در یکی از سردترین روزهای سال و در شرایطی که بسیاری از شهرهای کشور تحت تاثیر موج هوای سرد و با هدف صرفه جویی در مصرف گاز شرایط نیمه تعطیل را پشت سر گذاشتند، اقتصاد کشور نیز روزی کم خبر اما پرچالش را پشت سر گذاشت.
به گزارش خبرآنی، نگاهی به خبرهای منتشر شده در روز شنبه ۲۴ دی ماه نشان میدهد که چالشها و مسائلی که از چند روز قبل در فضای اقتصادی ایران مطرح بودند، امروز نیز موقعیتهایی جدید را تجربه کردند. در کنار آن اما بازارهای اقتصادی، اول هفتهای نسبتا آرام را پشت سرگذاشتند.
چهره روز: احسان خاندوزی
از چند هفته قبل و همزمان با آغاز رسمی عرضه برخی خودروهای داخلی در بورس کالا، بحثها و گمانهزنیهای فراوانی درباره نحوه عرضه، چگونگی قیمت گذاری، خودروهایی که بناست در بازار عرضه شوند و البته نحوه نظارت بر قیمت گذاری مطرح شد و با وجود آنکه موافقان این طرح، بدون توجه به انتقادات، کار خود را آغاز کردند اما شرایط به همان منوال باقی نماند و مخالفان بیکار ننشستند.
در شرایطی که به نظر میرسید، مقدمات لازم برای توقف عرضه خودرو یا لااقل برخی خودروها در بازار فراهم شده اما روز گذشته رییس سازمان بورس در نامهای به وزیر اقتصاد، از او خواست که در برابر مخالفتها مقاومت کرده و تداوم عرضه در بورس کالا را تایید کند، موضوعی که امروز رسما با موافقت خاندوزی مواجه شد. در پاسخ وزارت اقتصاد به رییس سازمان بورس آمده که وزیر اقتصاد موضوع را در دستور کار شورای عالی بورس قرار خواهد داد و لازم به ذکر است تاکنون هیچ درخواست قانونی از سوی دستگاه و نهادها جهت توقف این روند واصل نشده است. در نهایت هم اعلام شد نه تنها عرضه 5 هزار دنا پلاس در بورس متوقف نشده، بلکه دوبرابر هم شده و 10 هزار دناپلاس از طریق بورس عرضه میشود.
با این وجود اما خبر مهم دیگری که امروز منتشر شد به تعلیق نمادهای خودرویی در بورس اختصاص داشت. طبق اطلاعیههایی که شرکتهای سایپا و ایران خودرو در کدال منتشر کردهاند، نمادهای بورسی این دو شرکت حداکثر تا پنجم بهمنماه تعلیق شدهاند و آنطور که یک مقام در سازمان بورس اعلام کرده، علت این اتفاق نمادها بسته شدند تا در وضعیت شفافتری بازگشایی شوند. به این ترتیب ماجرای خودرو و بورس احتمالا در روزهای آینده نیز مطرح خواهد ماند.
تحلیل روز: صنعت رو به رشد ایران
در میان گزارشهای منتشر شده امروز، تحلیل اتاق بازرگانی تهران از وضعیت صنعت کشور، بیشترین اهمیت را دارد، آنطور که در این گزارش آمده، صنعت ایران در یک بازه زمانی ۱۱ ساله توانسته با وجود افت و خیزها، رشد خود را ادامه دهد و در جایگاهی قابل قبول قرار بگیرد.
آنچه که بیشترین اهمیت را دارد رشد مثبت صنعت ایران در دو فصل ابتدایی فصل جاری بوده است. در نیمه نخست سال جاری، در هر دو فصل بهار و تابستان، رشد صنعت کشور مثبت بوده است و آخرین چالش بزرگ در این حوزه با تابستان سال قبل و تحت تاثیر خاموشی برق صنایع باز میگردد. در میان صنایع نیز وضعیت اکثر بخشها مثبت ارزیابی میشود.
صنایع تولید سایر وسایل نقلیه، صنایع تولید سایر مصنوعات و صنایع نقلیه موتوری به ترتیب با رشد ۵۷، ۲۲ و ۲۱ درصد بالاترین سطح رشد را به خود اختصاص دادهاند.
