به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی؛ نشست بررسی وضعیت حقوق بشر آمریکا توسط کمیته ناظر بر کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض نژادی در دفتر کمیسر عالی حقوق بشر در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو برگزار شد و طی آن ناظران و فعالان حقوق بشر نقض گسترده حقوق سیاهپوستان از سوی دولت آمریکا را به شدت مورد انتقاد قرار دادند.
کمیته ناظر بر کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض نژادی یکی از 9 مرجع بینالمللی منبعث از معاهدات حقوق بشری است که وظیفه دارد گزارشهای خوداظهاری اقدامات ملی کشورها ذیل مفاد کنوانسیونهای حقوق بشری را به صورت دورهای بررسی کرده و طی مطابقت با اسناد موضوعه، نقدها و توصیههای خود در جهت بهبود اقدامات ملی را به نمایندگان رسمی کشورها ارائه کند.
گزارش اقدامات ملی به صورت عمومی در زمان ارائه منتشر شده و متعاقباً جلسات بررسی گزارش کشور مربوطه با کمیته ناظر نیز از طریق شبکه تلویزیونی سازمان ملل منعکس میشود.
18 عضو کمیته ناظر هر دو سال یکبار برای دورههای 4 ساله از طرف کشورهای عضو کنوانسیون معرفی و بدون توجه به ظرفیت منطقهای انتخاب میشوند. به علاوه اعضای کمیته معمولاً متشکل از دیپلماتها، حقوقدانان یا نمایندگان جوامع اقلیت است.
در نشست اخیر بررسی وضعیت حقوق بشر آمریکا توسط کمیته ناظر بر کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض نژادی که سفیر، نماینده ویژه وزارت خارجه، دستیار دادستان کل، نماینده شورای امنیت ملی، شهردار آتلانتا، دستیار ویژه وزارت دادگستری، نماینده بومیان وزارت کشور، دستیاران وزارت بهداشت، محیط زیست، آموزش و پرورش، وزارت کار و وزارت مسکن آمریکا حضور داشتند، اقدامات و عدم پایبندی دولت ایالات متحده به رعایت حقوق شهروندان غیرسفیدپوست خود، از طرف ناظران و فعالان حقوق بشر مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
همچنین آمار ارائه شده مربوط به نابرابری نژادی در آمریکا و مسأله خشونتهای مسلحانه و استفاده از سلاح گرم علیه رنگینپوستان و سیاهان از سوی اعضای این نشست، تأسفبار ارزیابی شد و خشونت مسلحانه به عنوان اصلیترین و مهمترین گزاره در خلاصه گزارش مدیریتی دبیرخانه شورای حقوق بشر درج شد.
عمدهترین محور انتقادات اعضای کمیته رفع کلیه اشکال تبعیض نژادی در ایالات متحده آمریکا به شرح ذیل است:
1- تأخیر در ارائه گزارش و عدم وجود تعریف دقیق قانونی برای "تبعیض نژادی: توسط دولت فدرال
2- فقدان ایجاد زیرساخت و تدابیر قانونی برای جلوگیری از "پروندهسازی نژادی" توسط نیروهای امنیتی، مرزبانی، فرودگاهها و ...
3- عدم وجود نهاد ملی حقوق بشری مستقل و منطبق با استانداردهای پاریس
4- نگرانی از اشاعه تفکرات برتری نژاد سفید در فضای مجازی و سطح جامعه و همچنین استقبال از قانون مقابله با نفرتپراکنی در بستر پاندمی کرونا
5- تأکید بر لزوم درج رخدادهای تاریخی مربوط به نژادپرستی در کتب درسی
6- توجه به ایجاد سازوکارهای پیشگیری از خشونت پلیس و آمار تأسفآمیز مبنی بر اینکه 300 درصد احتمال بیشتر برای تجربه رفتارهای خشونتآمیز توسط پلیس وجود دارد در صورتی که فرد تعلق به یک اقلیت نژادی (سیاهپوست، لاتینتبار و ...) داشته باشد
7- سؤال در خصوص تدابیر قانونی و اجرایی برای جلوگیری از اخراج گسترده مهاجرین
8- لزوم توجه به وضعیت افراد دارای بیتابعیت (تخمین 200 هزار نفری در ایالات متحده)
9- سؤال در خصوص راهکارهای دولتی برای مقابله با الگوریتمهای تبعیضآمیز سامانههای هوش مصنوعی
10- اقدامات دولت در پاسخ به افزایش نگرانکننده خشونتهای مسلحانه علیه اقلیت سیاهپوست
11- سؤال در خصوص اقدامات دولت فدرال برای رفع نابرابری نژادی در شاخصهای سلامتی (با توجه به اینکه هم اکنون در ایالات متحده زنان سیاهپوست سه برابر بیشتر از زنان سفیدپوست احتمال مرگ پس از زایمان دارند و احتمال تلف شدن نوزادان سیاهپوست دو برابر از همتایان سفید خود است)
شایان ذکر است؛ این کنوانسیون با 182 عضو از جمله مهمترین و قدیمیترین نهادهای معاهداتی حقوق بشر بینالمللی است و مفاد آن به عنوان تعهدات عام الشمول حقوق بینالملل محسوب میشود.
انتهای پیام/