درپی تغییر رییس کل بانک مرکزی و اعلام سیاستهای جدید ارزی، یک کارشناس اقتصادی اظهار کرد: باتوجه به شاخصهای اقتصادی، مدیریت بازار ارز سهل و دستیافتنی است و قیمتها بالاتر از این نخواهد رفت و ابرتورم نداریم. از سوی دیگر اینکه رئیس جدید بانک مرکزی، بازار آزاد ارز را بهعنوان عاملی تاثیرگذار بر اقتصاد معرفی کرد از نکات مثبت تصمیمات اوست.
وحید شقاقی در گفتوگو با خبرآنی درباره تغییر رئیس کل بانک مرکزی و سیاستهای ارزی او اظهار کرد: باتوجه به اینکه در ایران نظام ارزی تثبیت شده نداریم و نظام ارزی ایران بهصورت شناور مدیریت میشود، نرخها در سامانه نیما نیز باید شناور باشد. رئیس جدید بانک مرکزی باید به این سوالها و ابهامات پاسخ دهد که نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به چه طریقی برای بازار ارز تعیین شده و چرا این نرخ باید تثبیت شود.
وی افزود: صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی درباره اینکه تلاش میشود تا فاصله نرخها بین بازار آزاد و نیما کم شود، مورد تایید کارشناسی است و این موضوع که بازار آزاد در صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی بهعنوان مولفهای تاثیرگذار بر اقتصاد معرفی شد، از جمله نکات مثبت در اولین صحبتهای اوست که نشان میهد او بازار آزاد و تاثیر آن را بر اقتصاد را پذیرفته است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مدیریت بازار ارز سهل و دستیافتنی است، گفت: وضعیت شاخصهای اقتصادی در ایران بهصورتی است که میتوان با تصمیمات درست از بدتر شدن اوضاع جلوگیری کرد. بدهی خارجی اقتصاد ایران کمتر از هشت میلیارد دلار است و از نظر بدهی داخلی نیز وضعیت مناسبی داریم.
شقاقی حجم نقدینگی به تولید ناخالص داخلی در اقتصاد ایران را ۷۰ درصد اعلام کرد و گفت: قدرت دلاری حجم نقدینگی نیز به کمترین حد معادل ۱۵۰ میلیارد دلار رسیده است که این شاخصها نشان میدهد شرایط برای مدیریت بازار ارز فراهم است و با وجود تورم بالا، نگرانی از ابر تورم نداریم.
اوضاع بازار ارز از این بدتر نمیشود
وی افزود: بنابراین، اگر مدیریت مسئولان، کارآمد و بانک مرکزی اقتدار لازم را داشته و تیم اقتصادی نیز هماهنگ باشد، مدیریت بازار ارز دور از دسترس نیست و با گرفتن تصمیمات اقتصادی مناسب از سوی دولت میتوان قیمت ارز و تورم را کنترل کرد. اوضاع در بازار ارز و نرخ تورم از این بدتر نمیشود و اینگونه نیست که دلار بیش از نرخهای فعلی افزایش داشته باشد و درگیر ابرتورم شود، بلکه میتوان شرایط را با گرفتن تصمیمات درست از سوی مسئولان بهتر کرد.
طبق گفته این تحلیلگر اقتصادی، اخبار منفی، ضعف در مدیریت بازار ارز، تعلل بانک مرکزی و تصمیمات نادرست باعث شد مقاومت دلار در کانالهای ۳۱ هزار تومان و ۳۵ هزار تومان شکسته شود و به نرخهای فعلی برسد.
شقاقی در ادامه بیان کرد: شرایط اقتصادی از سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بهمراتب بهتر است زیرا، در آن زمان قیمت نفت بسیار پایین و تحریمها نیز شدیدتر بود. در حالیکه اکنون، قیمت نفت و مشتقات آن بالا رفته، تراز تجاری کشور نیز بالا رفته و کرونا هم همانند یکی - دو سال پیش نیست.
وی ادامه داد: زمانی ابرتورم شکل میگیرد که کشور بدهی داخلی و خارجی سنگینی داشته باشد که ایران بدهی خارجی و داخلی سنیگنی ندارد. بهعنوان مثال، ونزوئلا زمانی درگیر ابر تورم شد که ۱۸۰ میلیارد دلار بدهی خارجی داشت.
این کارشناس اقتصادی تغییر و تحول ایجاد شده در بانک مرکزی را مثبت ارزیابی کرد.
گفتنیاست، محمدرضا فرزین، رئیس جدید بانک مرکزی در اولین صحبتهای خود از تثبیت نرخ دلار نیمایی در محدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان خبر داد و بازار آزاد را بهعنوان عاملی تاثیرگذار بر اقتصاد معرفی کرد.
انتهای پیام