دیگر گزارش امروز به وضعیت بازار مسکن باز میگردد. بازاری که در ماههای گذشته روند رو به رشد قیمتی خود را ادامه داده و به جایی رسیده که عملا بسیاری از مردم قدرت خرید خود را در این بخش از دست دادهاند، با این وجود تحلیل امروز نشان میدهد که بخشی از این گرانی تحت تاثیر دلالان و ممانعت آنها از کاهش قیمتها رقم خورده است. در بخشی از این گزارش آمده: ایجاد اضطراب از طریق تورم آتی معمولا شگردی است که فروشندگان و دلالان از آن استفاده میکنند. در هفتههای اخیر هم به نظر میرسد رشد تورم القایی در بازار مسکن شهر تهران بسیار بیش از تورم واقعی شده است. نرخهای پیشنهادی بعضا تا ۲۰ درصد رشد داشته، در حالی که قیمت معاملات در آذرماه فقط ۲.۹ درصد افزایش پیدا کرده است.
کالای روی؛ ربع سکه و البته پیاز!
در روزی که بسیاری از بازارهای اقتصادی آرامشی نسبی را تجربه کردند، بورس روز پر تلاطمی را پشت سرگذاشت. گزارش نهایی از عدد شاخص نشان میدهد که درحالی که شاخص کل بورس در ساعات ابتدایی معاملات سقوطی چشمگیر داشت و تا یک میلیون و ۶۳۱ هزار واحد نیز کاهش یافت، در ساعات پایانی ترمز سقوط آن کشیده شد و توانست در رقم یک میلیون و ۶۴۳ هزار واحد بایستد.
اما از سوی دیگر، پای ربع سکه برای نخستین مرتبه به بورس باز شد و در اولین روز معاملاتی هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت خورد که ۵۰۰ هزار تومان ارزانتر از بازار است.
در میان بازارهای خرد اما همچنان پیاز در صدر جدول قرار دارد. در روزهای گذشته خبرهای متعددی از افزایش قیمت این محصول مطرح شده بود و با وجود خبرهایی که از پیگیری شرایط برای کاهش قیمت آن منتشر شد، در نهایت به نظر میرسد هنوز باید برای کاهش قیمت آن در بازار صبر کرد. گزارش امروز نشان میدهد که با وجود کاهش قیمت پیاز در میدان مرکزی تره بار اما مشاهدات نشان می دهد که هنوز این کاهش قیمت اثری در بازار خرده فروشی نداشته و پیاز همچنان با قیمت های هفته قبل عرضه می شود.
نگرانی روز: موج سرما و مصرف گاز
آنچه که بیشترین سهم را در خبرهای اقتصادی روزهای اخیر داشته اما نه به بازار و نه به تولید و صنعت که به وضعیت آب و هوا اختصاص دارد. موج شدید کاهش دما همزمان با ورود سامانههای بارشی به نقاط مختلف کشور باعث شده که میزان مصرف گاز در کشور، رکوردهای جدیدی را ثبت کند و همین موضوع باعث شده دولت با هدف صرفه جویی بیشتر و تضمین تامین گاز خانگی، برخی مشاغل را در نقاط مختلف کشور تعطیل یا محدود کند.
در جدیدترین خبر مدیر مرکز راهبری گاز کشور گفت که اگر میزان مصرف به همین روال ادامه داشته باشد استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی، گلستان و مازندران با چالش مواجه خواهند شد.
در کنار آن، آبفای استان تهران درباره احتمال یخزدگی کنتور آب در برخی مناطق شهر و استان تهران طی امشب و روزهای آینده هشدار داده است. مشابه همین هشدار در بسیاری از دیگر استانهای کشور نیز از سوی مسئولان مطرح شده است.
با این وجود دولت اعلام کرده که تاکنون اجازه قطعی گاز را نداده و تمام توان خود را نیز در این زمینه بسیج کرده است. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به آمادگی ۱۰۰ درصدی پالایشگاههای پارس جنوبی برای تولید پایدار گاز گفت: با تلاش و اقدامهای شاخص، روزانه ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز از پالایشگاههای پارس جنوبی فرآورش میشود.
با این وجود اما پیشبینی از تداوم هوای سرد و حتی تشدید آن در روزهای آینده، باعث شده وضعیت مصرف گاز به عنوان اصلیترین دغدغه این روزهای اقتصاد ایران مطرح باقی بماند.
انتهای پیام