خبرآنی/گلستان نانوایان گرگانی این روزها ماندهاند که غصه کاهش و تعدیل سهمیهها را بخورند یا در برابر سر و صدا و اعتراضات مردم به شلوغی صفوف و یا درخواست نان بیش از 10 قرص پاسخ بدهند؛ دوراهیهای بسیاری امروز پیش روی نانوایان گرگانی است که باید برایش چارهاندیشی کرد.
در روزگاری که خرید برنج با رنج مالی فراوان همراه شده و قیمت ماکارونی هنوز برای مردم قابل هضم نیست! طبیعتاً مواجهه با افزایش چشمگیر تقاضای نان مسئله ای دور از انتظار نبود. همزمان با افزایش تقاضای نان، معضلاتی نیز گریبانگیر مردم و نانوایان شده، از صف های شلوغ و اتمام سریع نان تا گلایه از دستگاه کارت خوان و کیفیت آرد و... که عدم رفع آنها میتواند زمینه ساز مشکلات اجتماعی و بروز برخی از ناهنجاریها شود.
در روزهای گذشته با حضور در تعدادی نانوایی در سطح شهر گرگان و مصاحبه با مردم و نانوایان به چند مشکل اساسی و پرتکرار برخورد کردیم که لازم است مسئولان ذی ربط هرچه سریعتر با کمک مردم و کارشناسان، تدبیری برای حل آنها اتخاذ کنند.
این برخورد با نان، برکت را از جامعه دور میکند/ دستگاههای دولتی را به نانواییهای آزاد ارجاع دهید
رضا کریمی یکی از نانوایان گرگان در گفتوگو با خبرآنی با اشاره به شماری از مشکلات روزهای اخیر نان در این شهر و اثراتش بر رفتار مردم اظهار کرد: متأسفانه با وجود گرفتاری های معیشتی فراوانی که حتی تعداد قابل توجهی از مردم نان را قسطی و با مشقّت مالی خریداری میکنند، شلوغی صف و اتمام زودهنگام نان و کیفیت پایین آرد و... موجب گلایه و حتی پرخاشگری میشود.
وی با ذکر چند نمونه از بروز عصبانیتهای اخیر مردم در مسئله نان، تصریح کرد: بارها پیش آمده که اختلال در دستگاه کارتخوان و لزوم عدم دریافت وجه نقد، معطلی علاوه بر شلوغی صف را پیش آورده و همچنین محدودیت خرید بیش از ۱۰ عدد نان نیز، عملاً خارج از کنترل نانوایان بوده و تعدادی از افراد خانواده یا آشنا به صورت هماهنگ دهها نان خریداری کرده و آزاد میفروشند و یا گاهاً افرادی با تهدید و عصبانیت خواهان نان بیشتری هستند و نانوا عملاً جز آنکه از آنان بخواهد حداقل مجدد در صف بایستند، کار دیگری نمیتواند انجام دهد.
این نانوای گرگانی درادامه، به انتقاد از حوالههای اتحادیه خبازان برای برخی ارگانها و افراد خاص، جهت دریافت صدها نان پرداخت و گفت: اکثر ساکنان در این محله (قلعه خندان) را اقشار ضعیف و فرودست جامعه تشکیل میدهند، چرا اتحادیه این حواله ها را به نانواییهایی با نرخ دولتی و مخصوصاً در مناطقی با جمعیت مستضعف ارجاع میدهد؟ چرا مجموعه ها و موسسات دولتی و غیردولتی و یا افراد خاص نان را با نرخ آزاد تهیه نمیکنند اما از مردم عادی با این حجم از مشکلات اقتصادی توقع میرود در جشن و مهمانی یا عزا نان آزاد بخرند؟
کریمی با یادآوری این نکته که راه اندازی سامانه خرید آرد، دستگاه کارتخوان مخصوص و ابلاغ برخی دستورات صنفی، فی نفسه اقدامات خوبی بوده و باعث شفافتر و دقیقتر شدن محاسبات مربوطه میشود، افزود: این دست از نوآوریها و وضع قوانین زمانی در تسهیل و بهتر شدن امور کاربرد دارد که با بسترسازی مناسب، نظارت کافی و عادلانه همراه شود که متأسفانه حداقل در بخش مربوط به توزیع آرد نه تنها شاهد عدالت نیستیم که بالعکس به طرز آشکاری در میزان سهمیه و کیفیت آردها همه چیز کاملاً جانبدارانه و به نفع یک اقلیتی انحصارطلب تمام میشود و من یقین دارم خداوند همانطور که از اسراف بیزار است و نعمت هایش را از اسراف کاران دریغ میکند، برکت را هم از جامعهای که عدالت محور نباشد سلب خواهد کرد.
