محسن ردادی کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی و عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری خبرآنی در خصوص بخشهای از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با رئیسجمهور و هیات وزیران بیان داشت: فرمایشات رهبر انقلاب در حوزه دولت مردمی قابل تقسیم به دو بخش است.
ردادی با بیان اینکه بخش نخست، کارنامه دولت آقای رئیسی در بخش مردمی و بخش دوم نقشه پیشرو، هشدارها، راهبردها و مسائل اساسی است که دولت باید بدان توجه کند، گفت: مقام معظم رهبری مسیر دولت مبنی بر اینکه تلاش میشود تا مردم امیدوار شوند، حکومت، دولت و قدرت مردمیتر شوند، بیشتر میان مردم حضور داشته باشند و به هرچیزی رنگ و بوی مردمی بدهند را ستودند.
وی افزود: رهبر انقلاب این روش و منش و شعارهای دولت را پسندیدند و تاکید کردند که انجام این کارها موفق بود و امید و اعتماد را به مردم برگرداند. رهبر انقلاب به سفرهای استانی دولت و حضور در بین مردم، نمره قبولی دادند؛ دولت در حوزه مردمی بودن کارنامه قابل قبولی داشته است.
** عدم تحقق وعدهها به مردمی بودن ضربه میزند
این عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در رابطه با بخش دوم گفت: این بخش در مورد آینده اقدامات دولت است و رهبر معظم انقلاب در این خصوص راهبردهایی مشخص و هشدارهایی دادند. رهبری دو هشدار اصلی دادند. نخست اینکه به وعدههای داده شده عمل شود. دولت وعده داد که برای کسب رضایت مردم تلاش خواهد کرد. اگر به این وعدهها عمل نشود، موجب ناامیدی و بیاعتمادی مضاعف خواهد شد. رهبری فرمودند که مانند فریضه نماز به وعدههایتان نگاه کنید.
ردادی با بیان اینکه دولت تاکنون مردمی بوده، بدین معنا نیست که تا پایان هم موفق خواهد بود، بلکه باید به وعدههایشان عمل کند و اگر عمل نکند، ضربه سختی به شعار مردمی بودن دولت وارد خواهد آمد، اظهار داشت: هشدار دوم که رهبر انقلاب بر آن تاکید داشتند، این بود که فقط به میان مردم رفتن بسنده نکنید. این را خیلی از کارشناسان چه موافقان و چه مخالفان دولت هم میگفتند. اما تفاوت این بوده که مخالفان دولت، اصل این موضوع را نمیپسندند. آنها دولت را به عوامگرا و پوپولیست بودن متهم میکردند.
وی اضافه کرد: رهبر انقلاب به میان مردم رفتن توجه بسیاری دارند و از لفظ این تهمت و برچسب هم حتی استفاده نکردند و اشاره فرمودند که اتفاقاً دولت کار خیلی خوبی انجام میدهد که به میان مردم میرود.
** گام بعدی؛ مشارکت دادن مردم در همه امور
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: نکتهای که رهبر انقلاب و هواداران دولت نیز بارها هشدار دادند، این بوده که به میان مردم رفتن کافی نیست و دولت باید قدمهای بعدی را نیز بردارد تا مردمیبودن معنا پیدا کند. دولتهای گذشته به جر دولتهای دهم و یازدهم متاسفانه بین مردم رفت و آمد نمیکردند و متاسفانه خودشان را از مردم کنار کشیدند؛ این دولت آن شعار را زنده کرد که رئیسجمهور و مسئولان باید در بین مردم باشند.
وی خاطرنشان کرد: راهبردی که رهبر انقلاب برای قدم بعدی پیشنهاد دادند، مشارکت دادن مردم در همه امور بود. مهمترین و راهبردیترین فراز رهبر انقلاب همین موضوع بود.
ردادی با تاکید بر اینکه مردمی بودن و میان مردم رفتن خیلی خوب است، اما اگر عمل نشود به ضد خودش عمل میکند و سرمایه اجتماعی دولت را پایین میآورد، گفت: مردمی بودن دولت اگر در این حد متوقف شود، حتما سرمایه اجتماعیاش از دست میدهد و ضربه سختی میخورد. بنابراین قدم بعدی دولت سیزدهم این است که مردم را در همه امور مشارکت دهد و در این رابطه باید نشانههایی را بروز دهد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: مشارکت دادن مردم بدان معناست که مردم در حوزههای تصمیمگیری، اجرا و نظارت نقش داشته باشند. دولت باید این تصور را کنار بگذارد که اگر من خوب کار کنم و خوب به مردم خدمت کنم، میتوانم مردمی باشم و رضایت مردم را کسب کنم؛ تا زمانی که مردم در این سه حوزه توسط دولت مشارکت موثر داده نشوند، نه مردمی بودن محقق میشود و نه محبوبیت دولت بالا میرود. در نهایت نیز قدمهایی که تاکنون برای مردمی شدن برداشته شده به فرجام نمیرسد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: دولت باید در تصمیمگیریهایش از مردم نظر بخواهد. مشکلات را با آنها در میان بگذارد و از آنها نظرخواهی کند. به طور مثال عنوان کند که ما اکنون مشکل آب، ارز و... داریم و از شما میخواهیم که به ماه راهحل بدهید و ما را در تصمیمگیریها کمک کنید.
وی افزود: دولت حتماً باید محدودیتها، کمبودها، محصوریتها و مضیقهها را بیان کند. در سخنان رئیسجمهور از نقاط قوت گفته شد، اما از کمبودها و محدودیتها سخنی به میان نیامد؛ دولت الان تحت فشار شدیدی است که باید بیان شود. دولت مشکلات را به مردم بگوید و در نهایت مردم تصمیم بگیرند که دولت چه سیاستی را اجرا کند.
** مردم در اجرا هم مشارکت داشته باشند
ردادی با بیان اینکه مردم باید در اجرا هم مشارکت داشته باشند و پس از اینکه تصمیم گرفته شد، باید بخشی از اجرا به مردم واگذار شود، گفت: اینکه فقط نهادهای دولتی و حکومتی عهدهدار انجام امور باشند، کفایت نمیکند. حداقل اینکه گروههای جهادی میتوانند به عنوان نماد و نماینده مردم در اجرای بسیاری از موارد حضور داشته باشند.
وی اضافه کرد: در اوایل انقلاب که مردم مشکلات و مضیقهها را میدانستند، نیروهای مردمی جهاد سازندگی ورود پیدا کردند و به آبادانی روستاها و مناطق محروم پرداختند. اکنون نیز مشکلاتی داریم که میتوان از مردم کمک گرفت.
ردادی خاطرنشان کرد: مردم باید ناظر نیز باشند. راهحل نیز آن است که شفافیتی بیش از قبل در اختیار مردم قرار داده شود و دادهها در کشور فراوان باشد. مدیران و شرکتها زیر ذرهبین قرار بگیرند؛ امور دولتی در اتاق شیشهای اجرا شود. اگر این اتفاق رخ بدهد، انقلاب دیگری به وجود خواهد آمد و دولت موفق خواهد شد یک نوع از حکمروایی مبتنی بر حضور مردم اجرا کند که با شعارهای رئیسجمهور هم مطابقت دارد.
وی در پایان بیان داشت: اگر در این سه مرحله مردم مشارکت داده نشوند، مردمیسازی ابتر باقی میماند و دولت نمیتواند به اهدافش برسد. بنابراین طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب دولت باید در سالهای آینده برای مشارکت دادن مردم در امور برنامهریزی و اقدام کند.
انتهای پیام/