تدوین ۳۷۶۰ استاندارد شایستگی مبتنی بر نیاز بازار کار

برابر آمارها بیش از ۳۷۰۰ استاندارد شایستگی از سوی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در راستای توانمندسازی نیروی انسانی و ارائه آموزشهای منطبق با نیاز روز و بازار کار تدوین شده است.

به گزارش خبرآنی، بی‌تردید برای گرفتن هر شغلی به داشتن مهارت، دانش و توانایی‌های ویژه آن نیاز است. در حوزه منابع انسانی، برخی اصطلاحات تخصصی برای اشاره به مهارتهای نرم و سخت شغلی مثل صلاحیت و شایستگی وجود دارد. صلاحیتها، مجموعه‌ای از مهارتهای سخت شغلی هستند ولی شایستگی‌ها، مهارت‌های نرم و ویژگی‌های شخصیتی افراد هستند.

منظور از صلاحیت شغلی، توانایی‌ها و مهارتهای شغلی حداقلی برای انجام شرح وظایف یک شغل است که این مهارتهای فنی یا سخت شامل مواردی می شوند که به آسانی قابل یادگیری هستند ولی شایستگی‌های شغلی،‌ مجموعه‌ای از دانشها، مهارتها و ویژگی‌های شخصیتی مثل توانایی حل مساله، قدرت خلاقیت و خودمدیریتی است که موجب می شود افراد عملکردی فراتر از حد انتظار از خود نشان بدهند و این عوامل شایستگی های شغلی فرد به شمار می روند.

یکی از وظایف و ماموریتهای سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای تدوین استانداردهای شغلی و مهارتی در حوزه های مختلف از جمله صنعت است که از این طریق به تربیت نیروهای مهارتی و اشتغال پذیری افراد کمک کرده است.

هدف از تدوین استانداردهای مختلف، تدوین استانداردهای جدید مطابق با نیاز روز و بازار کار برای توانمند سازی نیروهای انسانی و ارتقای سطح کیفی آنها است.

در همین راستا، علی حسین شهریور ـ معاون پژوهش، برنامه‌ریزی و سنجش مهارت سازمان فنی وحرفه‌ای در گفت وگو با خبرآنی، می‌گوید: یکی از رویکردهای سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای، تدوین استانداردهای آموزش شغلی است که در حال حاضر مطابق با آخرین استانداردهای روز صورت می گیرد و ما آمادگی داریم به تناسب ظرفیت بنگاههای اقتصادی، استانداردهای جدید را بر مبنای نیاز و تکنولوژی روز تدوین کنیم.

تدوین ۳۷۶۰ استاندارد شایستگی مبتنی بر نیاز بازار کار

وی می گوید: ماموریت سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ، تربیت نیروی ماهر برای بازار کار است و پیش شرط این کار تدوین استانداردهای آموزش شغلی است.

شهریور از تدوین بیش از ۳۷۶۰ استاندارد شایستگی خبر داده و می‌گوید: از این تعداد ۱۰۰۰ استاندارد شایستگی بر مبنای نیاز روز بازار تعریف شده است.

آنطور که معاون سازمان آموزش فنی وحرفه‌ای می گوید: برای استقبال بیشتر بخش خصوصی و صنایع و افزایش جذابیت آموزش، استانداردها به استانداردهای شایستگی تبدیل شده و با توجه به مشاغل آینده و آینده مشاغل، تدوین و آموزش استانداردهای شایستگی در حوزه مشاغل نوین ونوظهور و برافکن نیز در اولویت قرار گرفته است.

در حال حاضر سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در حوزه گسترش چتر مهارتی و توسعه عدالت آموزشی، به تدوین ۹۸۶ استاندارد شایستگی و ارزشیابی مبتنی بر چارچوب صلاحیت حرفه‌ای با همکاری موسسات و نهادهای دولتی و غیردولتی و خبرگان مهارتی اقدام کرده و رویکرد خود را از ‌آموزش شغلی به سمت آموزش شایستگی محور سوق داده است.

تدوین ۴۵ عنوان استاندارد شایستگی غیرفنی (مهارت نرم)،تدوین ۲۴ استاندارد شایستگی و ارزشیابی مشاغل و حرف ویژه کشاورزان، روستاییان و عشایر، تدوین ۱۲۶ استاندارد آموزش شغل و شایستگی و تدوین ۱۴۷ عنوان استانداردهای شایستگی و ارزشیابی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و شرکت ملی گاز از جمله اقدامات سازمان در حوزه تدوین استانداردهای شایستگی بوده است.

به گزارش خبرآنی، از جمله مشکلات و موانعی که تا مدتها سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور با آن مواجه بود، عدم انطباق استاندارد های آموزشی مبتنی بر شغل و متناسب با نیازهای واقعی بازار کار، آموزش عرضه محور و سختی سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این حوزه بود، اما رویکرد سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در بحث تدوین استانداردها از ابتدای سال ۱۴۰۱ به سمت تقاضا محور کردن آموزش و استانداردهای شایستگی سوق یافت به نحوی که با مشارکت شرکای دولتی و غیردولتی به ویژه صنایع و صنوف، استانداردهای شایستگی مبتنی بر سند حرفه و نیاز واقعی بازار کار تغییر پیدا کرد.

انتهای پیام

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.