همیشه پسر من را دعا میکنند!/ رزق ما حلال است، نان مردم را نمیخوریم!
در یکی دیگر از نانواییهای شهر گرگان خانمی میانسال برای پنجمین بار در صف میایستد تا ۱۰نان دیگر هم بخرد! در میان صحبت ها و شکایتهای معمول مردم در صف نانوایی ها، در پاسخ از چرایی خرید تعداد زیاد نان به خبرآنی پاسخ داد: پسر من سه ماه پیش از سربازی برگشته و ما در خانواده سرمایه ای برای آغاز کار نداریم و پسرم در سوپرمارکت شاگردی میکند و سود فروش نان برایش از دستمزدی که میگیرد بیشتر است.
وی افزود: ما هر چقدر هم فقیر باشیم، حلال و حرام برایمان اهمیت دارد و نمیتوانیم از هر راهی پول دربیاوریم. بسیاری از مردم نمیخواهند در صف طولانی بایستند و یا ممکن است فاصله آنها تا نانوایی زیاد باشد و یا در آن ساعتی که به نان احتیاج دارند، جایی پخت نکنند و... در این صورت از امثال پسر من نان میگیرند و دعا هم میکنند!
گوسفند و مرغهای ما هم نان دولت را میخورند!
آقای م.ج از شهروندان گرگانی که در یکی از روستاهای اطراف گرگان پنج راس گوسفند و تعدادی هم انواع ماکیان را به عنوان نوعی سرگرمی نگهداری میکند در گفت و گو با خبرآنی گفت: نگهداری این حیوانات مطلقاً جنبه اقتصادی ندارد چون فایده و سودی نصیب ما نمیشود بلکه هدف من سرگرمی خانواده بوده و اتفاقاً هزینه این تفریح بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور میشود.
وی با اشاره به افزایش قیمت خوراک دام و طیور طی سالهای اخیر و ناتوانی مردم از پرداخت هزینهها خاطر نشان کرد: در دهه های گذشته خرید نان خشک برای دام در سطح شهر به واسطه گاریهای دستی امر رایجی بود اما سالها پیش با انجام برخی اصلاحات در حوزه نان، به طرز چشمگیری از اسراف این برکت خدا جلوگیری شد. اما در سالهای اخیر و پس از گرانی بی سابقه قیمت خوراک دام و طیور، بسیاری از کسانی که به شیوه سنتی تعدادی دام یا ماکیان را نگهداری میکنند چار ای جز روی آوردن به خرید نان با نرخ دولتی برای حیواناتشان ندارند.
