب مهاجر خود در فرانسه هستند؛ اتفاقی که امنیت و ثبات ترکیه را به خطر میاندازد." وی همچنین مدعی شده که ممکن است اعتراضات احتمالی آوارگان از وجود سلاح در دست برخی از سازمانهای تروریستی نیز خطرناکتر باشد.
انتهای پیام