دکتر جواد محمدی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفتگو با خبرنگار خبرآنی اظهار کرد: این بیماری یک عفونت مزمن است که در صورت عدم تشخیص به موقع، ارزش اقتصادی دام از بین می رود؛ این ممکن است حتی ورشکستگی در مزرعه شود.
وی با بیان اینکه این بیماری می تواند برخی مشکلات و بیماری ها در انسان نیز ایجاد کند، ادامه داد: با وجود گستردگی این بیماری در سرتاسر دنیا، تنها ۳ کشور امریکا، فرانسه و سوئیس دانش فنی تولید آن را داشتند.
محمدی با بیان اینکه تولید این کیت از پیچیدگی زیادی برخوردار است و اکنون ایران به جمع تولیدکنندگان آن پیوسته است، عنوان کرد: این کیت تمام آزمون های مورد نیاز برای اعتبارسنجی (validation) را با موفقیت طی کرده و بصورت پایلوت در آزمایشگاه ها و برخی دامداری های ایران با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است.
به گفته رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، تمام اجزاء مهم این کیت توسط محققان این پژوهشگاه طراحی شده و هیچ وابستگی حیاتی برای تولید آن به کشورهای دیگر وجود ندارد.
محمدی خاطر نشان کرد: بطور متوسط و تنها جهت مصرف در گاوداری های صنعتی کشور، به حدود ۴۰ هزار پلیت ۹۶ چاهکی از این کیت ها نیاز دارد که البته به دلیل گران بودن و بحث های مرتبط با تحریم، هیچ گاه این تعداد در کشور وارد و مورد استفاده قرار نگرفته است و در حال حاضر نیز آمار رسمی از میزان واردات (به علت اینکه بعضا ورود این کیت ها از محل های رسمی صورت نمی گیرد) در دسترس نیست.
وی تاکید کرد: البته دو کیت مهم لکوز و تب مالت (بروسلوز) نیز، همزمان با این کیت تولید خواهند شد. تب مالت که بیماری کاملا شناخته شده در انسان است که از طریق مصرف فراورده های آلوده دامی، انسان را آلوده می کند. اما می توان پیش بینی کرد با تولید این کیت ها (تنها در حوزه دامپزشکی) سالانه ضمن حفظ و ارتقاء ارزش غذائی سبد پروتئینی محصولات غذایی انسان و کمک به حفظ سرمایه دامداری ها، حداقل از خروج ۱۰ میلیون دلار از کشور جلوگیری شود.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اظهار کرد: البته امکان صادرات این کیت به کشورهای دیگر (در فاز اول، کشورهای شمال، شمال غرب و حوزه جنوبی خلیج فارس) نیز کاملا مهیا و در حال برنامه ریزی است.
وی اضافه کرد: البته به دلیل گستردگی دانش فنی، برنامه ریزی برای تولید کیت های خاص پزشکی و بیوشیمی نیز صورت گرفته که امیدواریم تا پایان سال، چند مورد از آنها نیز به شرط اخذ مجوز های لازم تولید شوند.
محمدی عنوان کرد: با توجه به اطلاعات موجود در کشور، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تنها سایت در ایران خواهد بود که توامان تولید کیت های پزشکی و دامپزشکی را بر اساس اصول علمی و فضاهای خاص و جداگانه آزمایشگاهی تولید خواهد کرد.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری عنوان کرد: این کیت در نشخوار کنندگان مانند گاو، گوسفند، شتر و ... کاربرد دارد. در حال حاضر این کیت اماده شده و به دنبال اخذ مجوزها هستیم که به تولید انبوه برسد و وارد بازار کنیم.
به گفته محمدی، قرار است تا سال آینده تعداد بیشتری از کیت های پزشکی و دامپزشکی را تولید و روانه بازار کنیم. نکته مهم این است که با این مدل بر اساس نیاز بازار حرکت کرده و سرمایه تامین می شود.