به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ بهار سال گذشته یک کشاورز فلسطینی در حین کاشت یک درخت زیتون به صورت اتفاقی با جسم سختی برخورد میکند که به دنبال آن وی همراه با پسر خود بعد از گذشت سه ماه یک موزائیک متعلق به دوران امپراتوری بیزانس را از دل خاک بیرون آوردند.
این کشف که به گفته باستانشناسان جزو بزرگترین گنجینههای کشف شده تاریخی در غزه است، باعث ایجاد هیجان و خوشحالی در میان جامعه باستانشناسان شده است و به دنبال آن مقامات حماس نیز قصد دارند در روزهای آینده بیانیهای درباره کشف اخیر منتشر کنند.
اما اثر باستانی کشف شده اخیر موجب شده است که موجی از درخواستها و مطالبههایی مبنی بر حفاظت بهتر و اصولی از آثار باستانی غزه به راه بیفتد؛ چرا مجموعهای از آثار تاریخی این کشور به دلیل فقدان آگاهی، اطلاعرسانی صحیح و همچنین وجود نزاع و اختلافات نظامی و سیاسی چندین ساله بین نیروهای رژیم صهیونیستی و مبارزان فلسطینی در معرض خطر نابودی و اضمحلال قرار دارند.
این اثر کشف شده در فاصله نیم مایلی (یک کیلومتری) از مرز اسرائیل کشف شده است که منقش به 17 نماد از پرندگان و حیواناتی است که تقریباً سالم و رنگهای به کار رفته در آن نیز واضح هستند.
ابعاد این موزائیک در حدود 500 متر مربع است که تا کنون در سه نقطه از آن حفاریهایی به منظور نمایان شدن آن انجام گرفته است.
بزرگترین نقطه حفاری شده در ابعادی حدود 2 در 3 متر است که منجر به پدیدار شدن بخشی از آن که منقش به 17 اشکال پرنده و حیوانات است، شده و در دو نقطه دیگر نیز طرحهایی با الگوهای پیچیده از موزائیک نمایان شده است .
همچنین بخشیهایی از این اثر مکشوفه توسط ریشههای بلند یک درخت کهنسال زیتون که در نزدیکی آن قرار داشته، آسیبدیده است.
به گفته باستانشناسان قدمت این موزائیک به فاصله بین قرن پنجم تا هفتم میلادی بازمیگردد، اما برای تعیین قدمت دقیق آن باید بررسیهای دقیقتری صورت بگیرد.
با این حال بسیاری از کارشناسان اثر کشف شده را در معرض خطر جدی عنوان کردهاند؛ چراکه منطقهای که در آن موزائیک کشف شده است در اغلب موارد صحنه درگیریهای مکرر اسرائیل با گروههای جهادی در غزه است.
علاوه بر آن کارشناسان نیز حفاریهای انجام گرفته برای به دست آوردن کامل موزائیک بیزانس توسط افراد غیرکارشناس و مجرب از حیث احتمال ورود آسیب به اثر، نگرانکننده عنوان کردهاند؛ از همین رو درخواست مبنی بر تشکیل تیمی متشکل از باستانشناسان و کارشناسان مربوطه جهت انجام ادامه فرآیند حفاری به صورت حرفهای و همچنین رعایت اصول حفاظت را دارند.
انتهای پیام/