اعتراضات گسترده در شهرهای سراسر چین در مخالفت با قرنطینههای سختگیرانه این کشور برای شیوع کووید-۱۹، ادامه یافت.
به گزارش خبرآنی، به نقل از سی.ان.ان، در دهها محوطه دانشگاه، دانشجویان تظاهرات کردند یا پوسترهای اعتراضی نصب کردند. در بسیاری از نقاط کشور، ساکنان محلههای مسدود شده، به دنبال تظاهرات گسترده ضد قرنطینه که جمعه شب ارومچی را فرا گرفت، موانع را شکستند و به خیابانها ریختند.
با گذشت سه سال از همهگیری، بسیاری از مردم به دلیل استفاده بیوقفه دولت از قرنطینهها و آزمایشهای کووید خشمگین هستند؛ تشدید محدودیتها در ماههای اخیر، همراه با مجموعهای از مرگهای دلخراش که ناشی از سیاستهای بیش از حد کنترلها بوده است، اوضاع را به یکباره تغییر داده است.
روز دوشنبه چین رکورد جدیدی از ابتلای جدید به کووید-۱۹ را با ۴۰۳۴۷ مورد گزارش کرد. شهرهای گوانگجو و چونگ کینگ، با هزاران مورد، در تلاش برای مهار شیوع بیماری هستند. همچنین صدها مورد ابتلا در چندین شهر دیگر در سراسر کشور ثبت شده است.
بازارهای سهام چین و یوان در اوایل معاملات امروز دوشنبه در بحبوحه نگرانی در مورد واکنش احتمالی دولت به اعتراضات، که از شهری به شهر دیگر متفاوت بود و در برخی مناطق شدیدتر شده، سقوط کردند.
در ساعات اولیه روز دوشنبه در پکن، دو گروه از معترضان در امتداد جاده کمربندی پایتخت چین در نزدیکی رودخانه لیانگما تجمع کردند.
افزایش خشم نسبت به مرگ و میر ناشی از آتش سوزی یک آپارتمان در ارومچی که مرگ ۱۰ تن را به دنبال داشت منجر به اقدامات اعتراضی قابل توجهی در شانگهای شد، جایی که بسیاری از ۲۵ میلیون ساکن آن پس از اینکه در بهار تحت یک قرنطینه دو ماهه قرار گرفتند، نسبت به سیاست دولت در برابر کووید صفر، خشم عمیقی دارند.
در ویدئوهای متعددی که سیانان مشاهده کرد، صدای مردم شنیده میشود که از شی جینپینگ، رئیس جمهوری و حزب کمونیست خواستار «کنارهگیری» شدهاند. جمعیت همچنین شعار میدادند: «تست کووید نمیخواهیم، آزادی میخواهم». و "دیکتاتوری نمیخواهیم، دموکراسی می خواهیم!" برخی از ویدئوها نشان میدهد که مردم در حال خواندن سرود ملی چین هستند و بنرهایی در اعتراض به اقدامات فوقالعاده سختگیرانه این کشور برای همهگیری در دست دارند.
بعدازظهر یکشنبه، صدها نفر از ساکنان شانگهای با وجود حضور شدید پلیس و مسدود شدن جادهها به محل تظاهرات بازگشتند تا به اعتراضات خود ادامه دهند. ویدئوها نشان میدهد که صدها نفر در یک چهارراه فریاد میزنند "مردم را آزاد کنید!"
این بار، پلیس رویکرد سختگیرانهتری را اتخاذ کرد و با سرعت بیشتری و تهاجمیتر اقدام به دستگیری و متفرق کردن جمعیت کرد. در یکی از ویدئوها، مردی که یک دسته گل داودی را در دست داشت، در حالی که روی گذرگاه عابر پیاده راه میرفت، در حالی که یک افسر پلیس تلاش میکرد او را متوقف کند، شروع به فریاد زدن کرد: ما باید شجاع باشیم! آیا من با در دست داشتن گل قانون را زیر پا میگذارم؟!» او از جمعیت پرسید که در پاسخ فریاد زدند "نه!". سپس بیش از دوازده افسر او را به زور سوار ماشین پلیس کردند، در حالی که جمعیت عصبانی فریاد میزدند "او را آزاد کنید!"
ویدئوهای دیگر صحنههای آشفتهای از هل دادن، کشیدن و ضرب و شتم معترضان توسط پلیس را نشان میدهد. در شب، اعتراضات به خشونت کشیده شد.
عصر یکشنبه، تظاهرات گسترده به پکن، چنگدو، گوانگجو و ووهان گسترش یافت، جایی که هزاران نفر از ساکنان آن خواستار نه تنها پایان دادن به محدودیتهای کووید، بلکه مهمتر از آن "آزادیهای سیاسی" شدند. در پکن، صدها نفر از جوانان عمدتاً تا ساعات اولیه روز دوشنبه در مرکز تجاری شهر تظاهرات کردند. جمعیت ابتدا در امتداد رودخانه لیانگما جمع شدند تا برای قربانیان آتش سوزی سینکیانگ عزاداری کنند. مردم شعارهایی علیه کووید صفر سر دادند، از معترضان بازداشت شده در شانگهای حمایت کردند و خواستار آزادیهای مدنی بیشتر شدند و فریاد میزدند: "ما آزادی میخواهیم! ما آزادی میخواهیم!»