این شهروند گرگانی با اظهار تأسف از مسئله نان و قیمت خوراک دام افزود: برخی از افراد مانند من تلاش میکنیم حتی الامکان گندم و ذرت و... را با قیمت آزاد بخریم و حیواناتمان را با نان تغذیه نکنیم تا مبادا به لحاظ شرعی مدیون شویم اما حتی من نیز گاهی ناچار میشوم مانند خیلیها، نان دولتی را به خورد گوسفند و مرغ هایم بدهم در حالیکه میدانم بسیاری از مردم به آن محتاج هستند، اما چه کنیم؟ آیا میتوان از مردم بخواهیم دام و طیور خود را رها کنند؟
وقتی در نان عدالت نیست، انتظاری از جاهای دیگر ندارم/ برای مچ گیری به نانواییها میآیند
آقای ح.ن یکی دیگر از نانوایان گرگانی نیز دلی پر از شکایت داشت اما امید چندانی به اثرگذاری رسانه برای بهبود اوضاع نداشت و در انتقاد به عملکرد اتحادیه خبازان و سازمان تعزیرات گفت: من تا به امروز ندیدم که ناظری برای خدمت به مردم بیاید و نانوایی ها را رصد کند! هروقت آمدند هدفشان مچ گیری و پیدا کردن عیب های کوچک برای کم کردن سهم امثال ما بود. چرا باید در یک محله ای که اکثر ساکنان آنرا کارگران ساده تشکیل میدهند و در نیازهای ابتدایی زندگی با مشکلات متعدد و سخت مواجه هستند، در تهیه نان با کیفیت و قیمت مناسب هم به مشکل برخورد کنند؟ آیا این عادلانه است که آرد با کیفیت خوب و سهمیه پخت بیش از 15 کیسه به «خودی» های مالک چندین نانوایی برسد اما تا کوچکترین اعتراضی به آنها کنیم، به پشتوانه نهادهای قانونی بیایند و از ما زهرچشم بگیرند و تهدید کنند؟
وی خاطرنشان کرد: چندوقت پیش، آخرین ساعات پخت بازرس آمد و پنج نمونه را وزن کرد و به دلیل خستگی و فشار کار، فقط چند گرم کمتر از آنچه که باید بودند و به خاطر این عدد کوچک، به بهانه کم فروشی کلی تهدید کردند و موقت سهمیه آرد را کاهش دادند اما در مقابل و چندین نانوایی را میشناسم و یقین دارم از 16 کیسه حداکثر 12 کیسه آن را پخت میکند و مابقی را (نمیدانم با چه حیله ای) به قیمت بالاتر میفروشند. یکی از شاطرهایی که سابق همکار من بود اخیرا میگفت؛ از وقتی به فلان نانوایی آمدم همان دستمزد را میگیرم ولی کمتر کار میکنم! چون صاحبکار از ۹ کیسه نهایتا پنج کیسه پخت میکند و مابقی آردها را آزاد میفروشد.
این نانوا افزود: زمانی نان نماد برکت و بهترین نعمت الهی بود اما میبینیم که با غفلت مسئولان مربوطه و طمع سیری ناپذیر برخی از افراد ثروتمند موجود در این صنف، حتی حاضر هستند نان مردم آجر شود تا آن را خشتی برای ساخت دنیایشان قرار بدهند، تداوم این وضع راه پاک زیستن را برای همه سخت خواهد کرد.
به گزارش خبرآنی؛ با توجه به اوضاع نامساعد بین المللی، شرایط نامشخص جنگ اوکراین و روسیه در ماه های آینده و آمادگی کشورها برای کمبود احتمالی غلات، از سال گذشته شاهد ذخیره سازی و نظارت شدید بر هر دانه گندم در اکثر کشورها بوده ایم.
هم اکنون طبق آمارهای رسمی ارائه شده از سوی مسئولان، ذخایر گندم در کشور و از جمله استان گلستان به عنوان یکی از قطب های اصلی تولید گندم ایران، در وضعیت مطلوبی قرار دارد و هیچگونه کمبود یا مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
با این توصیف اما نمیتوان چشم بر روی واقعیت های حاکم بر جامعه بست و آنها را انکار کرده و یا کم اهمیت قلمداد کنیم.
در زمینه ذخیره گندم شاید وضعیت مطلوب باشد اما در توزیع ناعادلانه، کیفیت نامناسب، ادعای ناخالص بودن برخی آردها، شلوغی صف ها، اسراف، مصرف در خوراک دام و طیور و گاهاً کمیاب شدن نان و... اوضاع چندان رضایت بخش نیست و تداوم یا تشدید این نارضایتی و سوءمدیریت در مسئله نان میتواند به معضلات اجتماعی و روانی منجر شود و لازم است حداقل در این حوزه مهم، فوراً تدابیر ریشه ای برای حل آن اتخاذ شود.
خبرنگار: محمد کریمی
انتهای پیام