با وجود گذشت حدود یک ماه و نیم از زمان تشکیل کابینه محمد شیاع السودانی در 27 اکتبر این کابینه که مورد حمایت ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعیان عراق قرار دارد، در عمل به وعدههایی که در برنامههای دولتی خود داده، با موانعی مواجه است، در این میان برخی کارشناسان هشدار میدهند که ناکامی کابینه السودانی در عمل به وعدههایش ممکن است مانع کسب اعتماد مردم عراق شود.
به گزارش خبرآنی، به نقل از العربی الجدید، السودانی فعالیت کابینه خود را با وعدههای بسیاری آغاز کرد و تعهد داد ظرف مدت کوتاهی نهایتا یک سال به تمامی وعدههای خود عمل کند و سپس در مسیر برگزاری انتخابات پارلمانی و داخلی زودهنگام گام بردارد. از مهمترین برنامههای دولت السودانی، پایان دادن به پدیده اسلحههای کنترل نشده خارج از دایره نهادهای رسمی و قانونی کشور و همکاری با مسؤولان مربوطه جهت مشخص شدن سرنوشت مفقودیها و گنجاندن آنها در قانون قربانیان تروریسم پس از انجام تحقیقات و بررسیهای امنیتی است.
از دیگر تعهدات السودانی لغو هیئت حسابرسی و عدالت، صدور حکم عفو عمومی برای بعضی از بازداشتیها، افزایش قیمت دینار عراق در مقابل دلار، اجرای توافقنامه سنجار میان اربیل و بغداد شامل اخراج نیروهای حزب کارگران کردستان از سنجار در استان نینوا، مبارزه با فساد و محاکمه مفسدان و بسیاری تعهدات دیگر در توافق سیاسی بود.
کابینه السودانی قادر به اجرای تعهداتش نیست
سجاد سالم، نماینده مستقل پارلمان عراق در گفتگو با العربی الجدید اظهار کرد: السودانی و کابینهاش تا این لحظه به هیچ یک از وعدههایی که در برنامه دولتی و غیر از آن دادند، عمل نکردند، تا این لحظه السودانی هیچ اقدام واقعی درباره کنترل دولتش بر سلاحهای کنترل نشده و انحصار سلاح در دست دولت در پیش نگرفته است و سلاحهای کنترل نشده هنوز در دست مردم بوده و تهدیدی جدی برای صلح داخلی هستند و ماهیت کشور عراق را تهدید میکنند.
این نماینده مستقل پارلمان عراق در ادامه احتمال داد که السودانی به دلیل دخالتهای گسترده در کارش از سوی برخی طرفها در چارچوب هماهنگی نتواند به بسیاری از وعدههای خود عمل کند و احتمال ناکامی در عمل به تعهدات برای کابینه السودانی در مقایسه با دولتهای قبلی بسیار بیشتر است چراکه این کابینه بر اساس سهمیهبندیهایی تشکیل شد که عراق را به این وضعیت فساد و شکست کشاندند.
حسن الجبوری، از رهبران ائتلاف حاکمیت به العربی الجدید گفت: گروههای سیاسی هنوز منتظر اجرای وعدهها و توافق هایی هستند که کابینه السودانی بر اساس آنها شکل گرفت.
الجبوری افزود: از مهمترین این وعدهها انحصار سلاح در دستان دولت، روشن شدن سرنوشت افراد ربودهشده، بازسازی شهرهای آزاد شده، جبران خسارت زیاندیدگان، حل پرونده هیئت حسابرسی و عدالت و نیز عفو عمومی و بسیاری مسایل دیگر است.
این رهبر ائتلاف حاکمیت ادامه داد: با وجود گذشت بیش از یک ماه از تشکیل کابینه السودانی، این کابینه نتوانست به آنچه پیشتر توافق شده بود، عمل کند و ما هنوز اقدامات و تصمیمات این کابینه برای عمل به وعده هایش را پیگیری میکنیم و تحت نظر داریم و دلایل واقعی تاخیر در این زمینه را نمیدانیم به ویژه که توافقی سیاسی برای اجرای آنها وجود دارد.
او تاکید کرد: اگر تعلل در عمل به این وعدهها و توافقها ادامه یابد، ما موضعگیری سیاسی خواهیم داشت و این موضعگیری تنها از سوی احزاب سیاسی ائتلاف حاکم نبوده بلکه از سوی برخی احزاب کُرد و حتی برخی احزاب سیاسی شیعه نیز خواهد بود.
تاکید چارچوب هماهنگی بر عزم دولت برای عمل به وعدهها
در مقابل رفیق الصالحی، نمایندهای از ائتلاف چارچوب هماهنگی شیعیان عراق در گفتگو با العربی الجدید تاکید کرد: نخست وزیر در عمل به تمامی وعدههایی که در برنامههای دولتی خود و یا در توافقهای سیاسی انجام شده در داخل ائتلاف دولت داده، جدی است اما جدول زمانی برای عمل به این وعدهها و توافقها وجود دارد.
الصالحی تاکید کرد: السودانی و کابینهاش مساله خدمات و مبارزه با فساد را اولویت کار خود در ماههای نخست عمر دولت قرار دادند و دستاورد روشنی در این دو پرونده وجود دارد و مرحله آتی شامل اقدامات و تصمیماتی جهت عمل به سایر وعدهها و توافقهای سیاسی است.
این نماینده چارچوب هماهنگی با اشاره به اینکه کاهش ارزش دینار عراق در مقابل دلار و اقدامات برای کنترل آن مسؤولیت بانک مرکزی عراق، به عنوان یک نهاد مستقل از دولت بوده و در حوزه اختیارات آن است، گفت: دولت در حال رایزنی با بانک مرکزی برای رسیدن به راهحلهایی مناسب جهت کاهش قیمت دلار و کنترل آن است و پس از تصویب بودجه تصمیمی گرفته شده که به بهبود وضعیت مالی کمک بسزایی خواهد کرد.
غازی فیصل، تحلیلگر سیاسی نیز در گفتگو با العربی الجدید، امکان عمل به وعدهها را برای کابینه السودانی کم دانست و تاکید کرد: دولتهای عراق عادت کردند که برنامههایشان تنها جوهری روی کاغذ باشند و تنها بخش بسیار اندکی از آنها اجرا شوند، علت اجرا نشدن تعهدات نیز کنترل فراکسیونها و احزاب سیاسی بر تصمیمات دولت و تشکیل یک دولت پنهان وابسته به آنها است که برنامههای سیاسی و شخصی آنها را اجرا میکند.
این تحلیلگر سیاسی گفت: کابینه السودانی تفاوتی با کابینههای قبلی ندارد و وعدههایش در حد شعار باقی خواهند ماند، حتی توافقهای سیاسی با احزاب اهل تسنن و کُرد که این کابینه بر اساس آنها تشکیل شد، به ویژه توافقها درباره سلاحهای کنترل نشده، پرونده ربودهشدگان و حل اختلافنظرها با اربیل نیز توافقهایی تخیلی و بدون اجرا باقی خواهند ماند.
فیصل در ادامه تاکید کرد: در صورتی که ظرف ماههای آینده این وعدهها عملی نشوند، چه بسا این امر احزاب سیاسی حامی دولت را به مخالفت با آن سوق دهد به ویژه که مخالفان مردمی که حامیان جریان صدر و هماهنگی اکتبر پشت آنها هستند، نیز وجود دارند.
انتهای پیام