در چنگدو، جمعیت زیادی در کنار سواحل رودخانه تظاهرات کردند. این گردهمایی با یک دقیقه سکوت برای عزاداری قربانیان آتش سوزی سینکیانگ آغاز شد و بعداً با افزایش جمعیت تبدیل به یک اعتراض سیاسی شد. جمعیت شعار میدادند "ما حاکمان همیشگی و ماندگار نمیخواهیم. ما امپراتور نمیخواهیم!» اشاره پنهانی به شی، که ماه گذشته سومین دوره ریاست جمهوری خود را آغاز کرد.
در شهر جنوبی گوانگجو، صدها نفر در یک میدان عمومی در منطقه هایژو - کانون شیوع مداوم کووید در شهر که برای هفتهها تعطیل شده است، تجمع کردند و فریاد زدند: ما قرنطینه نمیخواهیم، ما آزادی میخواهیم! آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی هنر، آزادی حرکت، آزادیهای شخصی. آزادیم را به من پس بده!»
دانشگاهها
در سرتاسر چین، تظاهرات در محوطههای دانشگاهی نیز رخ داده است. در ساعات اولیه صبح یکشنبه، حدود ۱۰۰ دانشجو در اطراف یک شعار اعتراضی که بر روی دیواری در دانشگاه معتبر پکن در شهر پکن نقاشی شده بود، تجمع کردند. یکی از دانشجویان به سی ان ان گفت که وقتی حدود ساعت یک بامداد به محل مورد نظر رسید، ماموران امنیتی از ژاکت برای پوشاندن تابلوی اعتراض استفاده کردند.
"به قرنطینه نه بگویید، به آزادی آری. نه به آزمایش کووید، بله به غذا،» پیامی که با رنگ قرمز نوشته شده بود و با شعار اعتراضی ماه اکتبر در پل هوایی پکن درست چند روز قبل از نشست مهم حزب کمونیست که در آن شی جینپینگ برای سومین دوره ریاستجمهوری انتخاب شد، همخوانی داشت.
در شعار اعتراضی دانشگاه پکن آمده است: «چشمهایتان را باز کنید و به دنیا نگاه کنید، کووید صفر دروغ است».
یک دانشجو گفت که ماموران امنیتی بعداً شعار را با رنگ سیاه پوشاندهاند.
در استان شرقی جیانگ سو، حداقل دهها دانشجو از دانشگاه ارتباطات چین، نانجینگ گرد هم آمدند تا برای قربانیان آتش سوزی سینکیانگ عزاداری کنند. ویدئوها دانشجویان را نشان میدهد که برگههای کاغذ سفید در دست دارند و چراغ قوه تلفن همراه خود را روشن کردهاند.
در یکی از ویدئوها، شنیده میشود که یکی از مقامات دانشگاه به دانشجویان هشدار میدهد: «هزینه کاری که امروز انجام دادید را خواهید پرداخت». دانشجویی در پاسخ فریاد زد: «شما هم همینطور، کشور هم همینطور».
اعتراضات دانشگاه روز یکشنبه ادامه یافت. در دانشگاه Tsinghua، یکی دیگر از دانشگاههای سطح بالا در پکن، صدها دانشجو در یک میدان تجمع کردند تا علیه سیاست کووید صفر و سانسور اعتراض کنند.
ویدئوها و تصاویری که در شبکههای اجتماعی دست به دست میشوند، دانشجویان را نشان میدهد که برگههای کاغذ سفید را در دست دارند و فریاد میزنند: «دموکراسی و حاکمیت قانون! آزادی بیان!"
اواخر روز یکشنبه، یک خبرنگار بیبیسی در شانگهای دستگیر شد. ویدیوهایی از او که توسط پلیس مورد ضرب و شتم و لگد قرار گرفت، وجود دارد. فیلمهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است نشان میدهد که ادوارد لارنس، خبرنگار بی بی سی با دستبند به زمین کشیده میشود، در حالی که او در ویدیوی دیگری میگوید: «همین حالا با کنسولگری تماس بگیرید». سخنگوی بیبیسی گفت: «بیبیسی به شدت نگران رفتار با اد لارنس، است که در حین پوشش اعتراضات در شانگهای دستگیر شد.»
در شهر مرکزی ووهان، جایی که همهگیری از سه سال پیش آغاز شد، ویدئوهایی در رسانههای اجتماعی نشان میدهد که صدها نفر از ساکنان به خیابانها آمده، موانع فلزی را در هم کوبیده، چادرهای آزمایش کووید را واژگون میکنند و خواستار پایان قرنطینه شدهاند.
چین با وجود اینکه بسیاری از کشورهای جهان اکثر محدودیتها را لغو کردهاند، همچنان به سیاست کووید صفر پایبند بوده است. پکن از این سیاست به عنوان نجات دهنده و ضرورت، دفاع کرده است. بیشتر خشم متوجه رئیس جمهوری چین است. در یک ویدئو در شبکههای اجتماعی، یک معترض شی جینپینگ را متهم کرد که مردم را در خانههایشان حبس کرده است.
انتهای پیام