وزیر خزانهداری آمریکا در جریان سفر کاریاش به پکن مرتکب "اشتباهی دیپلماتیک" شد و منتقدان آن را نشانه ضعف آمریکا دانستند؛ این مقام آمریکایی چندین بار در برابر معاون نخستوزیر چین تعظیم کرد، درحالیکه این مقام چینی هیچگونه اقدام متقابلی را از خود نشان نداد.
به گزارش خبرآنی، به نوشته روزنامه نیویورک پست، جنت یلن وزیر خزانهداری آمریکا و مقام ارشد اقتصادی دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا روز شنبه در دومین روز از سفر کاریاش به پکن دست کم سه بار در مقابل همتای چینی خود تعظیم کرد.
طبق ویدئوهای منتشر شده، همزمان با اینکه وزیر خزانهداری آمریکا با «هی لیفنگ» معاون نخستوزیر چین و وفادار شی جینپینگ، رئیسجمهوری این کشور دست داد، دست کم سه بار در مقابل این مقام چینی تعظیم کرد. هی لیفنگ هم خود را به آهستگی عقب کشید تا فضای کافی برای تعظیم یلن وجود داشته باشد.
بردلی بلیکمن، از کارکنان ارشد کاخ سفید در زمان ریاست جورج دابلیو. بوش به روزنامه نیویورک پست گفت: «اصلا و ابدا یک مقام آمریکایی تعظیم نمیکند. به نظر میرسد که وزیر خزانهداری آمریکا احضار شده است و این چیزی است که چینیها دقیقا عاشقش هستند.»
بلیکمن همچنین افزود: طوری که شما با یک "رقیب" رفتار میکنید نباید محترمانه و از روی تواضع باشد. با دولت کنونی آمریکا ما هر بار خجالتزده میشویم و ضعف ما نمایان میشود و همچنین ثابت میکند که ما چندان اهرم کارسازی جهت اعمال فشار نداریم.
جروم ای. کوهن، استاد بازنشسته دانشگاه نیویورک و کارشناس دولت و قوانین چین گفت: «تعظیم کردن بخشی از تشریفات قابل قبول نیست.»
دقایقی پس از این تعظیم، یلن ۷۶ ساله در صحبتهای خود تپق زد و این مقام چینی را "معاون نخستوزیر هو" خواند.
جنت یلن طی این دیدار عنوان کرد: من عمیقا معتقدم که روابط بین کشورهای ما ریشه در روابط قوی بین مردم آمریکایی و چینی دارد. هر دو کشور وظیفهای جهت همکاری پیرامون مسائل زیست محیطی دارند. علاوه بر این، هر جایی که ما نگرانیها و دغدغههایی درباره اقدامات اقتصادی داریم، باید مستقیما با یکدیگر همکاری کنیم.
وزیر خزانهداری آمریکا که روز پنجشنبه جهت سفری چهار روزه وارد پکن شد، با استقبال سرد و نه چندان پر سر و صدای یک مقام وزارت خزانهداری چین و سفیر آمریکا در این کشور آسیایی مواجه شد.
او طی جلسه روز شنبه مدعی شد: واشنگتن به دنبال رویکردی نیست که همه چیز را بخواهد تصاحب کند و در روابط با چین سود اقتصادی ببرد اما میخواهد که یک "رقابت سالم" با قوانین عادلانه ایجاد شود که هر دو کشور از آن بهرهمند شوند.
انتهای پیام