یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اگر در صنعت گاز توسعه بالادستی، بهینه سازی مصرف، جذب تکنولوژی، سرمایه گذاری، دانش فنی و مدیریت صورت بگیرد میتوانیم بازاریابی خوبی برای جذب بازار گاز داشته باشیم.
مرتضی بهروزی فر در گفت و گو با خبرآنی، گفت: اینکه قراردادهای ۲۷ ساله بین قطر و چین در حوزه صنعت گاز امضا می شود برای پروژه های های جدیدی است که قطر در حال احداث آن است و قرار است طی سه تا چهار سال آینده وارد مدار تولید شود.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید ال ان جی قطر از ۷۷ به ۱۱۰ میلیون تن در سال خواهد رسید، گفت: برای تامین مالی و ساخت این پروژ اولین پیش شرط این است که یک قرارداد بلند مدت وجود داشته باشد تا از محل درآمد آن اثرگذاری برای پروژه داشته باشد.
به گفته این کارشناس حوزه انرژی، علاوه بر این کشورهای واردکنند بزرگ گاز دنیا تمایل دارند که امنیت انرژی خودشان را با قراردادهای بلند مدت تامین کنند، حداقل در بخش قابل توجهی از واردات مثلا ۷۰ تا ۸۰ درصد این امنیت باید تحقق یابد و این موضوع اصلا غیر طبیعی نیست.
بهروزی فر با بیان اینکه ایران دارنده دومین ذخایر گاز دنیا است، اما برای تامین گاز خودمان به دلایل مختلف دچار مشکل هستیم، گفت: زمانی که ایران تصمیم بگیرد وارد بازار جهانی گاز شود چه با خط لوله و یا با ال ان جی، اگر تامین مالی صورت بگیرد، دانش فنی داشته باشیم، تکنولوژی وارد شود و پروژه ها را مدیریت کنیم به طوری که پروژه ها به مرحله تولید برسند به عنوان یک تازه وارد به بازار ورود کردهایم.
وی افزود: بازار گاز دنیا نشان داده است باتوجه به اینکه گاز یک حامل انرژی با آلودگی کمتر است و باتوجه به تمام توافقاتی که اتفاق افتاده، میتواند در کشورهای عمده مصرفکننده مانند چین و هند روند فزاینده داشته باشد و اگر ایران بتواند وارد بازار شود، میتوان امید داشت که نگرانی برای مشتری وجود نداشته باشد.
این کارشناس با تاکید بر اینکه ابتدا باید شرایط برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی ایجاد شود تا افزایش تولید اتفاق بیافتد، گفت: باید در بخش مصرف نیز بهینه سازی صورت بگیرد و از آن طرف این امکان را داشته باشیم که با رفع تحریم ها و ایجاد سرمایه گذاری و همچنین توسعه دانش فنی از طریق توسعه روابط با دنیا وضعیت صنعت گاز را بهبود ببخشیم.
به گفته بهروزی فر، در صورت افزایش دانش فنی و جذب سرمایه گذاری میتوانیم امیدوار باشیم برای گاز تولیدی احتمالی بازاریابی کنیم اما اینکه اکنون قرارداد بین چین و قطر منعقد شود و یا خیر برای ایران مشکلی ایجاد نمی کند چراکه امکان صادرات به چین را در شرایط فعلی نداریم، اما در صورت تحقق برخی مسائل ایران می تواند به بازارهای آینده امیدوار باشد.
وی با بیان اینکه در گذشته اعلام می شد که بازار ال ان جی محدود شده است اما اکنون اگر ۵۰ میلیون تن نیز به بازار دنیا اضافه شود جذب می شود، گفت: در پیشبینیها، باید آینده نگری هم صورت بگیرد.
به گزارش خبرآنی، شرکت سینوپک چین بهمنظور خرید گاز طبیعی مایع شده (الانجی) با شرکت قطر انرژی قرارداد ۲۷ ساله امضا کرد که در واقع طولانیترین قرارداد فروش الانجی قطر با چین است، بر اساس این قرارداد سالانه ۴ میلیون تن به سینوپک چین عرضه می شود.
بازارهای بیثبات خریداران گاز را به سمت معاملات بلندمدت سوق میدهد. بهدنبال آغاز تنشهای مسکو و کییف در فوریه، رقابت برای خرید الانجی تشدید شده است و اروپا در موقعیتی ویژه به مقادیر زیادی الانجی برای کمک به جایگزینی دریافت گاز روسیه با خط لوله که حدود ۴۰ درصد از واردات قاره سبز را شامل میشد، نیاز دارد.
این شرایط نشان میدهد که قراردادهای بلندمدت برای فروشندگان وخریداران حائز اهمیت است. میدان شمالی قطر با میدان گازی پارس جنوبی مشترک است. قطرانرژی در اوایل سال جاری میلادی پنج قرارداد برای توسعه شرق میدان شمالی امضا کرد که نخستین و بزرگتر از طرح دو مرحلهای توسعه میدان شمالی با ۶ ردیف پالایشی برای تولید الانجی است بهطوری که ظرفیت تولید الانجی قطر را از رقم کنونی سالانه ۷۷ میلیون تن به ۱۲۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۷ میرساند.
قطر انرژی برای مرحله دوم توسعه شرق میدان شمالی قراردادهایی را با سه شریک خارجی امضا کرد. معامله روز دوشنبه (۳۰ آبانماه) که ازسوی سینوپک هم تأیید شد، نخستین معامله عرضهای است که برای فروش محمولههای پروژه توسعه شرق میدان گازی شمالی قطر اعلام شده است.
کعبی، وزیر انرژی قطر اعلام کرد که این رابطه ما را به سمت مراحلی بالاتر میبرد زیرا ما یک قرارداد خرید و فروش داریم که تا دهه ۲۰۵۰ میلادی ادامه خواهد داشت. مذاکرات با دیگر خریداران در چین و اروپا که بهدنبال امنیت عرضه انرژی هستند ادامه دارد.
انتهای پیام