خبرآنی/خراسان شمالی ایجاد گلخانه پاپایا در محل مجتمع گلخانه ای امام رضا (ع) خراسان شمالی، کاری تحقیقاتی و تجاری بوده که از سال گذشته آغاز شده و هم اکنون به مرحله تولید رسیده است.
سید زبیر حسینی که چندسالی است ایجاد یک گلخانه استوایی را در مجتمع گلخانه ای امام رضا(ع) در دستور کار قرار داده با سرمایه گذاری ۱۸ میلیارد تومان وارد این وادی شده و بعد از مهیا شدن فضای گلخانه ای از تیرماه سال گذشته اقدام به انتقال نهال های پاپایا به این فضا کرده است.
حسینی در گفت و گو با خبرآنی، می گوید: بذرهای نهال درخت پاپایا را از کشور مکزیک، وارد و نهال های این گونه گیاهی را در گلخانه تهران تولید کردیم و از تیرماه سال گذشته نهال های این درخت وارد گلخانه شد.
وی مساحت این گلخانه را ۷ هزار متر مربع اعلام می کند که در آن ۱۱۰۰ اصله نهال کشت شد.
پاپایا یا خربزه درختی، میوه ای است که در آب و هوای گرمسیری و یا نیمه گرمسیری رشد می کند؛ این گونه گیاهی در منطقه جنوب شرق ایران و در منطقه سرباز به عمل می آید اما حالا با آب و هوا و اقلیمی متفاوت در شمال شرق کشور این محصول برداشت می شود.
اقلیم و شرایط آب و هوایی محیط گلخانه را متناسب با اقیلم مناطق استوایی تنظیم کردیم؛ این موضوع را آقای حسینی می گوید و ادامه می دهد: سیستم های موتورهای هوشمند این گلخانه، دمای این فضا را در طول روز بین ۲۸ تا ۳۰ درجه سانتی گراد نگه می دارد.
یکی از مهمترین ویژگی های این میوه استوایی کم آب طلب بودن آن است که البته با کشت آن در محیط گلخانه ای میزان مصرف آن بسیار کمتر از محیط بیرون شده است.
حسینی میزان آبی که هم اکنون برای درخت های پاپایا در این گلخانه مصرف می شود را حدود نیمی از آب مصرفی آن در محیط بیرون اعلام می کند و ادامه می دهد: علاوه بر آن سیستم های آبیاری موجود در این گلخانه کاملا هوشمند بوده و به غیر از آن، کل سطح آب ناشی از بارش باران که بر روی سطح گلخانه جمع می شود با لوله کشی های انجام شده به داخل استخر ذخیره آب، منتقل و سپس به عنوان آب خوب و سالم استفاده می شود.
پاپایا طعمی شبیه سه میوه موز، انبه و آناناس دارد
«این میوه باید در سبد غذایی خانوار قرار گیرد چراکه ارزش غذایی بالایی دارد»؛ حسینی بر این موضوع تاکید می کند و می افزاید: پاپایا برای بیماری هایی همچون دیابت و پوکی استخوان خوب است و شنیده ام که کشور آمریکا این میوه را از مکزیک خریداری می کند و از آن در تولید داروی سرطان استفاده می کند چراکه دارای آنتی اکسیدان قوی است.
حسینی از اشتغال آفرینی و بازار فروش محصول تولیدی خود نیز صحبت می کند که با راه اندازی این گلخانه برای حدود ۲۱ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است؛ البته گاهی اوقات بیشتر از آن نیز می شود و محصول تولیدی در بازار بجنورد و مشهد به خوبی به فروش می رسد.
درختچه پاپایا در گلخانه تا ۴ متر ارتفاع دارد و ارتفاع آن در فضای آزاد تا ۱۰ متر می رسد و از هر درختی می توان بین ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم محصول برداشت کرد.
این تولیدکننده میوه های گرمسیری می گوید: درخت پاپایا در فضای آزاد تا ۸ متر ارتفاع دارد و هرچقدر از عمر آن می گذرد از میوه دهی آن در قسمت پایین درخت کاسته می شود و به قسمت های بالایی درخت محدود می شود که در مجموع میزان باردهی آن کم می شود.
وی ادامه می دهد: بعد از گذشت ۲۰ ماه در این گلخانه می توانم به میزان تولیدی که در نظر داشتم برسم و طی این مدت ارتفاع درخت به ۴ متر می رسد که آن ها را قطع خواهیم کرد و به جای آن دوباره نهال ها را غرس می کنیم.
تولید توسط این فعال کشاورزی و اقتصادی خراسان شمالی فقط محدود به تولید میوه نبوده بلکه در کنار راه اندازی این واحد تولیدی واحد دیگری نیز برای فرآوری پاپایا در شهرک صنعتی بیدک راه اندازی شده که بخشی از میوه تولیدی برای تولید چیپس و میوه خشک پاپایا به ظرفیت ۱۰۰ کیلوگرم در روز ارسال می شود.
همچنین در این واحد فرآوری، ترشی پاپایا نیز بسته به سفارش مشتری تولید می شود که ترشی، میوه خشک و چیپش در شهر بجنورد عرضه می شود.
این تولیدکننده محصولات گرمسیری در حال آماده سازی گلخانه دیگری نیز با مساحت ۵ هزار متر مربع است که قرار است در آن میوه های استوایی دیگری همچون گیلاس سورینام، پشن فروت، دراگون فروت و فالسا کشت شود که نهال های این درختان به مرحله بستر کشت رسیده است.
«آموزش»؛ نکته ای که تولیدکنندگان باید توجه جدی به آن داشته باشند
صفدر صفدی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با خبرآنی بیان می کند: سازمان جهاد کشاورزی از تولیدکنندگانی که کشت را در فضای گلخانه ای انجام می دهند، حمایت می کند.
وی می افزاید: آموزش اصلی ترین موضوعی است که تولیدکنندگان باید در نظر بگیرند تا در حین تولید با مشکل مواجه نشود و از سوی دیگر از محل اعطای تسهیلات تبصره ۱۸ نیز از این افراد حمایت خواهد شد.
ایجاد ۱۲۰ هکتار گلخانه طی امسال
حمید نامور، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با خبرآنی، با اشاره به اینکه تلاش ما بر این است تا تولید میوه را به فضای کنترل شده سوق دهیم، اظهار می دارد: یکی از معضلات کشاورزان در حوزه تولید محصولات باغی و زراعی، بروز اتفاقات طبیعی همچون سرمازدگی، تگرگ، خشکسالی و... است که این امر همیشه موجب شده تا خسارت های زیادی به این تولیدکنندگان وارد شود.
یکی از اهداف اصلی ایجاد گلخانه، کشت گیاهان و میوه های پرآب طلب همچون خیار و گوجه فرنگی است تا در مصرف آب صرفه جویی و مدیریت لازم صورت گیرد؛ این را نامور می گوید و ادامه می دهد: البته طی چند روز گذشته گلخانه تولید میوه استوایی پاپایا در این استان به بهره برداری رسید و در ابتدای امسال نیز برخی از گلخانه ها که تولید میوه داشتند نیز به مرحله عرضه محصول رسیدند.
به گفته وی، در حال حاضر تولیدکنندگان استان بیشتر به سمت کشت محصولات سبزی و صیفی و قارچ که کمتر در این مکان ها تولید می شد، گام برداشته اند.
نامور با اشاره به اینکه در سال جاری آمادگی آن را داریم که ۱۲۰ هکتار از اراضی کشاورزی تبدیل به گلخانه شوند، اضافه می کند: ۹۰ درصد از تولید این گلخانه ها سبزی و صیفی است.
انتهای پیام